Оскъдни заплати изведоха пощаджиите на улицата

Движението в столичния център е блокирано заради протеста
Обновена: 25 сеп 2013 11:24 | 25 сеп 2013 11:22,
31
Оскъдни заплати изведоха пощаджиите на улицата
Снимка: архив, Булфото

Около хиляда служители на "Български пощи" от различни краища на страната излязоха на протестен митинг в столицата.

Демонстрацията им е организирана от Синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ и потегли от централата на профсъюза, за да стигне до сградата на Министерския съвет.

Засилено е полицейското присъствие в района на правителствената сграда. Движението е ограничено, като се пропускат единствено автомобили, които идват от бул. "Мария Луиза" към бул. "Дондуков". Заради протеста в центъра са се образували големи задръствания.

Още по темата
Протестиращите скандират: "Стачка" и "Искаме парите си". Участниците развяват знамена и носят плакати, на които пише: "Достойно бъдеще за пощенци", "Няма да търпим повече унижение", "Не, на скритата приватизация – да, на дължимата компенсация".

Основните искания на работещите в системата са спиране на съкращенията, увеличение на заплатите, както и изплащане на дълга на държавата към дружеството, който е в размер на 22 750 000 лв.

Георги Бочев, председател на Синдикална федерация на съобщенията към КНСБ, пресметна, че средната брутна заплата в "Български пощи" е 511 лв.

Пощальоните, които пък са около 5000 души, вземат между 310 и 350 лв. месечно.

По думите му през последните 2 години са съкратени повече от 2 хил. души.

"Възниква въпросът защо трябва да съкращаваме само изпълнителните кадри, а не чиновници. В пощите има твърде много чиновници и заплатите им са много хубави", добави Бочев.

Синдикалистът се оплака още, че "и държавата, и партиите" са абдикирали от Пощите, които са създадени през 1879 г. и извършват редица социални услуги за гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
33
 
! Отговори
mm преди 10 години
Преди време сигурно щях да съм доста скептичен към Български пощи и да обявя, че за нищо не стават и трябва да се закрият обаче наскоро след като си имах повече работа с тях трябва да кажа, че хората заслужават уважение и че български пощи трябва да съществуват и да се инвестира в тях. Предлагат качествена услуга на изключително ниски цени, невъзможно ниски цени и го правят въпреки пречките. Нямат компютри, не получават никакви инвестиции и помощ от държавата и пак се справят много добре.
8
0
 
39
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Толкова пари минават през пощата и толкова работа и държат хората на 7 часа работен ден и минимална заплата.Някой яко краде от тая каца с мед...
7
0
 
45
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
Справедливи са исканията на работещите в пощите и аз напълно ги подкрепям.В развитите държави пощите са на уважение както армията и полицията.
6
1
 
9
 
! Отговори
madona преди 10 години
pilitizite narochno dyrjat zaplatite niski zada ima poveche za kradene za tiah ot budgeta.iskaite si parite vie ste si gi izrabotili
5
1
 
35
 
! Отговори
Momo преди 10 години
До СалахадинНе бъркай работа и заплата.В България не е толкова голям проблем липсата на работа, колкото е проблем липсата на пари за тази работа.
4
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека сега излязат всички Българи и ги подкрепят! А дано Ама На дали ...
3
3
 
46
 
! Отговори
малко е преди 10 години
Това вече е протест! Браво! Всички работещи сега трябва да сме на улицата с искане "минимална заплата 600 евро!"
2
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРАВООООООООООО на хората искащи достойно заплащане на труда си позволяващо им да изхранват семействата си!!!Към тях би трябвало да се присъединят и други получаващи мизерни заплати непозволяващи нормално съществуване като учители, лекари и много други а не да се делят и плюят.Разединен народ се манипулира лесно!!!
1
7
 
37
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
250 000 нови работни места!!Ще ви го повтарям ,докато паднете с гръм и трясък!!!Мазни ДПС-арски комунисти!!