Чистим деретата, но те пак се превръщат в сметища

Диков: Работим упорито, за да се избегне опасността от наводнения
Обновена: 26 юни 2014 10:32 | 26 юни 2014 10:25,
30
Чистим деретата, но те пак се превръщат в сметища
Снимка: архив, Булфото

"София си взима поуки и ние работим много сериозно да предотвратим опасността от наводнения", това каза главният архитект на столицата Петър Диков пред БНТ.

"Работата ни не е кампанийна, работим последователно в рамките на финансовите възможности на Столична община", коментира той.

Река Какач е най-опасната в столицата, защото има голям водосбор, предупреди Диков. Според него Перловската река също е рискова в частта, която минава през парка, и в частта над Околовръстния път.

Диков определя като проблемно прекомерното застрояване на Витошката яка и алчността на хората, които през годините са си позволили да застрояват и деретата. Сериозен проблем е и това, че граждани изхвърлят боклуци в деретата и ги превръщат в сметища. Това ги превръща в потенциална опасност при наводнение, коментира Диков.

"Поддържането на речните корита и деретата се извършва непрекъснато. За съжаление ние почистваме деретата, но след една година те отново са пълни.", обясни Петър Диков и посочи, че държавата и общината имат правомощия да предприемат мерки спрямо постройки, които са потенциална опасност при наводнения.

Петър Диков допълни, че се прави програма за корекция на корита на реки, особено в Западната част на София и под Околовръстния път в южната част. Работи се и по поречието на река Искър от Околовръстния път до летището, за да се избегне опасност от наводнения при проливни дъждове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
15
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Каква Витоша този архитект не остави една тревичка в София и промени така градоустройството ,че всичко е пълно малоумие !Добре поне ,че натрупа парички за нашите банки които кредитираха малоумното застрояване и цени все едно сте европейска държава с интелигентна инфраструктура !
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами малко ли ***-престъпници има? Като го хванат да краде (шахти например), като го турят една година да чисти деретата, а не да мързелува в килията, хем деретата ще са почистени, хем на *** може да му дойде акъла в главата, макар че последното не е много сигурно.
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами налагайте глоби бе Диков за всяко незаконно сметище глоба на съответната община така всяка община ще си следи кой създава тези сметища а не после пари от държавата за това че , някой кмет не си е свършил работата