Великденски фермерски пазар радва софиянци до 9 април

Той бе открит от Йорданка Фандъкова и Десислава Танева
Обновена: 4 апр 2015 14:31 | 4 апр 2015 13:37, Красимир Ангелов
15

Снимка: БТА

Великденски фермерски пазар ще има на столичния пазар "Иван Вазов" до 9 април. Празничното изложение бе открито официално от министъра на земеделието и храните Десислава Танева и от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, които разгледаха фермерските стоки.

Идеята е до българския потребител да пристигне директно от фермера традиционната българска храна за най-светлия християнски празник - Великден, коментира пред журналисти министър Танева.

По думите й, до Разпети петък всички софиянци и гости на столицата ще могат да купят български козунак и агнешко месо с гарантиран български произход.

На организирания пазар могат да се купят още пчелни продукти, пресни и сушени биозеленчуци и плодове, билки и подправки, чайове, жива бира, яйца, натурални сокове и вино, лютеница, сирене и кашкавал, както и хлебни продукти с дива мая.

Вече има открити фермерски пазари в столицата - всяка сряда, от 16.00 до 20.00 часа на пазара "Иван Вазов" и всяка събота - от 11.00 до 15.00 часа на пазар "Римската стена". Подготвя се и  проект за изцяло фермерско тържище - на пазара в "Борово", каза Йорданка Фандъкова.

Разгледахме с министър Танева и един проект, който е за създаване на зона в близост до пазара "Иван Вазов", която да бъде постоянен фермерски пазар, каза столичният кмет. По думите й хората в София имат огромен интерес към фермерското производство и биопроизводството.

“Смятам, че това трябва да се възпитава още от най-ранна детска възраст, затова предвиждаме и детска площадка, която да бъде с такава насоченост на пазара "Иван Вазов", каза още  Фандъкова.

На останалите общински пазари също се прави организация, така че повече хора в София да имат достъп до българско производство и биопродукти.

Работното време на Великденския пазар днес и утре ще бъде от 10.00 до 15.00 часа, а от 6 до 9 април - от 15.00 до 19.00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
всичко зависи от цената ако въпросните фермери цитират девизаден година храни тези базари са приключили курса никъде не срещнах вписанията ви някаква цена за нещо да се дигна от люлин до ив вазов за стокиот порядъка на 10 20 или 30 лева забравете
12
0
 
0
 
! Отговори
helleye преди 9 години
Продължение:Ако пък ползваш пестициди, растенията ще могат да растат по-добре, защото няма да ги нападат инсекти, няма да има трева която да ги засенчва и да им отнема от слънчевата светлина и може да получиш и 100% добри, здрави (на външен вид) картофи, които също така ще се купуват по-лесно от крайните клиенти.Ако нещо не се е променило последно време което да не знам и да може да се произвежда и в големи количества (без много загуби) био производство, моля някой да ме поправи.
11
0
 
1
 
! Отговори
helleye преди 9 години
До 5: KaizerТочно за сиренето не знам, ама за зеленчуците си е по-евтино производството ако се ползват химии.Ако имаш примерно картофи и не пръскаш с разни пестициди, тогава ще расте много трева (която пречи на добрия растеж на картофите), ще има разни бръмбари които ядат листата на картофите и на края може и да ти останат 20% здрави картофи, които най-вероятно няма да изглеждат добре защото са имали неблагоприятна среда. Така ще имаш малко, но по-био...
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До kaizerАбсолютно си прав!!!!!
9
0
 
8
 
! Отговори
един българин преди 9 години
Много тъпо! Защо само до 9-ти е базара? Тъкмо когато вземем пари и ще го закрият. Нали в последния момент ни дават аванси и пари за празника! Ей, големи тикви са някои умници. Само за ски пистите си мислят!А народа, тоест пардон, материала да го... нали се сещате какво?
8
0
 
4
 
! Отговори
един българин преди 9 години
До: номер 8Аз не съм от плюещите. И не искам да плюя. Не ти ща наградата.Освен може би за едно. Все пак, бих се навил да поплюя малко, ако взема наградата, за да мога да сколасам да ида на базара до 9-ти. Защо не го продължат и след 9-ти когато ще получаваме аванс и пари за празника? А дотогава ще седим гладни и ще гледаме с ококорени очи като Гаврошчета ли що ли? Как не се чукнаха по акъла че някои хора може да нямат пари и до последния момент както на Коледа ще чакат за да се втурнат?!?
7
5
 
3
 
! Отговори
Софиянец до 6 преди 9 години
Имате, ама пари нямате. За това при нас се влачите.
6
1
 
17
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Всичко е много хубаво,въпреки че времената на хубавата и качествена българска стока безвъзвратно са отминали по няколко причини.....А и така наречените"фермери" за съжаление са 99% мошеници. Но всичко може да се оправи,ако някой с власт разбира нещата!?....
5
3
 
15
 
! Отговори
Kaizer do 3 преди 9 години
То щото тези дето са сертифицирани като био са био продукти. Айде да не се лъжем ;)Предпочитам да си купя сирене от някоя бабичка, щото знам, че пари за химия няма.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предполагам, че след като и министърката и кметицата са там всички притежават всички необходими документи от БАБХ, НАП и т.н., имат си касови апарати и са с платени осигуровки.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На самия пазар Иван Вазов има достатъчно производители, които поддържат качество. Въпросните фермери продават на тройни цени, продукти, които нито са сертифицирани като био и са толкова био, колкото и сергиите на бабите...В околността има няколко магазини за млечни продукти от мандри, но фермерите продават кашкавала си за 35 лева килото!
2
4
 
12
 
! Отговори
kaizer преди 9 години
Не им вярвам. на българския производител не вярвам. За толкова години изгубиха доверието ми.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
mnogo e kratko rabotnoto vreme be.