Като ти кажат: Мамо! Битка за две болни деца

Лекарите съветват Мая Манова да ги остави, но тя отказва
9 мар 2014 07:50,
89
Като ти кажат: Мамо! Битка за две болни деца
Мая с близначките Цветилена и Ванеса. Снимка: bTV

Възможно ли е самотна майка в България да осигури пълноценен живот на трите си деца, две от които - с увреждания?

Преди близо 11 години в кюстендилското село Раждавица на бял свят преждевременно се появяват близначките Цветилена и Ванеса.

Скоро след раждането им става ясно, че страдат от детска церебрална парализа. Лекарите съветват майката Мая Манова да ги остави, но тя отказва. Не след дълго бащата напуска семейството.

"Нормално е. Всеки човек би се уплашил. То и аз се уплаших, но малко повече сила трябва да има човек. От самото начало съм с надеждата да направя нещо за тези деца", споделя Мая пред bTV.

Заради уврежданията на децата, семейството й получава от държавата около 1000 лева, които обаче са крайно недостатъчни. Живеят в една стая, а до скоро Мая и дъщерите й спят на едно легло.

17-годишният й син Мариан се опитва да помага с каквото може. Вчера сестрите му са изписани от клиниката по детска ортопедия в Горна Баня, където са били оперирани. Предстоят им още интервенции и дълга и скъпа рехабилитация.

Мая обаче е благодарна на добрите хора, които й подават ръка в тежките времена.

Сега е пуснала молба за общинско жилище в Кюстендил, защото когато има нужда от медицински грижи, тя винаги трябва да търси превоз.

"Сила ми идва само като ги погледна. И като те погледнат в очите и като ти кажат: Мамо!", казва Мая, за която битката продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
47
 
! Отговори
777 преди 10 години
мъжете са с по-лабилна психика и в повечето случаи напускат семействата, а когато семейството е от по-бедните слоеве вероятноста бащата да го напусне е още по-голяма.Нормално е майката да изпитва по-силни чувства към децата си и естествено е да се гружи за тях.Възхищавам се на майката не затова, че се грижи за децата си/защото е това е напълно нормално без значение дали са с проблем или не/, а се възхищавам защото е силна и в трудните моменти се мобилизира. Обичайте се още повече!
9
3
 
67
 
! Отговори
Ястреб ® преди 10 години
И ако оставим заяждането настрана - един от показателите на цивилизоваността на един народ е и как се грижи този народ за най-слабите си членове.Никой не е застрахован, че един ден няма да има в семейството си или в семейството на някой от близките си подобна ситуация. Преди да пишете негативни коментари относно тази жена първо се поставете на нейно място. Ако пък нямате собствени деца, изобщо няма смисъл да коментирате.
8
29
 
11
 
! Отговори
Ястреб ® преди 10 години
До СалахадинВероятно си прав, че бащата не е българин, защото както казва японеца, на българите единствено децата им са хубави, защото като ги правят, не си ползват ръцете! А от друга страна, тежка ни е съдбата на турците в България - колко хиляди хубави дечица ви направихме, едно благодаря на казахте, един път сакати излязоха - почнахте да ни оплювате!
7
30
 
9
 
! Отговори
Алов преди 10 години
В природата ако се роди такава антилопа или зебра, бива изядена на десетата минута. В природата недъгавите нямат място и нито съжаление, нито милост им помага. При хората обаче това не е така. Всички се спасяват до дупка и затова после общият генофонд се уврежда
6
4
 
13
 
! Отговори
Нафарфорий преди 10 години
То даже не е за коментар. :(
5
4
 
27
 
! Отговори
блaблa преди 10 години
Брaво!!! Товa е истинскaтa любов...
4
7
 
51
 
! Отговори
+ преди 10 години
Хора, ако имате грехове за изкупуване .. дарявайте пари на такива хора като тази истинска МАЙКА !
3
4
 
51
 
! Отговори
Иванова преди 10 години
Силата на майчината обич няма граници!
2
9
 
46
 
! Отговори
льжата преди 10 години
Силна Бьлгарка!А мухльото мажьт и . Защо се е отказал от тях?
1
44
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая ще си увреди и здравото дете. По-добре живот с край, отколкото мъки без край. Кому е нужно да отглеждаш нещо,след като на всички(без майката) е ясно че то никога няма да има пълноценен живот? А когато тя почине,кой ще ги гледа тея несамостоятелни същества?