Центърът на София – с подземни паркинги и без небостъргачи

Новата сграда на НС може да е във вътрешния двор на партийния дом
Обновена: 8 дек 2014 07:10 | 8 дек 2014 07:08, Красимир Ангелов
39
Центърът на София – с подземни паркинги и без небостъргачи
Снимка: Булфото, архив

Без небостъргачи и с множество подземни паркинги – така трябва да изглежда центърът на София в следващите 15 г. Освен това в него ще бъдат защитени зелените пространства и сградите, които са паметници на културата, съобщава „24 часа“, позовавайки се на проектите за двата подробни устройствени плана за сърцето на столицата - зона А - Север в район "Оборище" и зона А - Юг в район "Средец".

След окончателното становище на Националния институт за недвижимо културно наследство те ще бъдат внесени за разглеждане в СОС до Нова година. Двата плана обхващат територия от 106 хектара, като в нея са почти всички държавни институции, както и културно-историческото наследство на града.

"Центърът на София няма нов цялостен план повече от 100 г. Последният е от 1910 г. Досега се е работило на парче с частични изменения. Това е територия не само с национално, но и европейско значение заради археологията и културно-историческото наследство. В последните 15 г. с частични изменения там се реализираха няколко обекта, които днес трудно може да се възприемат като добри. Работата по плана спря няколко изменения за хотели, небостъргачи и жилищни сгради", обясни пред вестника главният архитект на София Петър Диков.

Той посочи, че по принцип няма забрана за високо строителство в центъра, но небостъргачи там няма да има. Вариантите за нови сгради пък били минимални. В плана се залага изграждане на подземни паркинги - под пл. "Народно събрание" и между бившия царски дворец и някогашния Партиен дом.

Първият трябва да обслужва парламента, а вторият - да освободи площада между Градската градина и бившия дворец, който сега е паркинг. Според Диков обаче реализацията на подобни идеи зависи много от това дали под площадите ще се открие ценна археология. При наличие на находки подземните гаражи няма да се изграждат. За евентуална нова сграда на НС вместо преустройство на зала "София" се залага възможност за пленарна зала на мястото на вътрешен двор на бившия партиен дом.

"Планът има няколко цели. Първо - да подреди нещата в цялост, за да е ясно как ще се развива центърът в следващите 15 г. Второ - да бъде опазено и социализирано археологическото и културно наследство, като се направи максималното за неговото разкриване и показване. След това - да опази зеленото богатство на центъра. Направено е подробно заснемане и оценка на едроразмерната растителност, а планът е коригиран два пъти, за да не се засягат дървета. Планът е основата за създаване на естетична, модерна и красива градска среда в центъра", допълни Диков.

До края на февруари пък трябва да са готови проектите за 3 от зоните в центъра, за които имаше конкурс. Те ще минат през обществено обсъждане и после ще се доработят. Плановете са да са готови през май. Тогава ще е ясно в какъв вид ще се реализират идеите, заложени в проектите. Сред тях са повдигане на нивото на р. Перловска по подобие на канала Сен Мартен в Париж, кръгово движение при бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" и ул. "Гурко", реконструкция на пазара на пл. "Славейков" и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Софияцентърпаркинги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
1Лв с ДДС/час доЦУМ преди 9 години
Здравейте, Открих много евтин паркинг в център зад ЦУМ до Централна баня и Джамията.. -ул. Екзарх Йосиф до Лидъл : 1 лв. с ДДС на час . Доколкото видях от страницата им имат и намаление на месечен наем parkingekzarhyosif35.free.bg/ Дано съм помогнал...
22
0
 
2
 
! Отговори
бате Ради преди 9 години
До Гого и 32 :Ако питате за сградата на пл.Македония до КНСБ и срещу ДНСК, която стигна до 1 етаж има и кран, там парцела го купиха гърци!Но се оказза че били замесени със сдулки с наркотрафик и ги ипиндизиха за дълго време в Гърция.Сететте се кога ще продължи строежа. А ако питате за сградатта на последната спирка на гърба на музея на МВР, и там е батак.Едни бизнесмени го постройха без разрешение върху археологически разкопки, измамихи доста хора на "зелено"и
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, Гого съгласен съм с теб. Този въпрос си го задавами аз , тъй като живея съвсем наблизо.
20
0
 
6
 
! Отговори
гого преди 9 години
какво се случва със започнатата сграда на пл. македония, това там стои непипано 10 год., ако не го строят поне да махнат грозотията от там
19
2
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
до 27само ще те светна че когато са го проектирали града до ден днешен е запазен вида му и си личи на какво развитие са разчитали някогашните австрийци! орловия мост си е същия както преди мнооого години! помислили са хората че баш тука ще има яко движение!дано да се допитват до столичани наистина за в бъдеще
18
1
 
