Страшна буря с градушка удари София, уби човек

Улиците в столицата се наводниха, има и нанесени щети
Обновена: 8 юли 2014 20:53 | 8 юли 2014 17:17,
411

Снимка: Dnes.bg

Страшна буря и невиждана градушка, голяма колкото орех, се изсипаха над София. Стихията взе човешка жертва.

От Столична община съобщиха, че силният вятър е повалил дърво в Борисовата градина, което е паднало върху 70-годишен пешеходец. Човекът е починал. Информация за самоличността му не се съобщава.

Дървета се стовариха и върху автомобили с хора и ги приклещиха като в капан. Полицията се опитва да извади пътниците от автомобил в столичния квартал "Младост". Други двама мъже пък бяха извадени невредими от колата им, затисната от дърво на ул. "Пиротска" и ул. "Стефан Стамболов".

Шестима пострадали от градушката са потърсили помощ в „Пирогов”, съобщиха от болничното заведение. Пострадалите са с наранявания в областта на главата и лицето. Пред спешния неврологичен кабинет чакат още няколко пострадали, за да получат помощ от специалист.

Бурята превърна за минути улиците в реки.

Незапомненото бедствие парализира столицата, счупи стъкла на трамвай, наводни сгради и изпочупи клони. В центъра се образуваха огромни задръствания.

От Столична община съобщиха, че стихията е счупила предно стъкло на трамвай по линия 12 на булевард „Черни връх”.

Превозните средства на градския транспорт се движат с намалена скорост. В Столичната община има подадени сигнали за счупени от градушката прозорци на жилища и автомобили, както и паднали дървета, неработещи светофари на Царица Йоана, завиряване на участъци по „Цар Борис ІІІ”.

В района на Сточна гара движението изцяло беше спряно, съобщиха още от общината. Затворено беше движението на кръговото на Телевизионната кула от бул."Драган Цанков" до бул. "Евлогий и Христо Георгиеви".

Спряно беше движението на трамваите при надлез Надежда. Екипите на почистващите фирми са мобилизирани да отстраняват всички паднали клони и дървета и осигурят нормалното движение в града.

Най-много сигнали за щети са постъпили от районите „Люлин”, „Нови Искър”, „Модерно предградие”. Екипи на общината и столичната пожарна работят по отстраняване на повредите.

Към 20 часа движението в района на Сточна гара се нормализира. Възстановено е и движението по бул. "България". Предстои почистване на булеварда от наноси и листна маса. Продължава работата на фирма ВиК при подлеза на бул."Фр.Нансен".

От ЧЕЗ съобщиха, че силната буря е причинила смущения в електрозахранването на столицата. Изключена е подстанция „Орион“. Засегнати са кварталите „Надежда“ 1, 2 и 3 и „Люлин“ 1 и 2. Аварийните екипи поетапно възстановяват електрозахранването, но работата им е затруднена от паднали дървета, наводнени улици и шахти.

„Правим всичко по силите си да отстраним повредите във възможно най-кратки срокове, доколкото условията го позволяват”, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Бурята е предизвикала авария в подстанциите „Черни връх“ и „Младост“. Прекъснато е било електрозахранването на „Младост“, Панчарево и Бистрица, но е възстановено своевременно.

Новината за страшната буря в София заля социалните мрежи. Във Facebook хората споделят, че имат счупени прозорци на домовете си, счупени стъкла на автомобили, сигнализират за много паднали дървета и запушени шахти. Други се оплакват от срив в мобилните мрежи.

След бедствието министърът на културата Петър Стоянович спешно създаде кризисен щаб за отстраняване на щетите на най-засегнатите сгради на театри, училища, музеи и галерии.  Щабът ще изяснява щетите на културните и образователни институти и ще направи преценка на възможностите за ползване на сградите.

Засега Народният театър е най-пощаден, за съжаление, Военният театър е понесъл сериозни загуби", е посочил министър Стоянович. Утре до обяд той очаква от директорите точна информация за пораженията, както и резултати от срещите им със застрахователите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още по темата: буря
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
1
 
! Отговори
SHAKA преди 9 години
KAKVO MU TREBVA6E O6TE NA TOZI OBRULEN OT POLITICITE SI NAROD I KAKVO O6TE 6TE PREWIVEE OT PRIRODATA
154
2
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 9 години
Някога жителството в градовете за това е било - За да се оразмери един град, т.е. да се предвидят и осъществят за определено време необходимите икономика, работни места,транспорт, водоснабдяване, канализация, жилища, болници, училища и ... Демокрацията и пазарната икономика освободиха от тези ангажименти управляващите в един град. И на тях, всичко им се видя много просто !! Първо се построиха жилищата, някои забогатяха, а сега се наводняваме. И още колко некомфортно живеем ? Вече е безмислено.
153
1
 
3
 
! Отговори
българка преди 9 години
Много се възмутих вчера от организацията на движението вчера след градушката,пък и всеки ден покрай затварянето на Цариградско заради ремонтите.Нормалните шофьори спазват правилата и не се движат в платното на градския транспорт.Атези,които са свикнали да прецакват някого,се движат там,на Орлов мост се включат в др.ленти,и за тях проблеми няма.Адр.с часове не могат да се изтеглят.Градския транспорт закъснява,хората припадат по спирките,а бабаитите си слушат музика.Къде са полицаите да спратужаса
152
4
 
2
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Не энам эащо природното бедствие се преписва на гей парада??? Уж СУПЕР БУРЯТА щеше да премине преэ някакви райни на ЯПОНИЯ, а то какво стана удари СОФИЯ!!! МЕТЕРЕОЛОЭИТЕ спят и при екстремни ситуации май че трябва да се оправяме сами!!! Технологиите в ерата в която живеем мисля би трябвало да ни предупреждава навреме но всичко е ПРЕМИСЛЕНО и ПАЭЕНО В ТАЙНА!!!!!!!!!!!!!!!!
151
0
 
3
 
! Отговори
шофьорка преди 9 години
Тепърва ще почва апокалипсиса!Изсякохме си горите и ни очакват само трагедии!Много жега и мн.градушки!Тия в парламента си говорят глупости,а дървената мафия изнесе гората!Няма ли поне малко умни в БГда работят по същество,а не за собствените си интереси?Горките ние ,останали малко българи!!!!Сега и с банките,вс.се хвалят,че държавата има пари да помогне на банките.Вс.банка да си гони длъжниците,а не взелите кредит печелят,а народа,кътал от хляба си,да понесе кризата?Осъзнайте се,хора,щенипогубят
150
1
 
3
 
! Отговори
sopol преди 9 години
добре че поне улиците сега са измити, с все тротоарите
149
11
 
2
 
! Отговори
Свински преди 9 години
София не е светът!За вас е Затова и се разкрякахте Като патки по които е хвърлен чакъл Какво да кажат в Израел където през час бягат в бункерите и междувременно сменят памперси на децата и готвят храна Но пък всички са в отпуска
148
0
 
11
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Тука пак някакви проповедници и конспиратори са налазили коментарите... Градушки е имало, има и ще има. Системи за защита на населението и посевите също има (или поне на теория). На практика обаче, хората които трябва да предупредят и да разбият градоносните облаци не са си свършили работата - дали щото няма пари и снаряди, или щото масово са назначени "братчеди", а не хора, които разбират от тази работа и могат да носят отговорност.
147
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шоп A, tezjkijat sluchai na nasledstvena shizofrenija pak se pojavi. A uzj go bjaha pribrali. Gorkite mu detsa - i te stradat ot sashtoto zaboljavana, no oshte ne im lichi.
146
20
 
8
 
! Отговори
селяндур преди 9 години
Абе в София и камъни да валят,все ми е тая , те са богати и ще се оправят :)) !Важното е при нас на село да не вали :))
145
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе какви климатични оръжия, какви 5 лева? Когато Яворов е писал "Градушка" да не е имало климатични оръжия? Проблемът е от ясен по ясен, някой пак не си е свършил работата и не е разбил градоносните облаци на време и сега почват оправданията "ми над града не може", "нямаме пари", "късно разбрахме" и т.н. Това е цялата работа. А иначе градушки е имало от как я има Земята.
144
1
 
16
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Не пишете глупости само.Бог, аллах,съдба, какво е това?Всичко е човешка грешка и човешка алчност.Съсипахме природата и тя ни го връща. Няма пари да се разбият градоносните облаци, окрадоха парите и затова ще бъде така и по зле. Защото ако не си помогнем сами, няма и Бог и аллах да ни помогнат. Трябва да се дадат пари и да се разбиват градоносните облаци.Па то крайно време беше да очукаСофия и най-вече парламента за да го разберат тъпите глави, а не само да крадат. Жалко, че народа пак ще страда
143
8
 
16
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Бог не е доволен от содомитските паради и ни напомня да се покаем и да не толерираме извращения и грехове. В последните дни върху грешниците ще пада градушка с тегло на талант - 26кг. Градушката е едно от проявленията на Божието наказание.
142
1
 
8
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Какъв ХААРП ??? Той не работи от 15г. спрели са му тока.Е ,природата си действа по координати ! И унищожава държавността в над 100 държави в полза на икономическите пънкари ! Содомията предизвиква Божия гняв или финансовите върколаци управляват метеорологията? Това няма как да го разберете!
141
3
 
15
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 9 години
Баце, немска градушка па удари Бразилия и уби сички бразилце.
140
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kato topka za tens v rukata si durgah i nyamam pokriv - koito napisal kato oreh da si pregleda .......
139
12
 
19
 
! Отговори
Християнин преди 9 години
до 155, ето къде пише:Библията, Стария Завет, Трета книга Моисеева или Левит:Глава 18, стих 22: Не лягай с мъж като с жена: това е мръсотия.Глава 20, стих 13: Ако някой легне с мъж като с жена, и двамата са извършили мръсотия: да бъдат умъртвени, кръвта им е върху тях.Четете Библията, живейте по Божието слово и правете прави пътеките Му, защото иначе Господ ще ви намрази и ще ви изтреби от лицето на земята. Господ мрази геювете, те са Му противни и затова целият им живот е гнусен.
138
5
 
5
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
''ХАРП'' и ''HARP'' хохохо!
137
30
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Това е знамение Божие, че трябва да *** русофилите.
136
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Природата показа на всички, че тя е най-силна. Няма богат, няма беден.