София ще разполага с 1,466 млрд. лв. през годината

"Топлофикация София" билa най-проверяваното дружество
Обновена: 22 яну 2014 16:44 | 22 яну 2014 16:41, Анисия Иванова
24
София ще разполага с 1,466 млрд. лв. през годината
Йорданка Фандъкова. Архив: Булфото

Проектобюджетът на Столичната община за тази година е 1,466 млрд. лв., с около 230 млн. лв. повече от този за предходната година, съобщи на пресконференция кметът Йорданка Фандъкова. Днес тя официално внася с доклад до Столичния общински съвет проектобюджета за 2014 година.

Бюджетът е с изключително сериозна капиталова програма за около 714 млн. лв., посочи кметът. Много важно по думите й е, че по-голямата част от тези средства са безвъзмездно европейско финансиране по оперативните програми.

Общо около 470 млн. лв. е размерът на европейското финансиране, каза Фандъкова. Тя посочи, че съфинансирането от страна на общината е около 45 млн. лева. Това е и голямото предизвикателство пред общините, защото когато се кандидатства по оперативните програми, те са длъжни да осигурят съфинансиране, коментира кметът Фандъкова.

Тя каза, че в сравнение с представения през декември проектобюджет има увеличение на средствата за капиталовата програма, предвидено е и финансиране за ремонт на Софийската градска художествена галерия.

Фандъкова открои големите проекти на общината, които получават финансиране през тази година - проектът за метрото, финансиран по ОП "Транспорт" с близо 97 млн. лв.; закупуването на трамваи, автобуси и метровлакове, заводът за отпадъци и изграждането на канализация по ОП "Околна среда" на обща стойност около 311 млн. лв.; проекти по ОП "Регионално развитие" за около 60 млн. лв.; Интегрирания проект за градски транспорт с доставка на нови тролейбуси; проектите за Музея за история на София, за парка на НДК, защитените жилища.

"Топлофикация - София" беше и остава най-проверяваното дружество, обясни още кметът по повод контролната дейност на общината. "Проверките са не само от общината, но и от държавата. Ако видите доклада на Сметната палата, има подобрение на нещата. За мен контролът е постоянна дейност и е основен инструмент за борба с корупцията, каза Фандъкова и допълни, че се обръща внимание на всеки сигнал, колкото и да е незначителен.

Кметът съобщи, че при проверката в район "Слатина" има констатирана сериозна злоупотреба - една от заместник-кметовете е възлагалa поръчки на фирмата на баща си. Тя смята, че нарушенията намаляват в резултат от проверките.

Фандъкова обобщи, че за миналата година Столична община е извършила общо 30 проверки по линия на контролната си дейност. Проверките на „Вътрешен одит” през 2013 година са били 15, на отдел „Вътрешен контрол“ - 13 и проверките по различните звена общо са две, допълни тя.

Фандъкова съобщи, че част от проверките са текущи и някои от тях са по сигнали, които не са планови. 20 от проверките са завършили с препоръки. Седем от тях са с последващи проверки, 5 са изпратени в прокуратурата и една в Агенцията за финансова инспекция. Две от проверките са без резултат и една продължава. При всички случаи има последствия. В резултат на проверките има отстранени кметове, като този на район "Витоша", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как върви почистването на снежната покривка?
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
зА бУДА КОЛКО ??????