Организации събират пари за ремонт на паметника на Съветската армия

Те осъждат вандалските прояви над монументите
112
Организации събират пари за ремонт на паметника на Съветската армия
Снимка: Reuters

Координационният съвет на организациите за приятелство с Русия започват от утре подписка за събиране на средства за ремонт на паметника на Съветската армия, съобщи Любомир Коларов - председател на Сдружението на приятелите на Русия "Александър Невски".

От името на координационния съвет Коларов прочете декларация, в която организациите осъждат вандалщината срещу паметника-костница на съветските воини в кв. "Лозенец", изрисуван с графити в нощта срещу 8 май.

Те се обръщат с молба към столичния кмет Йорданка Фандъкова да предприеме съответните мерки срещу извършителите и призовават всички фондации и организации (включително и Българската православна църква) да подкрепят исканията им.

Общо около 60 милиона души са загинали през Втората световна война, като половината от тях са жертви от СССР, каза академик Георги Марков на пресконференцията в навечерието на Деня на победата - 9 май.

"Големият парадокс е, че въпреки участието на България във войната на страната на Германия, у нас се разгръща широка антифашистка борба“, смята Чавдар Стоименов - председател на Българския антифашистки съюз.

По думите му партизанското движение в България е дало около 10 000 жертви, като това число включва 1600 осъдени на смърт. Около 20 000 души пък са признати за ятаци, като за поддръжници на антифашистите са считани всички, оказали помощ на партизаните дори веднъж, посочи Стоименов, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През цялата история на партизанското движение 1941.юли до 1945.септември е имало 60 партизански отряда, средно с около 50 души. Няма как в балкана да е имало повече от 3000 души и в най-добрите дни на партизанското движение.
13
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам паметника, понапукал се е в основите.Би могло да се заздрави с десетина пресовки тринитротолуол.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименруски гробници ?!?!!?!?! живея в русе и тук има гробище на руските войници които са загинали от раните си, никой не смее да го оскверни(или добро или нищо за мъртвите). от друга страна альошите и тем подобни паметници които нямат стойност за българската история и са често по-големи от паметниците на наши дейци нямат място тук !!!!
11
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
америка е напомпала самочувствието и на автентичните български нацисти и ги е провъзгласила за либерали. на човек му се иска да повърне. има ли по гнусна държава по земното кълбо от фашистката америка. те дори искат да отричат априлското въстание. те мръсните фашисти избили индианците които нямат собствена история искат да пренаписват нашата.
10
7
 
12
 
! Отговори
Шумкароубиец преди 9 години
Ние пък събираме пари за динамит.Ха да видим кой ще изпревари!
9
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
логичния въпрос е кой плаща на медиите да ни облъчват с това зло провъзгласило се за мъченици? хитлер е възприемал славяните като *** а тези *** са стоялии от неговата страна на историята и сега сквернят гробниците партизанските и руски гробници
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
партизаните са били не повече от 4000 души
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От бъсъпъ ще се навият и ще изперат някой друг лев, после паметника пак ще бъде "оцветен".пълна простотия.... а българските паметници кога ще ги реставрират господата русофили,тия мижави паметници дето са по-малки от альошите и все на невидни места ??
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
опорната точка на автентичните български нацисти от втората световна война които се оказаха реабилитирани е че съветската армия ни е окупирала. те без въобще да крият съжаляват че хитлер е загубил войната. има ли нещо по деморализиращо от това? тези автентични нацисти и немски колаборационисти се опитват да се изкарат "жертви на комунизма" и по нощите сквернят руски гробници. много е жалко че дефилират по всички телевизии тези откровени *** и сатанисти.
5
12
 
14
 
! Отговори
ИДЕА преди 9 години
Може да четете материали в блога на Иво Инджев - ,ввв,иво,бгТам има и подписка за събаряне на ***. Не се оставяйте да ви промият мозъците с путинофилство!
4
8
 
19
 
! Отговори
Демонтиране преди 9 години
Къде се даряват парите за демонтажа?
3
13
 
19
 
! Отговори
ИДЕА преди 9 години
При ремонта го пренесете извън центъра! Пренесете го в музея на соц. изкуството и там ще го пазят денонощно и ще го гледа само този, който е русофил, а няма да се натяква на всички. .А по-радикалните русофили и путинисти направо да си приготвят чемодана и да се отпътуват за Москва - еднопосочно..Тук е България !
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо изтрихте номер4?
1
13
 
22
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Май е време да се постави ребром въпроса за събарянето му! Няма друга държава, където да е издигнат паметник на окупаторите!!!