Зимата няма да изненада "Топлофикация"

47% от длъжниците не са плащали сметките си за парно повече от 3 години
Обновена: 25 сеп 2013 19:19 | 25 сеп 2013 19:19, Камелия Цветанова
19
Зимата няма да изненада "Топлофикация"
Снимка: Булфото

Зимата няма да изненада "Топлофикация-София" и дори вече има няколко сгради с пуснато парно, защото собствениците им са поискали това. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на дружеството Стоян Цветанов пред депутатите от енергийната парламентарна комисия.
 
Завършени са всички ремонти с изключение на някои по дребни, които ще продължат и през октомври. Особено внимание обърнахме тази година на опорите, върху които стоят тръбите, защото там най-често се получава пробив, обясни той.
 
Цветанов обяви, че дружеството няма проблеми с техническото състояние и уточни, че ако има желаещи да им бъде пуснато парното преди началото на отоплителния сезон, могат да подадат заявление за това.
 
Той се похвали, че вече трета година "Топлофикация-София" има положителен финансов резултат. Близо 40 хиляди лева печалба отчита дружеството за първите шест месеца на годината, а за същия период на миналата тя е била 23 хиляди лева.
 
Цветанов обаче призна, че дружеството не се е справило с програмата, която си е поставило за подмяна на мрежата.
 
"Тази година няма да можем да направим 30 км, които си бяхме обещали, а само 7-8, защото финансирането от фонд „Козлодуй” дойде малко по-късно, но следващите години ще сменяме по 35-40 км", обеща той.
 
По негови разчети това означава, че след три години в София ще има 120-130 км подменена мрежа.
 
За две години и половина загубите по мрежата са намалели от 19 процента на 17 на сто, похвали се той.
 
Отчетът на дружеството показва, че 47% от длъжниците не са плащали сметките си за парно повече от 3 години, 14 на сто -  от 2 до 3 години, 22% имат дългове за период от 1 до 2 години, а коректните клиенти без дългове са 57% от всички клиенти на"Топлофикация-София".
 
Най-много пари има да взима дружество от Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 2,2 млн. лв.  Военомедицинска академия е натрупала дълг от 1,6 млн. лв., а третият най-голям длъжник е „Столичен автотранспорт” – 1,2 млн. лв.
 
Заради това и дружеството има просрочени задължения общо в размер на 586 млн. лв. Най-много са към "Булгаргаз" и БЕХ.
 
Около 27 хиляди дела са заведени миналата година срещу длъжници на дружеството. По този начин за миналата година са събрани около 29 милиона лева, а за първото полугодие - 16 милиона лева.
 
Тези допълнителни приходи от стари задължения ни позволиха да направим една малко по-амбициозна програма, каза Стоян Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Гец преди 10 години
Зимата няма да изненада Топлофикация, ще изненада абонатите й... :)
17
0
 
3
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Никаква давност да не важи за тези , които не са си платили топлото било с радиатори , било с инсталация. Не може едни да плащат , други - не.
16
0
 
0
 
! Отговори
тя преди 10 години
Тя " Топлофикация" няма да бъде изненадана , но ние ще бъдем.
15
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 10 години
Задълженията отпадат по давност ако не са те осъдили междувременно. Тогава затварят страницата и давност не тече :)
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До SekomБраво, а ние нормалните, които си плащаме всеки месец, да плащаме и вашите неплатени задължения ли?Цената на парното е висока и като ни разпределят и от вашите сметки. Че монополиста ни граби е ясно, но че и всички вие, които не плащате ни до ограбвате е също толкова вярно.
13
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
Zimata 6te bade mnogo tejka
12
8
 
5
 
! Отговори
Sekom преди 10 години
Отчетът на дружеството показва, че 47% от длъжниците не са плащали сметките си за парно повече от 3 години - след 3 години задълженията Ви отпадат по давност. Знайте го и не се лъжете да плащате. Има закони в тази страна. Използвайте законите и спирайте грабежите на монополистите
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
47% от длъжниците не са плащали сметките си за парно повече от 3 години, а топлофикация все още не фалира. Смятайте какви надценки и какви дотации получават...
10
3
 
4
 
! Отговори
Мавродиев преди 10 години
Да фалират, стига рекет!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
47% + 14% + 22% + 57% - процентите надхвърлят 100, защото запитаните са дали повече от един отговор. ХАХАХАХАХ
8
0
 
1
 
! Отговори
Vlad_ko преди 10 години
А на бас...
7
1
 
5
 
! Отговори
BG преди 10 години
Ей, мениджъри на дружеството, какво работите като не можете да съберете парите от длъжниците си ?! Ами нали затова всяко българско предприятие фалира, щото някой не му плаща. Я започвайте със съдебните дела, ама не за сумата, а и за пропуснатите ползи (ако имахте пари да ги инвестирате например).
6
1
 
3
 
! Отговори
до№2 преди 10 години
Пишеш глупости приятелю.Ако се отопляваш със 150лв. на сезон,значи стаята ти е 2х2 квадрата.Това не е стая,а килер.
5
10
 
1
 
! Отговори
ППЛ преди 10 години
ХАЙДЕ НАПРЕД НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ, СЪБИРАЙТЕ ПАРИЧКИ ДА СПАСИМ ТОПЛИЧКОТО НА НЕПЛАЩАЩИТЕ СИ СМЕТКИТЕ СТАЧКУВАЩИ СОФИЯНЧЕТА ТАРИКАТИ
4
1
 
12
 
! Отговори
Честито преди 10 години
Тези мафиоти са осъдили цяла София по заповед на Фандъкова делото ви е заведено гаранция но се бави със 6 месеца докато ви връчат призовка!Интересно защо няма бунтове роби ли сте!?
3
1
 
5
 
! Отговори
тт преди 10 години
приготвил съм данък топлофикация за зимата да ги платя на третата изравнителна. топлата вода съм я свел до 25 литра на къпане, повече не ми трябва от тези мафиоти нищо. а останалото 150лв за отопление на климатик общо за сезона осигуряващ в стаята 20 градуса без прекъсване. кога топлофикация ще предложи сезонно отопление за толкова, сега само тънки тръби в ъгъла на стаята излизат 2 пъти по-скъпо, 120-км тръби няма да са достатъчни.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Числата са или омазани, или недообяснени. Ако коректните платци са 57%, то некоректните трябва да са 43%. От дела на некоректните клиенти (43%) 47% са със задължения за повече от 3 г., 14% - от 2 до 3 г. и т.н. Аз поне така го разбирам.В отчета няма кой знае какви поводи за гордост. Задълженията над 3 години трябва да се погасят по давност, т.е. завинаги. Милионите дългове към доставчиците какво ще ги правим? Пак ли ще правим врътката с прехвърлянето на държавата и после пак връщане в общината?
1
2
 
1
 
! Отговори
az преди 10 години
Ho-ho-ho Merry Xmas