Метрото до летище София тръгва в началото на април

Строителството на третия лъч може да започне още през февруари
29 ное 2014 18:44, Екип на Bulgaria On Air
37
Метрото до летище София тръгва в началото на април
Снимка: БТА

В началото на месец април трябва да бъде завършена линията на метрото до аерогарата, а в края на април - линията до Бизнес парка в "Младост", обяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова пред журналисти, след представяне на напредъка по участъка на метрото до Терминал 2 на летище "София".

Метрото е не само удобен градски транспорт, но и промяна на цялата среда в определения район и квартал, каза Фандъкова. Тя изрази очакване в екип с министъра на транспорта Ивайло Московски и изпълнителния директор на "Метрополитен" Стоян Братоев, да започне скоро третата линия на метрото, а през 2016 г. да бъде завършен участъкът до ул. "Сребърна".

Този участък на метрото е свидетелство за това как можем да спасим пари, които бяха почти загубени за България - 95 млн. лева, каза заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

Тя посочи някои от предимствата на метрото - прави града по-привлекателен, въздуха - по-чист, дава възможност на бизнеса да се развива и вдига стойността на жилищата в близост. Самото му строителство помага за конкурентоспособността на българските фирми, в началото е имало само две, способни да кандидатстват, а сега са десетина, отбеляза еврокомисарят. Тя коментира, че една от българските фирми вече е европейски лидер в строителството на тунели.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви от своя страна, че по оперативна програма "Транспорт" в периода 2014 -2020 г. са предвидени 700 млн. лева, които ще се усвояват от "Метрополитен".

Надявам се в най-скоро време да бъде одобрена програмата в Брюксел, ако това се случи до февруари-март, веднага може да започне третият метродиаметър, участъкът по "Черни връх", както и другите готови проекти по програмата, добави той.

Запитан за готовите проекти, очакващи финансиране, министърът посочи железопътните участъци Пловдив-Оризово, Видин - Медковец и жп възел Бургас, както и пътни подучастъци от Кресненското дефиле.

Още новини от страната четете в сайта на телевизия Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
9
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
каквото и да говорите,фъндъкова е ПИЧ !!!!!!!!!!!!
7
57
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо да модернизират и разширят БДЖ, строят скъпо метро, което е губещо и вози само ученици и пенсионери без пари.
6
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво!!! Много се радвам, сега кацам на летище София, и лесно и бързо стигам до централна автогара. Много добра новина!
5
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
винаги ще има мърморко като номер 3. В час пик е навсякъде така...отвори в ютуб и виж в Китай и Япония как е - в час пик си има служители които тъпчат граждание докато се затворят вратите. Но...час пик е само сутрин когато хората отиват на работа и вечер докато се прибират, през останалото време няма кой да те напсува в метрото....
4
4
 
26
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Хубаво нещо е метрото ,а още по-хубаво е и да има и до Аерогарата .
3
51
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От метро по принцип се нуждае всеки милионен град.Не искам да съм черноглед, но вижте как само няколко годни след пускането му. влакчетата вече са претъпкани, пероните се вижда, че са тесни и неудобни.Кметицата да не се вози в разни дрезини, които се използват по време на строежа, а да отиде в час пик на някоя от спирките в Младост или Люлин да види каква тъпканица е.Това нормално ли е, да се строи и да се харчат милиони левове без да се планира дългосрочно.Герберска некадърна работа!!!!
2
6
 
19
 
! Отговори
ФуДболиЗт-национал преди 9 години
Идеално- сега ако може и до Ст. град, зала Христо Ботев или Зимния да пуснат една отсечка, че от летището да си ходя с метрото по дискотеките след мач. А за такситата само лошо мога да кажа и пак ще ме баннат за 24 часа
1
33
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Метрото до Бизнес парка е необходимо и полезно, но до летището не е много практично направено. От Дружба трябваше да си пуснат друг лъч към центъра. В момента от Летището до центъра няма да има разлика дали ще пътуваш с метрото или с рейс на градцкия транспорт, времето ще е еднакво и това обезмисля строежа му. На всичкото от горе в района на Мусагеница - Жулио Кюри, ще бъде претъпкано.