"Булгаргаз" плаши да отреже "Топлофикация-София" от утре

Фандъкова: Това ще доведе до спирането на топлата вода
Обновена: 31 окт 2013 14:39 | 31 окт 2013 14:34, Камелия Цветанова
52
"Булгаргаз" плаши да отреже "Топлофикация-София" от утре
Снимка: Булфото, архив

Има сериозен натиск и заплахи за спиране от утре на горивото към "Топлофикация София" от страна на "Булгаргаз". Това ще доведе до спирането на топлата вода на софиянци, предупреди кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Тя каза, че "Топлофикация София" е получила писмо от "Булгаргаз", в което се иска изплащането на дължимите
задължения. По думите на кмета дружеството има задължения към "Булгаргаз", но те са почти равни на тези, които "Топлофикация" има да получава от НЕК - около 50 млн. лв.

Ако НЕК получава помощ от държавата, за да разплаща своите задължения, настоявам с тях да се погасят задълженията към "Топлофикация" и те директно да отидат в "Булгаргаз", така че да няма напрежение и заплаха за София, отбеляза кметът.

Още по темата

Става въпрос за над 1 милион потребители - потърпевши от подобно спиране на доставките, което ще доведе и до спиране на топлата вода на столичани. Винаги има леки сблъсъци с "Булгаргаз", когато става дума за разплащането на сметките, но такъв масиран натиск като сега не е имало, коментира Фандъкова.

Тя припомни, че от месеци работна група в министерството на икономиката обсъжда начините за погасяването на старите задължения на "Топлофикация".

Кметът Фандъкова припомни, че "Булгаргаз" е прехвърлило вземания, които има от "Топлофикация" към БЕХ.

Така ние говорим вече не за онези действително огромни задължения, за които трябва да се намери решение, а за текущи задължения, които "Топлофикация" прави всичко възможно да погасява, посочи кметът.

Тя изрази надежда да не се стига до спирането на топлата вода за софиянци, тогава ще се наложи да се ползва мазут, но до този вариант се прибягва само в тежки ситуации при аварии, защото мазутът не е щадящ за околната среда.

Абонатите на "Топлофикация-София" ще получат сметки за парно отопление, които няма да разбират. Освен това фактурите за ноември ще са по-високи от миналогодишните, без да е ясно защо, призна Фандъкова по повод на промените в наредбата за топлоснабдяването.

Притеснена съм от това, че наредбата беше приета в началото на отоплителния сезон, посочи кметът. В нея се променя радикално методиката за изчисляване на отоплението, отбеляза тя.

Фандъкова припомни, че предложенията за промени в нормативната база Столичната община е внесла в министерството на икономиката още през март.

Наредбата се приема на 28 октомври без никаква предварителна информация и започва да действа веднага, което създава много рискове, посочи Фандъкова.

Тя настоява да се даде един-два месеца гратисен период, така че "Топлофикация-София" и топлинните счетоводители да си настроят софтуера, а и абонатите да разберат какво ще плащат.

Най-големите притеснения на хората и това, за което те протестираха през зимата, беше да имат яснота в сметките, каза Фандъкова. Тя допълни, че ще получим сметки, които няма да разбираме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
359 преди 10 години
Иска да каже жената, че пак ще вдига цената, а протестиращите да бият тъпаните пред парламента и МС.
44
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 10 години
бърз фалит за тези нагли крадци
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както се казваше в един стар виц: Ало еди-к'во сте? Не сте ли? Аааа, другото еди-к'во сте. И на вас да ви *** мамата!Още повече, че:"..Абонатите на "Топлофикация-София" ще получат сметки за парно отопление, които няма да разбират. Освен това фактурите за ноември ще са по-високи от миналогодишните, без да е ясно защо, призна Фандъкова по повод на промените в наредбата за топлоснабдяването...Наредбата се приема на 28 октомври без никаква предварителна информация и започва да действа веднага"
42
0
 
0
 
! Отговори
Фен на Фен преди 10 години
Защото не ми стигна мястото в тази "кутийка със източно европейски символи", ще се надявам да бъда извинен и да мога да отговоря в пряк отговор за това дали Милко Ковачев ми е подсказвал на изпита - покликувай в Днес.бг. Отговорът, както се досещаш е отрицателен, поради факта, че се намирам в тази дупка на интернетът. И за да не се налага да отговарям, на въпроси, като "От коя партия си ?" ще отговоря, че не съм пристрасен на никоя от 4-те партии в парламентът и на никоя партия извън него.
41
1
 
1
 
! Отговори
Фен на Фен преди 10 години
До анонимен 39Ще се върна в ранните си години и ще се опитам да заменя реалност с фикция, само за да се отчета пред теб. Изглежда в даденият момент, всички са на тема да мразим Топлофикация, не съм против и аз търпя омраза към недействащи институции като нея. Но по-значителното от не-логиката ми, е че времето да се прекратят помощите, към хора на които не им трябват помощи настъпи. Твърдо против съм държавата да дава пари, за да поддържа изкуственно неработещи институции.
40
1
 
