410 000 т отпадъци годишно ще преработва заводът при с. Яна

Фандъкова инспектира началото на строителството
15 май 2014 16:15, Анисия Иванова
13
410 000 т отпадъци годишно ще преработва заводът при с. Яна
Йорданка Фандъкова и Спиридон Александров на строителната площадка в с. Яна. Снимка БТА

Заводът за механично-биологично третиране на отпадъци в с. Яна ще преработва 410 000 тона отпадъци годишно, съобщи заместник-кметът на София Мария Бояджийска на пресконференция по повод началото на строителството. Сред присъстващите бяха кметът Йорданка Фанъдкова и Спиридон Александров, ръководител на ОП "Околна среда".

Заводът е част от проекта "Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община" на стойност 345 997 368,34 лв. и се осъществява с подкрепата на ОП "Околна среда 2007-2013 г." и заем от Европейска инвестиционна банка. Договорът за проектиране и строителство на завода е сключен в края на 2013 г. с Обединение "Актор АД-Хелектор АД".

На пресконференцията бяха представени основните цели на проекта - намаляване на общото количество депонирани отпадъци, производство на електрическа енергия и алтернативни горива, проектът цели създаването на нови работни места – над 120 места се очаква да бъдат открити, икономия на природни ресурси. Проектът е изцяло изготвен в съответствие с европейското законодателство.

Отпадъците ще се обработват 310 дни в годината, което съответства на средно дневно доставени отпадъци приблизително 1,300 тона на ден. В завода ще бъдат получавани само битови и сходни на тях отпадъци - търговски отпадъци и идващи от домакинствата. Процесът на механично-билогично третиране ще включва ръчно разделяне и сортиране, биологично третиране на органични отпадъци и производство на RDF гориво.

Бояджийска обясни, че ползата от преработката на горивото, което ще се преработва в с. Яна (около 178,462 т/годишно), е най-вече за топлофикационната система на София. Благодарение на това гориво може да бъдат заместени около 10 - 12% от ползвания в момента природен газ, което ще повлияе и на цената на топлинната енергия.

Кметът на София увери, че ще държи и следи за спазването на сроковете и качество на работа. Всеки ден забавяне ще струва на строителите по около 200 хиляди лева. Санкциите са сериозни, защото заводът е от огромно значение за Столичната община, подчерта Фандъкова.

Относно това дали спрените средства по ОП „Околна среда” ще се отразят по някакъв начин на проекта, Фандъкова отговори, че към момента проектът се изпълнява. „Аз лично вярвам и се надявам да бъдат възстановени плащанията, но по никакъв начин не искам да си мисля, че това ще се отрази на изпълнението на проекта, защото от него зависят 2 млн. души“, обясни кметът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
Да вземем примерно един монитор. В него има пластмаси, стъкло, мед, желязо, алуминий, месинг, гума и др. Само човешката ръка може да отдели и сортира всичко това с минимални загуби. Изобщо рециклирането е доста сложен процес, при който е нужен интелект за реализацията на подобна идея. Цял свят се отнася с респект към тази дейност, само *** му казва ''***''. Знайте, че това не е решение на проблема, а само кратковременото му забавяне!
9
2
 
1
 
! Отговори
ттттт преди 9 години
До ГЕРБерпредложете на Бойко да обещава всичко де що може, така каквото и да се случи в Бг ще е щото е обещание на Бойко. тейби мутромилиционерите комунистически..
8
5
 
11
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Драги сънародници, никога България няма да се оправи докато не си замине от политическия живот БКП-БСП-ДС. Защо Чехия, Полша и Унгария се оправиха-защото няма такива партии на власт. Колкото и троловете на мутреса Моника да плюят по ГЕРБ и Президента толкова по ясно изпъква тяхната антибългарска позиция. Значи можеш от Москва и Путин да получаваш пари / БСП и Атака / , а не можеш да да бъдеш точен със своите съюзници ЕС и НАТО. Това е мечтата на комунистите-социалисти. Тогава да си заминават за Москва , защо се натискат да ходят в Брюксел, като водачите на листи Станишев, Сидеров и Бареков .
7
3
 
12
 
! Отговори
Боратино Орешарски преди 9 години
Ако нещо изобщо се гради и в момента в тази държава е само благодарение кметовете на ГЕРБ. Ако оставим на другарите с фесове - ще ни окрадът, натоварят с огромни кредити и неизгодни проекти с надписана стойност, за да има за комисионни. 70 години шумкарските изчадията и наследниците им влачат от държавата и обществото, а глупендерите пак за тях гласуват. Вижте само кои са най - бедните региони в БГ, с кметове на БСП. Това им е капацитета. Трагедия. Акълът им стига само за далавери и нищо градивн
6
2
 
13
 
! Отговори
ГЕРБер преди 9 години
Другарите ще пукнат от завист, че и това обещание на Бойко ще бъде реализирано - 120 работни места, по - евтино парно и повече екология. А от червените *** - само поразии. Оревоарски - МАХАЙ СЕ!!!
5
3
 
5
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Ключовата дума в заглавието е "ЩЕ". :)
4
7
 
7
 
! Отговори
ии преди 9 години
За които не е разбрал да поясня 345 997 368,34 лв за поляна с хале с ръчно сортиране на ***.и като се замисля че това обясняват, че ще го построят вече 10-12 години ....
3
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ползва ръчно сортиране в 21 век - това едва ли е завод по-скоро манифактура.
2
10
 
9
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
До Зевс.И аз това си помислих. Само като се сетя ухилената физиономия на Тиквата колко пъти започваше изграждането...поне 5-6
1
7
 
15
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Някой може ли да се сети колко първи копки има този завод и от колко години се "строи"