БСП: Отменена е наредбата на Столична община за паркиране

Въпреки отмяната редът за паркиране не се променя, категорични са от ГЕРБ
26 юни 2014 15:07, Анисия Иванова
3
БСП: Отменена е наредбата на Столична община за паркиране
Снимка: архив Булфото

Административният съд в София е отменил Наредбата за изменение на наредбата за организация на движението на територията на Столичната община в някои нейни части, заяви Милка Христова председател на групата на БСП в Столичния общински съвет /СОС/. Според общинския съветник от ГЕРБ Зафир Зарков обаче въпреки отмяната на наредбата редът за паркиране в София не се променя.

Христова обясни, че решението на съда е от 24 юни и подлежи на обжалване във ВАС, но общината трябва да реши какво точно да обжалва, а не да се инати. По думите й магистратите са отменили наредбата в частта, която се отнася до възможността гражданите с постоянен адрес в синя или зелена зона да паркират там срещу заплащане на годишен винетен стикер. Съдът е приел, че възможността само тези граждани да ползват привилегията е незаконосъобразно, тъй като съгласно Закона за гражданската регистрация съществува и понятието настоящ адрес, каза Христова.

Отменена е наредбата и в частта, в която се дават правомощия на Центъра за градска мобилност /ЦГМ/ да използва  скоби, да таксува водачи, да репатрира и освобождава принудително задържани автомобили, каза Христова. Съгласно действащия Закон за общинската собственост такава дейност може да се извършва само от общинско предприятие, обясни Христова.

Общинският съветник от ГЕРБ Зарков заяви, че решението на съда от 24 юни има правна стойност до толкова, доколкото Столичната община може да го обжалва пред Върховния административен съд.

Според него това решение по никакъв начин не отменя реда, по който сега се паркира в София. Зарков каза, че в момента организацията на движение в столицата се осъществява съгласно предходната наредба от 2012 година.

Оспорваната наредба още с решението на ВАС от миналата година, не успя да влезе в сила и не действа, подчерта Зарков. Той каза, че общината първо ще се запознае подробно с решението преди да обжалва

В отговор на въпрос Зарков посочи, че при провеждането но консултации е възможно да бъде предложено и живущите по настоящ адрес да имат право да паркират в синя и зелена зона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако е държава ще се мисли за паркиниги на удобни места, а за живущите в района с намалиние.
2
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 9 години
Пуснете КОКАЛО!!Накрая ЧЕ СЕ ЗАДАВИТЕ!!!
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ама как така - ИДЕТЕ ГИ ВИЖТЕ КОЛИТЕ В ПАРКА! НЯМА НИКАКВА ПРОМЯНА, ВКЛЮЧИТЕЛНО СЕ ДВИЖАТ ПО ПАРКОВИТЕ АЛЕЙ И Т.Н. ПРИМЕР - ОТ ДРАГАН ЦАНКОВ ДО СТАДИОН ЦСКА....И ТВА АКО Е ДЪРЖАВА!!!!