Бизоните в зоопарка отровени

Той ще има нов директор
Обновена: 5 сеп 2014 07:46 | 5 сеп 2014 07:45, Веселина Йорданова
36
Бизоните в зоопарка отровени
Снимка: архив, БулФото

Бизоните в столичната зоологическа градина са били отровени. В червата им са открити токсини, вътрешните органи са поразени. Първо умря мъжкият бизон, а вчера стана ясно, че поставената на системи женска също не е оцеляла.

Работната диагноза за умрелите животни в зоопарка е ентеротоксемия, казали за “24 часа” от агенцията по храните. Все още обаче продължават изследванията за установяване на причинителя за отравянето. Възможно е да са гъбички във фуража, развили се от високата влага.

Още по темата
Не се изключва и умишлено слагане на отрова в храната на животните. 100% е отхвърлена първоначалната версия, обявена от Столична община, че животните са умрели заради пестициди във фуражите.

Липсва достатъчно информация по случая, но ситуацията насочва към вътрешна диверсия - от човек, който да е отровил животните с цел например отстраняване на директора на зоопарка Иван Иванов, коментира зам.-шефът на Съюза на ветеринарните лекари в България д-р Красимир Каменов.

Според него версията за пестицидите във фуража е глупост, някой бил подвел кмета Йорданка Фандъкова. Синият език също била невъзможна причина, абсурд било от него да умре бизон, засягал само дребните преживни животни. А освен това в зоопарка било логично да се пръска срещу комари, струвало едва 10-ина лева.

Така остава възможността да са умрели от появили се гъбички във фуража от голямата влага, но тогава след първата вълна поразени животни и смяната на храната им не би следвало да се появяват нови случаи, каза д-р Каменов. А мистериозната смърт в зоопарка продължавала и след смяната на фуража

Отравянията са сложно нещо и си приличат, книгата по токсикология е огромна, коментира ветеринарят. Симптомите били идентични, независимо от причинителя. Търсенето му ставало с аутопсия на умрялото животно и вземане на стомашно съдържание за изследване в лаборатория.

Проблемът сега е, че софийският зоопарк е последна грижа на агенцията по храните - има протести на колеги, синият език е навсякъде, каза д-р Каменов. Ако не била закрита ветеринарномедицинската служба у нас, досега щяло да се знае точно от какво са умрели животните в зоопарка.

Първоначално в края на август в столичната зоологическа градина за 2 дни умряха як, камила и 3 гаура. След тях почина и бебе козирог. Последваха и бизоните.

Шефът на общинското предприятие “Екоравновесие” д-р Манол Нейков поема ръководството на столичния зоопарк.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е командировала д-р Нейков, който ще е със статут на директор на зоологическата градина. Досегашният шеф д-р Иван Иванов остава на работа в зоопарка, но като ветеринарен лекар.

С женския бизон, който почина вчера, умрелите животни за последните 2 седмици стават 10. Така зоопаркът остава само с едно малко бизонче, което се родило тази пролет.

Д-р Нейков обясни, че резултатите от аутопсиите на починалите животни и от изследванията на храната се очаква да излязат до десетина дни. Тогава ще стане ясно каква е причината за масовия мор на тревопасни в зоопарка и дали има виновни.

Според д-р Нейков е малко вероятно някой да е отровил животните умишлено.

“Вероятно ще се окаже, че причината са микотоксини във фуража заради дъждовете. Нека обаче да изчакаме резултатите”, заяви той.

“Промяната е по мое настояване. Остава ми още малко време до пенсия и имам нужда от почивка, но оставам в зоопарка. Преживявам много тежко умирането на животните, защото съм ги отгледал от едно парче месо. Бях първият, който започна да развъжда бизони и гаурите можеха да се видят само в софийския зоопарк”, заявил д-р Иванов пред вестника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е работа на винету и индианците...)
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А може би целта е да се закрие зоологическата градина?
23
2
 
22
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
А НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ КОЙ ЩЕ НОСИ!!!УБИВАМЕ ПОЛОВИНАТА ЖИВОТНИ В ЗООПАРКА И НИКОЙ НЕ Е ВИНОВЕН :((((((((
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 26 и 27Не ягуар а гаур . Ако правиш разлика.Гаура е нещо като бивол и яде фуражОсвен ако компютри и компоти за тебе е едно и също
21
4
 
