С хвалби и скъпи спомени – метрото тръгна и до Бизнес парка

Под дърво преди години президент и премиер "строили" участъка
Обновена: 8 май 2015 16:16 | 8 май 2015 14:05, Веселина Йорданова
205

Снимка: БТА

Приповдигнато – с взаимни похвали и спомени за миналото, президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов откриха новия участък на метрото до Бизнес парка. В откриването се включи и зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, която обясни, че Жан-Клод Юнкер не може да присъства на церемонията, но ще има много възможности в бъдеще, защото метрото ще се строи през целия мандат.

Участъкът бе осветен от Браницкия епископ Григорий. Той е дълъг близо 3 км и е с 3 нови метростанции - "Александър Малинов", "Акад. Александър Т. Балан" и "Бизнес парк". От 14.00 часа днес метрото може да се ползва от софиянци и всички гости на столицата, по традиция в първия ден - безплатно.

Според прогнозите на ден ще го ползват около 42 хил. пътници. Намалението на трафика в региона ще е с 12%, а софиянци ще спестят 12 хил. часа дневно.

"Ние, българите, обичаме да се оплакваме от проблемите, от липсата на перспектива, от проваления преход. Добре е обаче отвреме навреме да си спомняме къде бяхме и откъде стартирахме, аз си спомням, гражданите на "Младост" също си спомнят", заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си.

Държавният глава разказа обяснително, че в "Младост" 4 е имало бунища, глутници от кучета, изхвърлени строителни отпадъци, които отстъпили място на езеро, където гражданите да се разхождат. "Добре е да си спомним полусчупения булевард, никога завършен и връзката му с Околовръстното, който отстъпва място на трилентов във всяка една от посоките – от тук до летището. Добре е да знаем откъде сме тръгнали, за да знаем и какво сме постигнали, а това ще повдигне и нашето самочувствие", продължи Плевнелиев.

"Аз съм тук с думи на признателност, към всичко които модернизират България денонощно, с думи на признателност към ЕК, която ни подкрепя и с думи на благодарност за търпението на гражданите", каза още той.

По думите му всички сме обединени около каузата за една модерна България и само заедно ще я изградим. "На прав път сме, скоростта е увеличена, амбициите са все по-сериозни", обобщи президентът.

След като не пропусна да спомене, че "без Него нищо не можем да направим", премиерът Бойко Борисов пожела "метрото да кара безаварийно" и също се впусна в спомени.

"Преди 6-7 години се запознах с ръководителя на Бизнес парк, г-н Плевнелиев, Росен тогава, нямам спомен круша ли беше, слива ли беше, имаше едно дърво, поляни, магарета, крави, овце. Жега беше, Околовръстното беше като козя пътека, цялото в дупки, а всички квартали отгоре – на септични ями. На сянка застанахме под въпросното дърво, и той ми каза: "Зад този Бизнес парк ще стане друг град, ако опънете една Южна дъга да идват хората, и ако един ден и метрото дойде", обясни Борисов.

Премиерът каза още, че навсякъде се строи и допълни, че може да се обзаложи с всички герои на социалистическия труд, че строителство в такива обеми не е правено в България.

"Наскоро един герой на социалистическия труд се оплака, че сега България е в разруха, а той бил построил хотел "Черно море" във Варна. "Само тази метростанция е колкото хотел "Черно море". Не знам дали си представяте какво е 40 км тунели с мрамор, влакове и контактни мрежи. Ако това беше до преди 1989 г. тук щеше да има поне 30 героя на социалистическия труд", настоя Борисов.

Когато някой каже думата "разруха", съм готов веднага на диспут, подчерта той и допълни, че "евро нямаме загубено и няма да загубим с тези екипи".

Вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева обясни, че идва с две послания: "Браво" и "Честито".

"Браво на правителството, че спечели и увеличава доверието на нашите европейски партньори", похвали кабинета тя. По думите й от оперативните програми за стария програмен период сме успели да усвоим 75% от средствата.

"Бяхме поизостанали, има видимо ускоряване. От новите програми 32 млрд. лв. ни чакат за тези години. Вече 10 млрд. са на разположение и от тях 680 млн. са за метрото. Г-н Братоев, действайте", обърна се еврокомисарят към шефа на "Метрополитен"-а, който ще бъде удостоен от президента Росен Плевнелиев с орден "Стара планина" - първа степен за работата си по метрото.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че в края на май ще бъде завършен и подземният паркинг при Бизнес парка, който ще събира 120 автомобила. Освен него са предвидени и около 420 места за паркиране над земята.

Стойността на разширението на столичното метро от "Младост" I до Бизнес парка в "Младост" 4 е 44 млн. евро - 34 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие и 10 млн. евро местно съфинансиране.

