Сериозни строителни дейности очакват София през новата година

Строежът на третия лъч на метрото стартира догодина, съобщи Фандъкова
2 яну 2015 19:25,
54
Сериозни строителни дейности очакват София през новата година
Снимка: архив, Булфото

За София 2015 г. ще бъде поредната година със сериозна строителна програма. Това заяви пред БНР кметът на столицата Йорданка Фандъкова. По нейни думи един от най-големите проекти продължава да бъде този за метрото.

„Очакваме тази пролет да бъдат пуснати двете линии до летището и Бизнес парка и нови 90 хил. души да се качат на метрото. Част от тях ще слязат от автомобилите, част от тях ще предпочетат метрото от другите видове градски транспорт“, споделя тя.

„Очаквам до края на месец август тази година да бъде освободено движението по булевард „Черни връх“ и вече до средата на 2016 г. ще можем да пуснем и този важен участък. Още през тази година очаквам да започне строителството и на третата линия на метрото, с най тежкия участък, участъкът от „Театър зад канала“ до „Красно село“. Това са нови над седем километра метро и още седем метростанции“, заяви кметът на столицата.

Фандъкова добави, че през последните години са построени и пуснати в експлоатация над 13 км метролинии, а в момента се изграждат още 9 км. По думите й това е наистина впечатляващо темпо на строителство и е важно както за придвижването на софиянци и за това, че метрото е най-екологичния транспорт, така и за промяната в градската среда, защото там, откъдето минава метрото, има нови булеварди, осветление, тротоари, допълва агенция „Фокус“.

Фандъкова подчерта, че е изключително важно това, че премиерът Бойко Борисов е успял да защити ОП „Транспорт” в Брюксел и тя да бъде отворена.

„Именно това е програмата, по която основно се финансира строителството на метрото. Всички виждаме по какъв начин се ползват европейските средства. Благодарение на новата програма тази година очаквам да започне строителството и на третата линия на метрото“, каза още Йорданка Фандъкова.

През 2015 година продължава и реновирането на основни улици и булеварди. Предвижда се и изграждане на кръстовище на две нива при булевардите „България" и „Иван Гешов".
 
Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде оставете Фандъкова - тя е една от малкото, които прави нещо за София. Сравнете какво се случи по време на нейния мандат и по време на всички предишни мандати (вкл. бат Бойко). Малко реално погледнете, стига политически чувства. Не може София да се оправи за една нощ с магическа пръчка. Освен това, хората с проблема: оправени улици и булеварди биват тотално опустошени след няколко месеца, било от некадърни водачи на коли, които се блъскат, било от други мръсотии и мизерии, идващи от хора...
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
София-Европейски град???Хахахах!Отидете в Будапеща или Виена и вижте що е то Европа.Без кръпки по фасадите на сградите,без климатици,дори простори няма.Запазен е оригиналния облик на мястото,няма рушащи се сгради.Зелените площи се поддържат с мисъл,а не просто да има нацвъкани 5 дървета,напикани от кучетата.За велоалеите няма да споменавам.Пък после се заблуждавайте,че ни е Европейски града!
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 33 То да беше само Люлин! Я елате в Княжево да видите до къде стигна разграбването на Княжевската гора! До Бялата вода под Копитото! И всичко това го направи докато беше кмет Бойко Борисов, заедно с главния си архитект. Който не вярва, да напише в гугал името на главния архитект на софия и Княжевска гора. Ще прочетете как снахата на главния архитект също е "приватизирала" десетки декари от Витоша.
27
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 31. Ами тя и Фандъкова е видна комунистическа снаха. Заедно с Бойко Борисов парцелираха и раздадоха на ченгета от ДС и стари комунистически номенклатури цялата планина Люлин чак до билото.
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как няма да се краде в столичната община като мутрата Бойко Борисов назначи точно с тази цел за заместник кмет по финансите - сина на генерала от ДС комунистическия сатрап Николай Барбалов!
25
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нема да кълна, само искам да ви върнат стефчо за кмет, или оня сашко от зелените, т'ва заслужавате!
24
9
 
