Перник се готви за 100 хил. гости за фестивала "Сурва"

В събитието ще се включат 85 групи с 5373 участници
20 яну 2015 14:13,
10
Перник се готви за 100 хил. гости  за фестивала "Сурва"
Снимка: архив Булфото

В Перник очакват 85 маскарадни групи с 5373 участници от 11 страни, както и близо 100 000 гости от България и странство на 24-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва".

Групите от чужбина са 12 с 325 участници - от Словакия, Сърбия, Италия, Словения, Македония, Холандия, Румъния, Гърция, Индонезия и Палестина, съобщава БТА.

Фестивалът тази година ще се проведе от 30 януари до 1 февруари.

Най-малкият участник, който ще участва във фестивала, е на 2 години, а най-възрастният - на 80 г.

"Министерството на културата /МК/ винаги стои зад съхраняването на българските традиции, които носят автентичността на българския народ, националната идентичност и духовност", каза министърът на културата Вежди Рашидов на пресконференцията. Той припомни, че МК подкрепя кандидатурата на "Сурва" за Листата на световното нематериално наследство на ЮНЕСКО.

Резултатът се очаква до края на тази година, посочи кметът на Перник инж. Иван Иванов.

Министър Рашидов - патрон на фестивала, получи подарък керамичен чан, изработен от ръководителя на групата сурвакари от с. Долна Секирна, които разиграха ритуал, свързан със "Сурва" - за прогонване на злите сили, за здраве и берекет. Зелник и домашна ракия от селото беше почерпката за Вежди Рашидов и всички присъстващи.

Областният управител на Перник Ирена Соколова отбеляза значението на фестивала и за развитието на културния туризъм.

Голямата награда на фестивала носи името на неговия основател през 1966 г. - хореографа Йордан Николов. Между престижните отличия са и Златна, Сребърна и Бронзова маска. Председател на журито е проф. Георг Краев. Публиката гласува с есемеси за своя фаворит.

"Сурвакариада" - младежко фестивално дефиле, за първи път с чуждестранно участие, "Весел мегдан" - концертна сцена за изяви на чуждестранните гости в Сурвакарското село, "На казана" - дегустация на традиционни зимни напитки, "Маскарадна сватба" - открита сцена за маскарадни персонажи, авторали с представяне на сурвакарски маски, са сред новите прояви на фестивала. Предвидени са също изложби, конкурси, концерти, творчески работилници.

Фестивалът в Перник се организира от 49 години. Започва като "зимен карнавал", после е национален, след това с международно участие, а от 1993 г. - международен. Интересът се увеличава постоянно, но има подбор, защото организаторите могат да посрещнат до 6000 участници в около 100 групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
огнян преди 9 години
85 маскарадни групи с 5373 участници от 11 страни, както и близо 100 000 гости .Наистина трябва да ни запомнят тези хора с хубавите емоции, а не да се мръщим и да плюваме различните от нас , защото тези посетители ще говорят , че в България хората не са гостоприемни.
8
0
 
3
 
! Отговори
николова преди 9 години
Да пребъде Перник и фестивала ни!!!!! Ето, сега е момента, всеки да почисти пред дома си. Да изгоним злото и отмъщението от главите ни.Да се презаредим с нови ,чисти идеи за хармония , любов , разбирателство и много радост. Перничани , ако са умни ще спечелят от това,всички магазини да са отворени , и да не забравят да оставят добро впечетление с усмивката на лицата си , пред посетителите , нещо което е много много важно .Нека да ни помнят с приветливостта и любезността ни
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и дано гостите поАрчат некой лев,та да се опраи общината
6
1
 
5
 
! Отговори
Страхотен Фестивал! преди 9 години
Супер е фестивала,Който още не е ходил, непременно да отиде!! Заслужава си!
5
1
 
3
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
А площада, кога?
4
1
 
6
 
! Отговори
Петър преди 9 години
Фестивалът последните 2 години беше страхотен. Предполагам, че и тази година ще е така.И един съвет към организаторите - разберете се с БДЖ и в дните на фестивала пуснете повече влакове от София към Перник. Влакчетата че са на 100% пълни. Така хем БДЖ ще спечелят, хем и организаторите ще намажат, защото ще има достъпен транспорт и съответно повече публика. А и ние зрителите ще сме доволни, ако има повече влакове.
3
0
 
4
 
! Отговори
mmm преди 9 години
survachkata shte da e ot vinkel
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще играе винкело, ясно.
1
2
 
9
 
! Отговори
някой преди 9 години
С най-голям интерес се очаква трупата на герб-жени, най-отпред щяла да е лидерката ц.ц., без маски щели да са, нямало нужда