Започват реставрацията на лъвовете на Лъвов мост

Фигурите са пострадали от вредните газове във въздуха
16 юли 2014 15:15,
16
Започват реставрацията на лъвовете на Лъвов мост
Снимка: БТА

Започва реставрацията на четирите бронзови фигури на лъвовете, която се извършва в рамките на проекта за реконструкция на Лъвов мост и изграждането на ново кръстовище, съобщи днес пред журналисти зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов.

Новата естакада се очаква да бъде завършена до края на октомври, а реставрацията на лъвовете ще отнеме около два месеца.

Зам.-кметът Чобанов посочи, че фигурите са засегнати от непрекъснатите вибрации от преминаващите автомобили и замърсеният въздух от вредните газове, който е повлиял на бронза, обясни Чобанов.

Той посочи, че най-много е пострадал един от лъвовете, който днес бе демонтиран от моста и ще бъде реставриран от екип начело със скулптора и реставратор Марин Марков в една от най-добрите леярни на Балканския полуостров - тази в Требич.

Останалите три фигури, както и балюстрадата на моста ще бъдат реставрирани на място, ще бъдат реконструирани и липсващите осветителни тела, за да придобие оригиналният мост пълния си блясък, отбеляза Чобанов. Той каза, че реставрацията на моста ще струва общо 300 хил.лв.

Зам.-кметът припомни историята на Лъвов мост, като посочи, че известният обществен и просветен деец Христо Г. Данов - един от основоположниците на книгоиздаването в България, предлага да се създаде обществен комитет, който да увековечи паметта на загиналите борци за свобода в навечерието на Освобождението.

Така по идея на Данов техният паметник се решава да бъде мост, защото много от загиналите са обесени именно тук, на съществуващия преди Шарен мост, посочи зам.-кметът Чобанов. Строителството на моста е започнало през 1889 г. и е струвало 260 000 златни лева.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Дали има Обществена поръчка за Реставрацията?Кой изготви проекта за реставрация?
12
0
 
0
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Дано "РЕСТАВРАЦИЯТА" не е както тази на Цар освободител пред парламента!
11
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Въздухът и вибрациите ги повредили, а за отрязаните опашки с ножовки неизветно от кои нито дума?
10
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен #14 преди 9 години
Струвала е 260 000 златни лева, което по онова време е било няколко пъти повече от сегашните 300 000лв.
9
2
 
3
 
! Отговори
Разбойников преди 9 години
Безмислено е, римляните ще йи гепат скоро за претопяване. Или кухи копия. Няма никакъв смисъл. Нека да спрем да ползваме метали, те са подаръй за пакистано римляните.
8
7
 
4
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
НЕ МОГАТ ЛИ НА МЯСТО ДА ГИ ИЗЧИСТЯТ !! ТА ТРЯБВА ДА ГИ ГЕПВАТ И ПОСЛЕ ДА КАЖАТ, ЧЕ ВЕЧЕ НЕ СА СТАВАЛИ И ДА ТУРЯТ ПО НЕКОЯ ПЪРШИВА СКУЛПТУРА ПРИЛИЧАЩА НЕ НА ЛЪВ А НА *** КАТО СТАТУЯТА НА КРАВО-МАГАРЕ-ОВЦА ПРЕД СОФИЙСКА ФОНДОВА БОРСА ВОДЕЩА СЕ ЗА БИК!
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
скулптора и реставратор Марин Марков в една от най-добрите леярни на Балканския полуостров - тази в ТребичТози същият скулптор ремонтира и паметника пред Парламента, но тогава помня що помия се изля в безпристрастните медии,по негов адрес. Защото парите за реставрацията не минаха през банкянския титан на мисълта и той не можа да се облажи.
6
15
 
5
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ДА ИМАТЕ КЪСМЕТ ДА ГИ ПРЕТОПИТЕ ТЕЗИ ЩОТО СА ТЕЖКИ И ДА СЛОЖИТЕ НЯКОИ НОВИ КУХИ ИЗГЪЗИЦИ!!!ЩЕ ИСКАМ ОСТАВКАТА НА ПЛЕШИВИЯ НИ КМЕТ С ПЕРУКАТА!!!
5
0
 
3
 
! Отговори
V преди 9 години
...za lyvovete I horata ( a horata ... :( )
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фигурите са пострадали от вредните газове във въздуха-----------Оставете ги така! Символ са на чистият въздух!
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно, няма ли да се появи някой от кутевските *** да започне да плюе по кметицата?
2
3
 
10
 
! Отговори
Pimp C преди 9 години
Браво бачкайте това ви е работата , не го превръщайте в новина
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време беше! В Париж всеки ден чистят с вода паметници и сгради от киселинноста на торта от гълъбите, а тук я караме само на дъжд