18
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ПОЛИТИКА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЗООПАРКОВЕТЕ В БЪЛГАРИЯ НО НЕ ЧРЕЗ ПУСКАНЕ НА ЖИВОТНИТЕ А ТЯХНОТО УБИЙСТВО!!!СЪЩИЯ ТОЯ НАЧАЛНИК ЗАЩИТИ КОЛЕГАТА СИ ОТ ЛОВЕШКИЯ ЗООПАРК И КАЗА, ЧЕ Е БИЛО ПРАВИЛНО ДА СЕ ЗАСТРЕЛЯ ЯГУАРА АЛОНСО !!! МАЛЕ МАЛЕ МАЛЕ И ТОВА СА НАЧАЛНИЦИТЕ НА ЗООЛОГИЧЕСКИТЕ ГРАДИНИ В БЪЛГАРИЯ!!!
20
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не би да ми казват, че и трите ягуара са ги хранили с фураж?????
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да нв би да ми казват, че и трите чгуара са ги хранили с фураж?????
18
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами на центъра на София зоологическа градина може ли?Такъв апетитен имот.Какво по-лесно от това.Старата схема.Има животни - има зооНяма животни - няма зооИ има свободен имот за без пари
17
1
 
2
 
! Отговори
Гост преди 9 години
До ПешоБлагодаря за изчерпателната информация,ще се опитам да прочета статията.Надявам се пак да се срещнем в някой форум" за животните с любов".
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да сложат този човек, явно си разбира от работата и се грижи за животните с удоволствие. И не на последно място не крие това което е открил, за да могат и другите ветеринари да се възползват.shum.bg/index.php?item=113764
15
2
 
28
 
! Отговори
зяпнал преди 9 години
"Вероятно ще се окаже, че причината са микотоксини във фуража заради дъждовете"Фуражът за животните не се ли съхранява в сух склад???Каквато държавата - такъв и ... зоопарка.
14
2
 
4
 
! Отговори
Гост преди 9 години
До ПешоБил ли могъл да ми отговориш дали ламите са застрашени?Тези животни са ми любими и мечтата ми е да притежавам няколко Lamas.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пестициди във фуражите пак си е престъпление!!!
12
1
 
11
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
до 14 гост: къде са ли? заливат се.. с такова... със студена вода искам да кажа... и предизвикват папата, като натовото паси.
11
4
 
27
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 9 години
Защо никой не споменава факта, че Зоопаркът има договор да получава бракувани хлебни, месни изделия, плодове и зеленчуци от големите търговски вериги за изхранване на животните. Хора, замислете се какво ядем ние, щом може бизон да умре от това !!! Само за 1 година заболелите от различни видове рак са се увеличили с над 3%
10
1
 
39
 
! Отговори
Гост преди 9 години
Стигнахме дъното щом успяхме да включим и животните от зоопарка в нашите долни игри за власт и почести.Цинизъм и безсрамие е това,което се случва там.Преди години имах голямо желание да осиновя някакво животинче,но по-късно се оказа,че немога да се меря с богатите на деня и останалите ВИП персони в държавата,а те къде са сега..?Защо не направят нещо за питомниците си,защо не помогнат?Само дедективска агенция би могла да разкрие истината,която най-вероятно ще е жестока...
9
3
 
6
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
еутаназия за да бъдат спасени от мизерните условия в "парка"? политици от всички цветове и посоки го опитват с българския народ от години и все не успяват да го изтребят до крак. по-жилави са от бизони. от позитано, bg wc и дпс да се свържат с деятелите за обмяна на опит. все ще им е от полза за едно бъдещо "развитие" на бозайниците от клетките им.
8
1
 
29
 
! Отговори
зоопарк преди 9 години
11 е абсолютно прав, това си беше съвсем целенасочено, защото определен човек трябваше да стане шеф на зоопарка. Досегашният шеф на зоопарка е директор от 1996 г., как точно сега такава вълна от мъртви животни се появи? Някои хора нямат никакви спирачки, после върви обяснявай, че нямаш сестра
7
7
 
22
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Този "зоопарк" е пълна мизерия и мъка за животните. Най-добре ще е въобще да бъде закрит!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не съм забелязал, че си на писал В позитано и помислих, че "прескочи позитано".Иначе, както е написано не е най-страшното, напротив. Да ме прости Господ.