1
 
! Отговори
Smurf преди 9 години
Изключително важно е ОП транспорт да дава пари докато Борисов е на власт защото от там се краде най много
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова обещаваха преди да станат кметове, че ще изгонят Румен Гайтански-Вълка от Борисовата градина и ще върнат на софиянци най-големият им плувен комплекс, заедно с прилежащите му 100 дка земя, но уви! Мутри на мутри очи не вадят! Половината парк продължава да стои затворен за гражданите, а Фандъкова я интересува и говори само за метрото, защото от него се крадат стотици милиони.
22
7
 
13
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Т.Живков и неговите кметове бяха 50 години на власт и нищо не направиха в София , освен да откраднат хубавите къщи на богатите Българи и те да се нанесат там. Друго откраднаха земите на хората от Бояна и си направиха вили . В София за спомен от тях остана гетото Люлин , Дружба, Младост, Обеля и т.н. Сега София е истински Европейски град с метро , естакади , кръгови , нови училища и детски градини и т.н.
21
12
 
9
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Борисов и Фандъкова имат общо над 10 години кметуване в София и за всичките тези години не можаха да решат главния проблем на София -***! За извозването на балите с *** до всички точки на България, до този момент са изхарчени над 232 милиона лева, с които можеха да се построят метро до Истанбул и 100 нови детски градини...
20
12
 
6
 
! Отговори
да преди 9 години
Фандъкова краде много от бюджета на столицата. Още в края на първата си година като кмет успя да си купи частно здравно заведение за 15 милиона лева!!! Това са пари от метрото!!!
19
6
 
5
 
! Отговори
софянец преди 9 години
З много години фандъкова. нещо много неприятно. Улиците на София -са чисти- но тротоарите - трагедия е . ЕДВА ВЧЕРА ОТ ЧИСТОТА,ТРЪГНАХА ДА ПРАВЯТ ПРОСЕКИ ПО СНЕГА , НО ОТДОЛУ ВЕЧЕ БЕШЕ ЛЕД.Има ли някакъв проблем да закупите ококо 50 броя малки мобилни снегорини/общо 50 хил.лева/и снегопочитванията дазапочнат веднага след сега и преди леда.А може да тръгнем по почистените за колите платна,а?.
18
8
 
17
 
! Отговори
Lada преди 9 години
Tazi jena napravi mnogo za Sofia!!!Da e jiva i zdrava!
17
12
 
20
 
! Отговори
404 преди 9 години
трябват фабрики по родните места на столичаните и няма да има нужда от луди пари за метро
16
33
 
14
 
! Отговори
морски преди 9 години
60 млн.лева окраде тая от програмите Транспорт!
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
запетайка се слага пред и когато и-то се повтаря неколкократно а колко са знаещи тук слагащите оценки личи по моя коментар за кметовете на градовете,те не знаят кои са кметове на "червените"към днешна дата градове обаче наслагали - а в коментара няма нищо против Фандъкова,приемам поправката за Самоков иначе нищо и никой не ме гони Слава Богу а колко е дълго изречението-ми колкото толкова
14
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гербавите може и да са ми противни, но Фандъкова поне се опитва да си върши работата. Колкото до "визия за София", докато главен архитект на София е арх. Диков, не мисля че можем да очакваме някаква мисъл в градоустройствен план.
13
32
 
13
 
! Отговори
морски преди 9 години
Пък другите градове да блъскат в калта и да *** от глад.Тая за 4г. е откраднала 60 млн.лева от проектите Транспорт.А честито!
12
22
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Метрото на София е единствения приоритет на герп.Другите населени места просто не са от значение, там има малко гласоподаватели
11
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DANCE KOGA SHTE VLEZESH V ZATVORA ,DORI I SAMO ZA EDIN DEN