7
 
! Отговори
Hrisi.72 преди 10 години
Крайно време е тази гад да фалира! Нека дойдат нови собственици, които да са длъжни да сключат индивидуални договори с потребителите. И то само с тези, които искат услугата, а не както досега няма не искаш! Мога да се разведа, да се откажа от гражданство, но не и да се разделя с Топлофикация. От нея си заробен до гроб, дори да не желаеш услугата им!
39
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
32,Тази история е много трогателна. Сам ли си я измисли или някой , като тъпанара Милко Ковачев ти я подказа. Просто наистина онемявам , като си помисля сама пенсионерка в ПЕТстаен апартаментнт е със120 лв пенсия?Та тези пари ако си наясно и стигат едва за лекарства . а всичко друго и е гратис.Не само логиката , но и мисълта ти липсва.Тези пинизи минават само в Топлофикавция....
38
5
 
9
 
! Отговори
Der преди 10 години
Топлофикация не трябва да се закрива, иначе къде ще спасява Фандъкова нашите гернбистки кадри, дето сега ги махат?В Пловдив добре действат, в столицата също трябва да се действа, за да не се оставят хората да ги мачкат. Като вземем властта пак, ще имаме нужда от кадрите си за да ръководим народа.
37
2
 
19
 
! Отговори
роб на топлофикация преди 10 години
Да я закриват тази крадлива фирма! Всяка година, като наближи отоплителния сезон се започват тези циркове! Не им щем *** отопление, сами ще се отопляваме и ще си греем вода и пак ще ни излиза по-евтино, отколкото да дундуркаме цяла сюрия крадливи хрантутници от рода на Вальо Топлото!
36
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой предложи Фандъкова?Оставка
35
6
 
5
 
! Отговори
преди 10 години
Фенди, Фенди, колкото и проста фактура да ти пратят ти пак няма да я разбереш! А щом не плащаш, ще ти спрат газта много ясно. Стига с тези просрочия, задълженията на Топлофикация са все едни и същи, и не намаляват. Как така всяка година са около 50 милиона?
34
5
 
12
 
! Отговори
pena123 преди 10 години
Крайно време е и това изродче да комунизма да бъде разкарано. Има далеч по-ефектвни и изгодни начини за утопление! А и такива, които не хранят мафията!
33
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Радо,ами има ли нормална ДЪРЖАВА , в която някой да плаща по две сметки за отопление.От ЧЕЗ и Топлофикация.Това не само е непоносимо. Това е идиощина , която можеше да бъде решена за месец. А мина близо година.Опрделено съм за корупционна идея за сделка , не само на Фандъкова , но и на целият столичен съвет.Време е за ПРОКУРАТУРАТА.
32
4
 
11
 
! Отговори
Фен на Фен преди 10 години
Преди време, един приятел ме попита- Как с 120 лева пенсионерка ще си плаща сметката за парното имайки предвид, че не се отоплява а плаща само добавка пренос в 5 стаен апартамент.Аз се замислих и изведнъж логиката не се върза. Бях в мълчание за 10 минути след това му зададох въпросът, какво прави сама пенсионерка в 5 стаен апартамент ? И защо не се е погрижила сама за себе си ? Защо не е сменила начинът си на живот ? Какво, кара хората да не желаят да променят стандартът на животът си ?
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
крайно време е гербаджийската перачница Топлофикация София да бъде отрязана от всякъде .Така стотици хиляди хоря няма да бъдат крадени от престъпниците безогледно
30
2
 
9
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
Др. Гогов да не се прай на интересен! Всяка година по това време разиграва сапунката с газа. Ми да го спрат *** малко след това ще изчезне и тока. По-възрасните знаят че тока в контакта има начало но има и край. По добре се позаинтересувайте що АЕЦа пак работи с един реактор след 35 дена ремонт.
29
0
 
18
 
! Отговори
Радо преди 10 години
Софиянци не плащат сметките си не защото не искат а защото тези сметки са непоносими за плащане,толкова години вече топлофикация София е бандитска фирма и краде своите абонати но никой не взима мерки това да се спре..........
28
1
 
14
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
И още една малка подробност то 3 милиарда м3 газ топлофикация софия консумира 2. Като спрете газа кой ще консумира тези 2 милиарда ? Или ще влезне в сила прослувутата клауза взел не взел плащаш?
27
0
 
12
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
И още една малка подробност то 3 милиарда м3 газ топлофикация софия консумира 2. Като спрете газа кой ще консумира тези 2 милиарда ? Или ще влезне в сила прослувутата клауза взел не взел плащаш?
26
20
 
8
 
! Отговори
Българин преди 10 години
"Булгаргаз" плаши да отреже "Топлофикация-София" от утре"Крайно време е софиянци да плащат ,това което харчат , стига са "лапали на готово". Нека останат на ел отопление ще видим тогава каква "песен ще запеят"