Психично болен тероризира съседи, плаши ги с палежи

Самотникът живее в столичния комплекс "Младост" 1
28 мар 2014 11:15,
35
Психично болен тероризира съседи, плаши ги с палежи
Снимка: архив, Булфото

Шизофреник, който няколко пъти е подпалвал и наводнявал апартамента си, от години тероризира съседите си от бл. №70 в столичния квартал "Младост" 1, съобщи Нова тв.

"Живее сам, баща му е в пернишко село. Викаме линейки през два дена, идват, взимат го, а след това го връщат", разказа съседка на мъжа.

"Няма кой да се грижи за него, гладува, непрекъснато ми чука на вратата за храна. Преди три години нарани крака на брат си с тесла", обрисува тя картината.

Друга жена от блока коментира пък пожарите, причинени от психично болния мъж. При първия случай искал да изгори брат си. При втория - забравил цигара на фотьойла.

Мъжът заплашвал и съседите си, че ще ги запали всички и ще горят. Непрекъснато се чували викове от апартамента.

Самият той обаче отрича да е причинявал пожари и обвинява брат си за тях, който обаче не живее при него.

Около 70 хил. българи страдат от шизофрения, а половината от тях са в тежко състояние, коментира казуса д-р Цветослава Гълъбова, директор на психиатричната клиника "Св. Иван Рилски".

"Всички близки изпитват затруднения в гледането на болните. Хората полагат много усилия, но това е болест за цял живот. Един член от семейството трябва да се инвалидизира и да стои постоянно при пациента. Голяма част от българските семейства са засегнати от проблема. Неслучайно шизофренията е социално значимо и много скъпо заболяване", отбеляза тя.

По думите й в цивилизованите държави има общински дневни центрове, в които психично болните се занимават и има достатъчно лекари и медицински персонал, който да се грижи за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Типичен двоен стандард в демокрацията, - някой да е протестирал че правителствата и парламента от четвърт век са все от шизофреници? Те също се нуждаят от принудително лечение.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До azБраво, човече! На теб и други хора като теб - много човечност се иска за такова поведение! За съжаление този проблем е огромен и касае огрома част от хората. В нашия вход има една болна жена, която с годините се влошава. Преди това всеки, който я познава ми е казвал, че е много интелигентна и умна, с добра професия, семейство и т. н. За съжаление в момента е сама и след като получи кризи и тормози съседите около нея, положението стана тежко и искаха да я изселят от жилището и. Не разписах.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
21 (Az) дава хубав пример.За съжаление, не навсякъде съседите са достатъчно интелигентни и човечни, за да подходят правилно към самотно живеещ човек с психични проблеми. Друг е въпросът, че една част от тези болни са наистина опасни и не е работа на роднини и комшии да отговарят за тях. Нужна е цялостна, ефективна стратегия и отговорни институции.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да го бутнат от терасата и готово. За пред властите: *** е скочил сам.
22
1
 
5
 
! Отговори
разпутин преди 10 години
А психясалото турско-руско джудже Волен като тероризира цял народ...
21
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
... ot 1944 god. republicanzzite vkarvaha Nasila v pssihoklinikite i pssihozatvorite STOTIZZIHILADI BALGARI i Podludiha Nazziiata, ZZertvi ssa 500-600 HILADI Balgari i MILLIONI Ossakateni... Nai-Golamoto PRESSTUPLENIE na republicata Srestu BALGARSKIA NARPOD...
20
9
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
на креслото с каишите и натриев диметил евтанат венозно, това е
19
4
 
22
 
! Отговори
az- преди 10 години
Абе като чета тук писанията на няколкото трола се чудя кой е по-лудия. Вие не сте в ред бе хора. При нас също има един пич с шизофрения и то доста тежка. Беше свестен човек. Сега целия квартал му помага с каквото може и се грижи за него. Даваме му храна, като има нещо за вършене го викаме, осигуряват му се лекарства. Дори и пенсия успяхме да му осигурим. Вече се научи като усети епизод да отива сам в диспансера и след седмица всичко е ОК.Малко е досаден, но това не е проблем за никой.
18
2
 
8
 
! Отговори
Strict преди 10 години
"Психично болен тероризира съседи, плаши ги с палежи"А какво да кажем за лудия човекоядец от с. Голямо Буково! Живее си *** на свобода, по цял ден се налива в селската кръчма и точи зъби за следващата си жертва. В компютъра си има списък за отмъщение на хората дръзнали да се оплачат от него. Така си вървят нещата в България. А едно време имаше завод за геги в с. Заберново , в който бяха ангажирани лудите от местният дом за душевно болни.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАП орязаха инвалидните пенсии и нямат пари за лечение.
16
0
 
17
 
! Отговори
киро емигранта преди 10 години
Когато един гражданин на "напреднала нация" си пусне телевизора вечер и чуе, че хора в неравностойно положение ще бъдат наети на работа той е горд, да бъде част от прекрасната социална система. Когато същия този разбере, че скоро ще трябва да работи с 40 годишен трудно подвижен мъж със съзнание на 7 годишен и съответно да носи отговорност за него (да не се самонарани примерно) граждина вече не е такъв почитател на същата социална политика :)
15
1
 
13
 
! Отговори
далекопровод преди 10 години
Виновни са близките на тези хора/ако ги има/, имаме един изперкал в блока, последния път преди седмица помля всичко в тях, прибраха го и след 2 дена майка му и баща му пак си го взеха "щото им било мъчно" а гадните доктори го тъпчат с опасни лекарства, майка му решава кога да му спира лекарствата да не се "трови" детето. *** им викам, като им тегли ножа един слънчев ден пак ще си говорим.
14
8
 
1
 
! Отговори
mishuga преди 10 години
така е в Младост и други тъмни квартали
13
11
 
3
 
! Отговори
Боби преди 10 години
В психодиспансерите персонал от 20 души се грижи за 15-сетина болни.По цял ден си клатят краката и взимат по 600лв заплата.После нямало места за болните...
12
1
 
6
 
! Отговори
киро емигранта преди 10 години
До vargМили varg, ти може да си запознат с някои социални практики в скандинавските държави, но мога ти кажа от първа ръка опит, че не е така както си мислиш. Шизофреници сред обществото няма. По кротките имат точно 45 минути на ден "сред обществото" - в ресторант за бързо хранене с придружител. Наркомани и хора с умствена изостаналост се наемат единствено за данъчни облекчения и отговорността за сигурността им най-често се делегира на персонала.
11
16
 
1
 
! Отговори
Килъра преди 10 години
Еми тия *** от блока да спрат да си плащат данъците щом полицията не си върши работата, изглежда и те имат психични проблеми или са мега роби много по-големи от тези по времето на турското робство
10
0
 
25
 
! Отговори
ами преди 10 години
Това е много сериозен проблем!Имахме такъв случай в нашия блок,младо момче,до казармата му нямаше нищо,беше завършил математическа гимназия с отличен,след като се уволни се започна,скубане на звънците,рязане на кабелната,блъскане с желязо по асансьора,ужас!Години живяхме в тормоз,ни полиция ни съд,никой не го интересува!Почина и това реши проблема!
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До vargВзимай ги у вас
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До vargзатова се казва заКОН иначе щеше да е заЛЪВ
7
13
 
9
 
! Отговори
varg преди 10 години
Мястото на тези хора е сред обществото.Напредналите нации това правят.Например в Норвегия намират работа на наркоманите,за да не вършат престъпления.Има публични домове в Холандия.А в България законите са само за бедните хора.