Мобилно приложение ни запознава със забележителностите на София

То ще ни показва 5 важни обекта с уникална информация за тях
13 май 2014 11:58, Олга Каферинова
0
Мобилно приложение ни запознава със забележителностите на София
Снимка: Reuters, архив

Мобилно приложение, наречено „Невидимата Сердика“, ще запознава потребителите с впечатляващи архитектурни и исторически обекти в София. Приложението е безплатно и поднася информацията по интригуващ начин с изображения, видео материали, 3D модели, интересни истории и легенди за подбраните обекти.

В началото приложението ще ни показва 5 важни забележителности в столицата, а именно църквата „Света София“, Църквата Ротонда „Свети Георги“, Софийски римски амфитеатър, Ларгото (с включени всички обекти около и под него) и Гробниците под жълтите павета.

Като източници за по-голямата част от съдържанието в приложението са използвани стари книги и поместените в тях уникална информация, гравюри, изображения, чертежи и др.

Идеята на приложението е да разкрие и направи достъпна за по-широк кръг потребители тази интересна, но малко известна информация и по този начин да направи най-вдъхновяващите обекти в София (чието тракийско и римско име е било „Сердика“) още по-привлекателни.

Друга цел на приложението е да популяризира Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система” (НАБИС). Каталогът й включва линкове към книги и различни публикации, поместени в него и свързани с избраните пет обекта.

Приложението е разработено от Студентско общество за компютърно изкуство (СОКИ) в партньорство с Фондация НАБИС и с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Представянето на проекта „Невидимата Сердика“ ще се състои утре в Национален студентски дом от кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщи пресцентърът на Столична община.

Представянето е част от Националната библиотечна седмица, която се провежда от 12-ти до 16-ти май под надслов „Библиотеките откриват нови хоризонти“ и се организира от Българската библиотечно-информационна асоциация с подкрепата на Фондация „Америка за България”

Повече новини за стил четете в Investor.bg


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари