Страшна буря с градушка удари София, уби човек

Улиците в столицата се наводниха, има и нанесени щети
Обновена: 8 юли 2014 20:53 | 8 юли 2014 17:17,
411

Снимка: Dnes.bg

Страшна буря и невиждана градушка, голяма колкото орех, се изсипаха над София. Стихията взе човешка жертва.

От Столична община съобщиха, че силният вятър е повалил дърво в Борисовата градина, което е паднало върху 70-годишен пешеходец. Човекът е починал. Информация за самоличността му не се съобщава.

Дървета се стовариха и върху автомобили с хора и ги приклещиха като в капан. Полицията се опитва да извади пътниците от автомобил в столичния квартал "Младост". Други двама мъже пък бяха извадени невредими от колата им, затисната от дърво на ул. "Пиротска" и ул. "Стефан Стамболов".

Шестима пострадали от градушката са потърсили помощ в „Пирогов”, съобщиха от болничното заведение. Пострадалите са с наранявания в областта на главата и лицето. Пред спешния неврологичен кабинет чакат още няколко пострадали, за да получат помощ от специалист.

Бурята превърна за минути улиците в реки.

Незапомненото бедствие парализира столицата, счупи стъкла на трамвай, наводни сгради и изпочупи клони. В центъра се образуваха огромни задръствания.

От Столична община съобщиха, че стихията е счупила предно стъкло на трамвай по линия 12 на булевард „Черни връх”.

Превозните средства на градския транспорт се движат с намалена скорост. В Столичната община има подадени сигнали за счупени от градушката прозорци на жилища и автомобили, както и паднали дървета, неработещи светофари на Царица Йоана, завиряване на участъци по „Цар Борис ІІІ”.

В района на Сточна гара движението изцяло беше спряно, съобщиха още от общината. Затворено беше движението на кръговото на Телевизионната кула от бул."Драган Цанков" до бул. "Евлогий и Христо Георгиеви".

Спряно беше движението на трамваите при надлез Надежда. Екипите на почистващите фирми са мобилизирани да отстраняват всички паднали клони и дървета и осигурят нормалното движение в града.

Най-много сигнали за щети са постъпили от районите „Люлин”, „Нови Искър”, „Модерно предградие”. Екипи на общината и столичната пожарна работят по отстраняване на повредите.

Към 20 часа движението в района на Сточна гара се нормализира. Възстановено е и движението по бул. "България". Предстои почистване на булеварда от наноси и листна маса. Продължава работата на фирма ВиК при подлеза на бул."Фр.Нансен".

От ЧЕЗ съобщиха, че силната буря е причинила смущения в електрозахранването на столицата. Изключена е подстанция „Орион“. Засегнати са кварталите „Надежда“ 1, 2 и 3 и „Люлин“ 1 и 2. Аварийните екипи поетапно възстановяват електрозахранването, но работата им е затруднена от паднали дървета, наводнени улици и шахти.

„Правим всичко по силите си да отстраним повредите във възможно най-кратки срокове, доколкото условията го позволяват”, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Бурята е предизвикала авария в подстанциите „Черни връх“ и „Младост“. Прекъснато е било електрозахранването на „Младост“, Панчарево и Бистрица, но е възстановено своевременно.

Новината за страшната буря в София заля социалните мрежи. Във Facebook хората споделят, че имат счупени прозорци на домовете си, счупени стъкла на автомобили, сигнализират за много паднали дървета и запушени шахти. Други се оплакват от срив в мобилните мрежи.

След бедствието министърът на културата Петър Стоянович спешно създаде кризисен щаб за отстраняване на щетите на най-засегнатите сгради на театри, училища, музеи и галерии.  Щабът ще изяснява щетите на културните и образователни институти и ще направи преценка на възможностите за ползване на сградите.

Засега Народният театър е най-пощаден, за съжаление, Военният театър е понесъл сериозни загуби", е посочил министър Стоянович. Утре до обяд той очаква от директорите точна информация за пораженията, както и резултати от срещите им със застрахователите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още по темата: буря
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
3
 
3
 
! Отговори
Тошко Застраховката преди 9 години
До АнонименНяма начин, Гражданска отговорност, не покрива подобни щети. Само пълно каско ....
114
9
 
8
 
! Отговори
ала- бала преди 9 години
Всичко за кемтрейлс са глупости! Да, нормално е летящи на високо самолети да оставят следи след себе си. Това са елементарни физични закони,които ако 'конспираторите' знаеха нямаше да ни пълнят главите с глупости!Виж, за HAARP нещата може и да са истина донякъде...но до къде - не се знае и едва ли ще разберем.
113
4
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Спешно трябват 3000 ракети за борба с градушкитеЗапасите от снаряди ще свършат след 3 дни. Една ракета срещу градушки струва 300 долара. Ако държавата не отпусне 2,5 милиона лв. за закупуване на нови ракети, хиляди фермери са обречени." - 25.06.2014 г. БЛИЦКакви ракети сте чакали да изстрелят, откъде пари ?Ако над София не можело над Монтанско каква е причината?Няма пари- няма ракети! Господ да пази и българите, и българското земеделие!
112
4
 
16
 
! Отговори
kristko67 преди 9 години
Моля се на Бог да се смили над нашите грешни,злобни души и да не ни подлага на такива изпитания,че няма кой да ни спаси в тая скапана страна!Амин!
111
5
 
