Пълна премяна за "ориенталска" София

Петър Диков за архитектурните идеи за новия облик
Обновена: 13 дек 2013 09:19 | 13 дек 2013 09:11,
141

Плаж на Перловска река. Снимка: "Архитектура и градоустройство"

В момента София има "доста мърляв, неорганизиран вид, създава повече впечатление на ориенталски град", обяви пред bTV главният архитект на столицата Петър Диков.

По думите му Общината обаче е решила тези твърдения да отидат в миналото, а София да се превърне в модерна европейска столица.

За целта от отдел "Архитектура и градоустройство" са възложили на млади архитекти да измислят нова визия на централната градска част.

Още по темата

Както Dnes.bg вече писа, архитекти предлагат нестандартни решения като градски плаж при коритото на река Перловска, амфитеатър и ледена пързалка в пешеходната зона между платната на бул. "Христо и Евлоги Георгиеви".

Това са само част от проектите, подадени в конкурса за нова визия на центъра на София, а 39 екипа се надпреварват по четирите лота, на които условно е разделен центърът.

"Смятам, че спешно центърът на София се нуждае от едно реновиране. Ще има ново озеленяване, осветление, ще има нови настилки, ще има промени в части от пространствата, изцяло с нова визия", увери главният архитект на София.

Има предложение за голям фонтан пред Националната художествена галерия, който да се превърне в привлекателно място за столичани. Според друг проект в градинката на "Кристал" ще има езерце с лилии. Около езерцето пък ще има амфитеатър, а около него - сцена, на която ще играят музиканти и артисти.

Пълна промяна ще има и за улица "Граф Игнатиев" до площад "Славейков". Един от проектите предлага изграждане на нови трамвайни линии с шумоизолиращи материали, по които да се движи атракционен ретротрамвай.

"Граф Игнатиев" категорично се нуждае от спешна реконструкция, там последната реконструкция е от преди 20 години. Там релсовия път усилва вибрациите", обясни Диков.

За да може София да се отличава от останалите европейски столици, някои архитекти предлагат нестандартни и иновативни идеи. Едно от интересните предложения на архитекти е свързано с кулата зад Военния клуб - под нея ще бъде изградена обсерватория, която да бъде модерен арт център в полуподземна сграда, покрита с градина.

Два от най-емблематичните площади в София - този около Народното събрание и пред храм паметника "Александър Невски", в момента представляват паркинги за коли, но според архитектите те трябва да се превърнат в парк с пешеходни зони.

Символни плочки с имена на бележите българи пък ще бъдат вградени около "Александър Невски". Освен това ще се маркира златна линия от павета с инкрустиран знак на София, която да представлява туристически маршрут.

Петър Диков призна, че сред предложените проекти има и много скъпи, и неизпълними.

"Според мен ще спечелят проектите, които са намерили разумния баланс между естетика, цена и функционалност", прогнозира той.

Победителите в конкурса на общината ще станат ясни до края на януари. Парите за реновиране на София пак ще дойдат от Европа, обеща главният архитект на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, но трябва да се направи станция, която да пречиства Перловската река или да се ограничи вливането на нечистотии в нея, защото не виждам колко приятно може да бъде разходката по отходен канал..
102
3
 
15
 
! Отговори
БЕЗМОЗЪЧНИ преди 10 години
Уродлива държава !!!
101
1
 
18
 
! Отговори
владо преди 10 години
ох ох колко мъка има по този свят. ще се разрева от смях..тея картинки могат да ги сложат по стените на порутените си къщи хаха софия , когато заприлича на това по снимките... е тогава извънземните отдавна щше са дошли а плажа по перловска е направо уникална идея
100
4
 
8
 
! Отговори
way преди 10 години
mi tq Sofia e po zle v pati ot orientalska stolica.sis edin kanal i park li se smenq oblika na stolica?bulgarska rabota.smqh za Evropa .
99
1
 
34
 
! Отговори
до 104 преди 10 години
За арабите и *** напълнили София - спор няма. 90 процента са престъпна ***. Всеки, който е поне малко наясно с проблема го знае това нещо. Йовчев само обещава, а реалността е все по-зле. По Мария Луиза наистина е като в Багдат и така до следващото младо българско момиче наръгано с нож.
98
0
 
11
 
! Отговори
УУУ преди 10 години
далавери на лицето Диков за последно да напълни гушка ПЕЛИКАНННН!!! следете кой ще спечели напр."арх."Ставрев
97
2
 
43
 
! Отговори
Ники преди 10 години
Ами как няма да е ориенталска. Минавам днес по Мария Луиза - стотици *** и араби. Събират се на групи гледат нагло и се чудят какво да откраднат. Как поне един не изглеждаше като "жертва" и "бежанец". Само нагли мазни муцуни. Наръгаха две деца по на 20 години и се хванали да работят за едения хляб. Как един от тези джагали не се хвана някъде на работа. Тези, които пуснаха тези тумури в БГ проклети да са и те и децата им. То бива продажни хора, ама това мина всякакви граници.
96
0
 
30
 
! Отговори
лозенец преди 10 години
Как ще правите плаж на Перловска ,като испанското й име е Rio de La*nare?
95
0
 
