Рашидов против премахването на паметника пред НДК

Министърът: Той трябва да бъде възстановен по преценка на авторите
Обновена: 27 фев 2015 14:10 | 27 фев 2015 13:37, Камелия Цветанова
40
Рашидов против премахването на паметника пред НДК
Снимка: БТА

Министърът на културата Вежди Рашидов се обяви против решението на Столична община да бъде премахнат паметникът пред НДК, който от години се руши, и на негово място да бъде възстановен Мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк.

Решението на местния парламент в София беше взето в края на миналата година след дълга дискусия за съдбата на паметника "1300 години България".

Още по темата
Въпреки настояването на творческите среди паметникът да остане на мястото си, столичните общинари решиха, че той ще бъде демонтиран, а художествените скулптурни елементи от него ще бъдат демонтирани и предадени за временно съхранение в Музея за история на София, докато не се намери подходящо място за постоянно експониране на пластиките.

Рашидов призна, че експертният съвет по изобразителни изкуства към министъра на културата е обсъждал пет пъти този въпрос.

"Паметникът е изграден в чест на годишнина от създаването на българската държава и според мен е нужно той да остане там и да бъде възстановен по преценка на авторите“, коментира той.
Според него паметникът е част от една цялостта композиция и посегателство върху него ще компрометира градската среда.

Възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк не трябва да се обвързва със съдбата на паметника, още повече, че тематиката на двата символа не ги противопоставя, смята още той.

"Вярвам, че творческата потентност на българските творци може да намери пътя към помирението“, коментира Рашидов.

Той добави, че ще настоява за обогатяване на съществуващата композиция с място, където да се поставят плочите на мемориала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Dano da ne e Klische ot ustata na Vejdi ili ve4e go goni savesta na Kollegien mu skluptori verno e 4e pametnika trabva da ostane tam Kadeto e
14
2
 
12
 
! Отговори
къш! преди 9 години
"...висока художествена и естетическа стойност". Клише, лишено от смисъл.Това си е просто ***, не е дори кич, защото кичът все пак носи някакво послание. Грозотия, която трябваше отдавна да бъде премахната - и не защото е сътворена през комунизма, а защото е обидно да стои като представителен "монумент" за София.
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не говоря за пред 70 години,говоря за модерна архитектура от времето на 70-те и 80-те години, каквато по всички стандарти е НДК и околното пространство,съчетано с паметника,който има висока художествена и естетическа стойност .
12
2
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
16,А ИМА ЛИ НЕЩО В СОФИЯ ИЗГРАДЕНО ПРЕДИ 60-70 ГОДИНИ , КОЕТО ДА НА Е КИЧ..........
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преведето го малко във вид, за за може провинциалистите да си правят селфита, докато люпят семки ;)
10
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичките сте голями експерт.То ако всеки селянин беше експерт София щеше да е като Индия - кич. Паметникът е изграден като обща система, както пишат цялостна композиция на околното пространство на НДК, този паметник е правен да е там,а не другаде. Просто иначе се губи ефектът на композицията.Паметникът е авангарден и много много модерен и въздействащ,но хора, та вие трябва да имате естетически сетива,а не само да избирате *** в мола.Как да го оцените като нямате сетива.
9
7
 
2
 
! Отговори
Невен преди 9 години
Това, което Рашидов казва има смисъл до някъде. Този паметник е творение, така че не трябва да се изгуби. Може просто да го преместят някъде, да бъде възстановен по-евтино и така ... А на основното му място, може и нищо да няма.
8
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Всичко , което е направено е страшно грозно. И НДК и паметника за 1300 на България , а да не говорим за двете плочи , които бяха на плаца на сена казарма.Имаше футболно игрище и по цял ден играехме футбол , но един човек не се завъртя покрай плочите.Може ли да направите нещо красиво , на което всички софиянци ще се радваме.Та ние един комплекс , като Мария Луиза или Република го направихме на СМЕТЩЕ....
7
1
 
13
 
! Отговори
прост гербер преди 9 години
А паметник за Бойко, кога?
6
10
 
5
 
! Отговори
СДС '97 преди 9 години
Само ИВАН КОСТОВ заслужава паметник.
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може от Рашидов да направим паметник пред НДК
4
1
 
16
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Веждичката иска "възстановяване" - демек да гушне кинтите. Зер, след фалита на КТБ премина от Джони син на черен етикет, а това е мъка за творческата му душа.
3
4
 
27
 
! Отговори
Вежди, не се излагай преди 9 години
Не само софиянци, а цял народ въстана против това грозило. То е подигравка с онези мисли на велики хора, които бяха изписани по него!Как така ще натрапваш на цял народ нещо, което той не желае?!За паметника на Съветската армия има много "за" и "против" - зад всяко едно от тези две мнения стоят стотици хиляди българи. За грозилото пред НДК бе казано едно мощно всенародно "НЕ", а срещу него - анемичното "да" на шепа нагаждачи, които се ръководят от правилото "Гарван гарвану око не вади".
2
1
 
6
 
! Отговори
Пушкин преди 9 години
Я ПАМЕТНИК ВОЗДВИГ СЕБЕ НЕРУКОТВОРНыЙ ...А ТОЯ БЕТОН ВИНКЕЛОВ Е ТЪПОТВОРНИЙ !!!ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ СТАТУКВОТО !!! ЩОМ ИМАШЕ РЕСТИТУЦИИ, ДА СЕ ВЪРНАТ НА МЕСТОТО СИ СТАРИТЕ ВОЙНИШКИ ПАМЕТНИЦИ !!! РАШИДОВ С НЕГОВИЯ ПОПУЛИЗЪМ В СЛУЧАЯ НЕ ЦЕЛИ ИГРИЩЕТО !!! И ТАЗИ ГЛУПОТЕВИНА ДА СЕ ПРЕМЕСТИ, КЪДЕТО ДА Я ГЛЕДАТ ПО-МАЛКО ХОРА ! ФАНДЪКОВА ДА БЪДЕ ПО-НАСТОЙЧИВА !!!
1
3
 
29
 
! Отговори
Аре стига ! преди 9 години
Този петох... беше грозен още когато го построиха на Людмила придворните некадърници. А сега е автопортрет на България - грозен, оглозган и пред рухване. А Веждичката... ще изтрезнее и ще размисли. Освен, ако не си говорим за 1-2 милиона за "реставрация", които са обещани на наш човек.