19
 
! Отговори
A преди 9 години
Докато този престъпник Диков е Главен архитект на София нещата ще вървят на зле. Този г-н е за многовековна каторга с неизброимите глупости и престъпления, които е сътворил. Небостъргачите на Софиянски до НДК не са проблем явно, както и свръхзастрояването, липсата на паркинги, кръстовища на 2 нива със светофари и тесни входове и изходи и т.н. София изглежда като столица на !
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен столицата трябва да е в центъра на българия около Пловдив,Стара загора, Казанлък, скрута между стара планина и средна гора, освен това ще реши проблема с малцинствата в района и ще ги претопи. А София ще си остане място за бизнес.
16
0
 
26
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
Центърът на София е пълен с стари къщи на по еди-два етажа. От 25 години върви събарянето им и строежите на нови многоетажни сгради, в които половината жилища се водят ателиета, за да може осигурените за блока паркоместа да са наполовина по-малко. Крайно време е да се промени закона и за новите сгради да се изисква осигуряването на 1 паркомясто за всеки 40 кв. метра застроена площ. Тогава наистина сградите ще са по-ниски, защото не могат да осигурят паркирането за по-висока сграда.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Proektite trjabva da budat obsudeni ot NARODA na Bulgarija a ne ot tozi "COC", 90 % ot kojto sa prjako ili kosvno zainteresovani. Tova sa proekti za Sofia be, alankolum! Tsjala Bulgarija trjabva da gi obsuzjda. Ama s tova provintsialno mislene nikoga njama da stignem Shveitsarija, za USA da ne govorim - i sreshtu tjah da tichame, pak njama da gi stignem. Druga im e demokratsijata - ne baj Ganjovska!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДСAMA I TI NE SI BULGARIN, A NAJ-VAZJNO - NE SI GRAZJDANIN, A DREBNO, ZLOBNO PROVINTSIALNO KOMPKSARCHE, S AS ZKE SJRIVANO NEISTOVO ZJEKANIE DA VLEZE VAV VLASTTA - BEZ ZNACHENIE KAKVA, ZA DA SE OBLAZJI I TO.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До .I vzemame miliardi zaemi za da plashtame krazjbite na banditi-bankeri, razhodkite na durzhavnitsi i mafioti, besen luks na prostatsi v djoba s parite na Bulgarija, kupuvame vsjaka godina po 40-50 svruh moderni koli na nai-nepravilnite 200 bulgaronenavistnitsi, chijato edinstvena rabota e da uzakonjavat koristni svoi i na kohortite im tseli. Sega shte im stroim nova sgrada, ZA KOLKO? - POZOR, POZOR, POZOR !!! ZA TOVA LI VZEHME 9 (devet) MILIARDA ZAEMI !!!
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Небостъргачи няма да имаме, но пък Лафка ще е навсякъде, където ти потрябва.
11
15
 
21
 
! Отговори
ДС преди 9 години
България не е СОФИЯ
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименAbe, hora, pomija li sme ili NAROD na edna Republika (ot chieto ime segashnite demokraDi mahnaha "sots" opredelenieto "NARODNA" i ostana samo REPUBLIKA BULGARIA)- kakva demokratsija, shtom NIKOJ NE NI PITA saglasni li sme da plashtame 4,5 mlird ZAEM za krazjbite na rukovodstvoto na "Bankata", shtom ZDRAVEN MINISTAR uvelichava taksata na startsite s motiva"da se VUZSPIRAT"da hodjat na lekar, a bolnijat "da se prostira SPORED CHERGATA SI". "A nie mulchim, pozorno mulchim"- VAPTSAROV
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До гарнтирано от гробNe se kosi. Problem za stolitsa na BG njama da ima - prosto njama da ima BULGRIJA. Shte ima samo njakakva teritorija - POZNAJTE CHIJA. "Pomosht" ot prijatel - pitaj chichko Google, koja durzjava ima po tsjal svjat takiva teritorii. Ne se plashi, che Turkia shte ni vzeme - analiziraj faktite i vizj che Erdogan e naj-umnijat durzjavnik v Evropa ot 20 godini i ne mu trjabvat plazmodii, koito da srinat suvereniteta na Rodinata mu, kakto srinaha suvereniteta na svojata Bulgaria
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Конкоренция обяснява всичко. Да не смяташ до строиш нИбостъргач там?
7
5
 
3
 
! Отговори
Сидни Ав$тралия преди 9 години
ГАстърбатера от Берлин се обади.Ще ходиш ли до централна америка поне индианците да те земат за бял срещу малко евро и маниста а?И после пак 365 дни гастербайтер в Берлин където немци НЕ живеят а само себеподобни на тебе от Анадола хахахаЩо не дойдеш тук където белите идват м? Да те видя в Ав$тралия например, идват много германци, белите а не гастербайтерите като теб ахахКато дойдеш в Сидни се обади да те видяпоздрави от Новия Свят
6
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наглеци! Построиха си два небостъргача до НДК и сега ги забраняват следващите за да нямат конкоренция.
5
4
 
36
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
При тези темпове, в България след 15 години ще има не повече от 1-2 милиона, за които майчин език ще е български и над 3, за които майчин език ще е различен от български. А тези които ще са извън България от тях български ще знаят не повече от 1 милион. ИЗЧЕЗВАМЕЗАМИСЛЕТЕ СЕВРЕМЕ Е
4
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се хабете След 15 години България няма да я има Нема сми