6
 
! Отговори
До 132 преди 9 години
Кой беше ти, че ще даваш оценки?
110
10
 
13
 
! Отговори
до Биологично оръжие преди 9 години
"Биологично оръжие кемтрейлс СЕ СИПЕ над България повече от 8 години" - единствено болния ти мозък сипе простотии. Най вярващи в тия глупости са хората които навремето не са учили. Въпросните конспиративни филмчета се правят за малоумната американска публика, но гледам че в България имат все повече последователи поради тоталното оглупяване на нацията.
109
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Здравейте Аз също да попитам къде са ракетите против градушкаАйде сега да го попитам министъра а?Поздрави
108
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сънувах тази буря преди да се случи и гледайки през балкона чаках да започне.Отначало облаците започнаха да се движат много бързо и се завъртяха едни малки облаци пара, след това задуха силен вятър вдигайки прах от земята формирайки върхушки и тогава заваля.Беше много страшно.
107
9
 
13
 
! Отговори
Биологично оръжие преди 9 години
Биологично оръжие кемтрейлс СЕ СИПЕ над България повече от 8 години и българите си мълчат. Клатят главите невярващо и правят знака, че било лудост! Да, ама не е! Сега сме "луди", че говорим за кемтрейлс, после ще сме хубави, но ще е: "твърде късно либе за китка". Е, как да повярват - те самолетите са над главите им всеки ден, даже български компании ГО РЕКЛАМИРАТ, може би СЛУЧАЙНО!? И т.н. българино! Сега спиш, но когато си отвориш очите нещата ще са други и назад няма да има!
106
3
 
9
 
! Отговори
az- преди 9 години
Много ми е любопитно къде пак потънаха парите, които плащам като данък и къде са дремали ония хунвейбини от Агенцията за борба с градушките!В случая май ще е справедливо оня льохман от МЗ да покрие щетите от своя джоб. Щото за оставка няма смисъл, те и без това са пътници!
105
8
 
13
 
! Отговори
дядо поп преди 9 години
Остава сега и едно земетресение да ни тресне и 'идилията' ще е пълна...После пак ни убеждавайте,че всичко е случайно и че било налудничави теории на конспирацията...Всичко си има причина. Ние наблюдаваме само последствията!
104
4
 
19
 
! Отговори
Баш Майстора преди 9 години
Обърнете внимание колко зле е отводняването на улиците! Съгласен съм с това,че отводнителните шахти се затлачват от падналите листа, но не може от 10 шахти само 3 да са в състояние изобщо да източват водата и то при условие,че не се задръстят с падналите от пороят и градушката листа,,, Не е ли време вече Соф община да се погрижи за прочистването на ВСИЧКИ отводнителни шахти, защото не плащаме данъци за да плуваме по улиците и да си чупим колите... Айде, моля ви се!...
103
2
 
31
 
! Отговори
Йог Содот преди 9 години
Стегнете се, удари ни лошо, но вижте какво се случва по света: хората преживяват немислимо по-сериозни бедствия!!! Главите да са здрави, ламарини и стъкла се купуват!
102
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На бедната и измъчена България само това й липсваше!
101
11
 
10
 
! Отговори
nimportequi преди 9 години
Столичани събирайте леда и в хладилника, като идвате на морето да си имате какво да слагате в уискито.
100
8
 
18
 
! Отговори
Гунчо преди 9 години
До апокалипсисПич, градушки, земетресения и вулкани е имало и преди динозаврите. Кого е наказвал всепрощаващия, любящ и мъдър бог тогава?
99
11
 
33
 
! Отговори
Трудовакь преди 9 години
Нали никой не мисли, че такава градушка може да се изсипе в Москва. Там за 9 май и Парада на победата дори дъжд не е валяло от десетилетия. Защо там такива явления са изключени, поне в столицата и големите градове? Защото там има държава, защото си имат мислещи управници, а у нас не могат да поддържат нивото на готовност и ефективност за борба с градушките поне на равнището от ерата на Тодор Живков. Всичко се изчерпва с оправдания от рода на: "ами то не може", "не става", "няма пари" и др. под.
98
4
 
30
 
! Отговори
ДА СВИКВАМЕ И ... преди 9 години
ДА СЕ ОПРАВЯМЕ САМИ! НЕПОСРЕДСТВЕНО ОЩЕ СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО-ЗЛЕ ! КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ ЩЕ ВОДЯТ ДО ДРАСТИЧНИ СЪБИТИЯ! ЗА БГ ИМА И ДОПЪЛНИТЕЛНО ПЕРМАНЕНТНО БЕДСТВИЕ - НАРИЧА СЕ ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА (ВСЪЩНОСТ БЕЗКЛАСИЕ), КОЯТО ЩЕ УВЕЛИЧИ В ГЕОМЕТРИЧНА ПРОГРЕСИЯ ПОСЛЕДСТВИЯТА!
97
5
 
15
 
! Отговори
до Гочо преди 9 години
Щом хората си плащат Каското,застрахователите ще поемат щетите!
96
18
 
15
 
! Отговори
Биволъ преди 9 години
Днес Мая Манолова е занесла в Прокуратурата сигнал, че Б.Борисов с бездействието е причинил на София тази градушка. Другаря Цацаров веднага е изпратил 12 прокурори начело със другаря Сарафов да разнищят случая и ако няма доказателства поне да обвинят Ц.Цветанов. Хвала на такЪва прокуратура.