"Първокласна" истерия – нервна и ненужна

От 5 сутринта амбициозни родители се редят на опашки
Обновена: 6 яну 2014 14:04 | 6 яну 2014 11:00,
5
"Първокласна" истерия – нервна и ненужна
Снимка: архив, Булфото

Няма причина за истерия около кампанията за подаване на заявления за кандидатстване на първокласници в столичните училища, увери пред bTV директорът на Регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева.

Въпреки това в първия ден за подаване на заявления родители се редиха пред столичното 119 СОУ "Академик Михаил Арнаудов", за да бъдат първи.

Още по темата
Малко след 5 сутринта първите родители на бъдещите първокласници вече бяха пред училището.

"Не ни се иска да водим децата си на училище на километри, това е нашето място и затова сме тук, на ранна закуска", обясни развълнувана майка.

"Нямаме много избор в околните квартали, като станат 2-3 клас трябва да ги пускаме сами, трябва да пресичат "Цариградско шосе". Не е удобно", коментира пък баща на бъдещ първолак.

Училището приема 132 първокласници. При по-голям брой кандидати класирането ще се извърши според няколко критерия, като най-голям шанс имат децата с адресна регистрация в района. Миналата година кандидатите за това училище са били три пъти повече от местата за прием.

Досега в списъците фигурират 72 семейства, информираха регистраторите в 119-то СОУ, които увериха, че точките ще бъдат еднакви, независимо дали документите са внесени в 8:00 сутринта на 6 януари, или в 18:00 часа на 31 януари.

"Всеки иска да подаде заявление още първия ден, създали сме организация да няма напрежение. Ние сме задължени да запишем най-вече децата от квартал "Изток" – затова се проверява адресната регистрация към момента в лична карта", увери директорът на училището Диян Стаматов. Най-много точки – 50, имат децата от квартала, а с по 10 по-малко -  от съседните квартали.

Според директора на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева ранното записване на първокласниците показва, че родителите са отговорни.

Тя обаче изтъкна, че е важно родителите да се информират добре за правилата за прием във всяко училище, защото те са децентрализирани и се регламентират от самите учебни заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
6
 
! Отговори
Неразбирко преди 10 години
До 2Дойдоха демократите на власт и децата изчезнаха. Защо ли?Колкото до точките - да, еднакъв брой точки ще имат независимо кога през януари ще си подадат документите, но при равен брой точки какво става - по реда на записването и .... денонощни опашки дни преди деня, в който започва записването. Такива опашки България не помни да е имало преди 1989-та година.
2
4
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 10 години
До минал по този път .. Абсолютно съм съгласен. Има по-качествени училища в София и не толкова добри - докато има голяма разлика между отделните ще има и такива опашки!
1
4
 
16
 
! Отговори
-.- преди 10 години
Пф истерия викат... То няма деца, те на опашки се редат . -.-