40
 
! Отговори
Провинциалист преди 10 години
Тия луди ли са?Кой нормален ще птиде на плаж до канала.Та той смърди на канал за отпадни води. Къде са местата за паркиране на автомобилите.Оле мале в канала са изсипали пясак а на 3 метра тече кенафската река на богаташите под Витоша, нощно време тъкмо да има къде котките и кучетата да си зариват ла*ната в пясака, а плажуващите ще ги мачкат с телеса събиращи слънчеви лъчи.ОМГ ОМГ Боже ела слез и пребери тези архитекти ли са каквито и да са, само за усвояване не европ. средства мислят.....
94
1
 
17
 
! Отговори
sfgsgh преди 10 години
HAHAHAHAHAHA ГОЛЯМ МАЙТАП,ЩЕ ВА ИЗДЪТ КОМАРИТЕ БЕ ПАПАГАЛИ :)НАПРАВЕТЕ ЕДНО ВЛАКЧЕ КАТО В ГЪРЦИЯ ВМЕСТО ТОЗ УМРЕЛИЯ ТРАМВАЙ ,ЧЕ МЯЗА НА ГАЗА МИ ТЪЗ ДЪРТИТЕ МОТРИСИ.ХИЧ НЯМА УСЕТ КАК КРАСИВО ТЕЗИ ИЗВЕРГИ .СПОРТНА ЗАЛА ВЪВ ВАРНА Я ИМА ЕДНО КЪМ ЕДНО В АТИНА КОЙ ОТ КОГО Е КРАЛ НЕ МОГА ДА КАЖА.ПЪРВО ЗАПОЧНЕТЕ ДА МИЕТЕ УЛИЦИТЕ И ТРОТОАРИТЕ ,ЧЕ ДА НЯМА КАЛ ,ЧЕ ГОЛЯМА МИЗЕРИЯ ЗИМАТА БЕ КОЛИТЕ ЧЕРНИ КАТО *** ТОВА Е ЛИЦЕТО НА СОФИЯ.И ОБЕЛЕНИ БЛОКОВЕ И СЧУПЕНИ ТРОТОАРИ И ЗАКЪРПЕНИ УЛИЦИ.ПОЗОР.
93
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като не са оправили дупките по улиците и тротоарите 25 години , за какви 5 лева говорят.Сигурно има за "усвояване" няколко милиона , които задружно общинари и архитекти бързат да лапнат срещу две успоредни тревни лехи.
92
0
 
16
 
! Отговори
mene преди 10 години
Помислих, че са снимали битака с ромите по перловската река, а то какво било...
91
1
 
32
 
! Отговори
fck преди 10 години
Добре бе как ще направят плаж на Перловската река като ла*ната на половин софия патуват там.... ужассс :).
90
3
 
29
 
! Отговори
шофер преди 10 години
Вместо тези глупости по Перловска да вземат да разширят платната по Евлоги, че там са постоянните задръствания, аман.
89
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е как ? Няма ли да има временно-преместваеми обекти вече ?Не вярвам ! Няма ли сергии на Графа, няма ли павилиони ,будки и всякакви ламаринени безумия в зелените площи, няма да е София !И няма да има такса тротоарна площ или наем за поставяне на павилион ?А за джобни за кметовете , откъде ?
88
1
 
19
 
! Отговори
дедо Йов преди 10 години
На снимките всичко е прекрасно, но типично по български ще пипнат тук там, ще направят някоя икономия и ще стане като с хубавата вело алея по надлез Надежда дето почваше от нищото и след няколко метра пак се разтваряше в пространството! Мила родна картинка, да вземат да пооправят Лъвов мост че ми се приси*ра всеки път като минавам от там, мама му стара 5 метра парче е бе толкова години не го пипнахте *** мръсни общинари!
87
0
 
27
 
! Отговори
RoxyM преди 10 години
Кой Диков ли ще прави промяната? Същият, който щеше да строи жилищен квартал върху хвосто хранилището на Кремиковици! Много щеше да е интересно нощем. Целият квартал щеше да свети без ток.
86
1
 
21
 
! Отговори
Нели преди 10 години
Интересно къде са проектираните паркинзи? Или след като всичко е готово от градска мобилност ще разчертаят тротоарите и всичко пак ще си е по старому.
85
1
 
15
 
! Отговори
Оптимист преди 10 години
До HaussmannДа, развива се:Историческият център на Париж постепенно ще бъде затворен в следващите седем години за всички автомобили. Изключение ще бъде направено за колите на живеещите там, градския транспорт, линейките и камионите за доставка на стоки за магазините. Това предвижда планът на властите във френската столица, огласен в понеделник, съобщи АП.Това са около 75% от центъра на града, обяснява заместник-кметът по въпросите на движението Денис Бопан.
84
4
 
4
 
! Отговори
Haussmann преди 10 години
До Оптимист...например в Париж няма такава "пешеходна" улица, градът се развива, динамичен е, има комуникации и всеки иска да отида там. ДикOFF, пък и не само той, сещам се за разни кметове и скорошни бивши партийни величия, работят/работеха на принципа "след мен и потоп".