Ако до есента приключат всички административни процедури, се планира да започне строителството на третата метро линия от "Ботевградско шосе" до квартал "Овча купел".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
11
 
! Отговори
_ преди 8 години
Хубаво е да се строи. Метрото си е благинка.Хубаво е и да се помни миналото. Бойко е млад, простено му е, че не знае какви неща са се строили в България безплатно, на гол ентусиазъм и идеализъм, включително цял един град. Не е хубаво обаче да се парадира с това незнание, нито да се изказва човек снизходително за тия работи, още повече ако е премиер.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Появиха се и "защитници" на тези от снимката които заклеймиха "комунистити" Станишев и сие, Орешарски и всичко от другия лагер. Станишев и дрОгарите му са комунисти толкова колкото и китайските императори. Те са гнусни и крадливи десни политици ограбвали България десетилетия. Поради лъжите и алчността им Тикваров който си е тяхна издънка усети вакума, краде жестоко и се намести премиер. В ГЕРБ има повече БеКаПейци отколкото в ГЕРБ. Кои са по- комунисти се пита?
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък не мога да разбера тия нахилени муцуни не знаят или се правят, че не знаят какво е всъщност истинското положение в държавата. Нито сигурност, нито здравеопазване, нито образование като хората, няма икономика, няма селско стопанство, няма и природа вече, да не говорим за демографската катастрофа, ужас, ужас.... Метро ли?! Какво метро, бе???????
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
къде е езерото за разходки в младост 4?Освен ако не е в имотите на Роската аз езоро там не знам да има.
33
3
 
10
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
До анонимен 59Да отлично се справя. Безработицата в страната надхвърля 25 процента, магистралите построени при него се рушат, здравния министър казва в ефир, че диабетиците трябва да умрат, закриват се болници, фалират банки. Наистина се справя добре. Заради такива *** като тебе България тъне в мизерия
32
6
 
5
 
! Отговори
redimag преди 8 години
Живея в Младост и се радвам като всички съседи , защото помня как си връзвахме найлонови торбички против калта на краката и ги махахме на Ректората , как жабите крякаха от Канала и пред блока пасяха овце и крави ! Така че не пишете глупости по случай откриването на метрото , а се радвайте и помнете , че зависта е един до десетте главни гряха ( ако сте християни , българи и софиянци ,което ви желая от сърце ) !!!
31
3
 
15
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Наистина спомените са скъпи... Колко беше хубаво, когато тиквата не се занимаваше с политика, гледаше си амфетамините и контрабандата, а обикновения човек имаше работа, някаква сигурност и мечти
30
5
 
1
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Taka e hora bez Boiko Borisov i tova koeto ima niamashe da go ima.toi e nashia Putin a Putin e ruskiat Stefan Stambolov koeto oznachava che Boiko e ne po malovajen za nas ot Stefan Stambolov.sichko drugo sa bleene laeene i pomiarshtini ot bsp i drujinka detelinka
29
1
 
1
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
Смях се от сърце на коментарите. Особено ме впечатли представата на един за следващия Гергьовски парад! Само не разбрах защо да са на магарета,а не пеш и да маршируват?А на другаря Тотев ще пожелая да се запознае с някои научни достижения от по-миналия век - преоткрито е древното знание,че няма случайни неща.
28
11
 
5
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Не мога да не им призная, че за няколко години управление свършиха повече работа от всчки *** преди тях. Въпреки троловете, които спамят по-долу на всеки му е пределно ясно, че тези на снимката е бъдещето на България.
27
6
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 49,доказаните милионери с в червената кутевска чета и побратимите им от дпс. Др Пеевски декларирал две лади и живеел под наем, а го возят две горили с егати джипа. За другарите Гергов, Ковачки, Р. ОВч. даже няма да отваряме дума.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всички продажници наредени - липсва само една бомба
25
8
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
"Ако това беше до преди 1989 г. тук щеше да има поне 30 героя на социалистическия труд" - и всяка следваща година героите щяха да стават все повече и повече. Имаше един виц - хлапе пита дядо си (стар партизанин) - абе, дядо, слоновете летят ли? - Ба, летят, кой ти каза тая глупост? - Ами пише го в в. Дума... - Е, колко да летят - пет-десет метра." Та такива ми ти работи
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямам думи да изразя отвращението си от тези клоуни на снимката.С такива Оправящи много мъка ви чака.Но пък сами си ги избрахтИ.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако това не беше толкова трагично щеше да е смешно. Кой от всички тези е изкарал и ЕДИН ДОЛАР от бизнес? А са милионери! В коя страна това щеше да се позволи? Милиарди и милиони в офшорки и продължавот. Кога ще им се потърси сметка? Македония се вдигна. Ние какво чакаме????????
22
0
 
11
 
! Отговори
Марин преди 8 години
ДОбре ще е да има инвестции в провинцията, за да не се бутаме всички в София.
21
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не си спомням по времето на Станишев ,Местан и Сыдеров и шута им Орешарски да е завършен обект и да е рязана лента. Сещам се само за Миков ,който ремонтира 8 км път във Враца. Така че, признавам им правото на гербаджиите да се кефят.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обществото е такова каквъвто му е елита. Каква ни е ползата от всичко това, като след десетина години около метрото и замъците на кметовете феодали ще препускат джигити с каруци, а нашите деца ще са напуснали отдавна страната.В район Студентски - Дървеница тротоарите не са ремонтирани от 1974 г. До Технически Университет и бейзболното игрище има сметище, което общината чака всяка година пролетта за да го скрие с трева и саморасляци вече 20 години.
19
3
 
5
 
! Отговори
Онзи преди 8 години
"а софиянци ще спестят 12 хил. часа дневно"Не знам колко часа има денонощието според писара на статията, явно са доста, но според мен повече от 24 няма :)
18
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Погледнете снимката и се погнусете! Най-тъпия и крадлив премиер който е на всяка манджа мерудия, най-нещастния президент патресъл нацията с предателство, най-смотаната кметица-даскалица, предан слуга и *** на премиера и за капак комонистката Сталинка, едно гнусно същество започнало до предава и продава Българиа още от 1996 по време на приватизацията. Всички милиардери и милионери от ограбването на Българския народ. Идва Светло бъдеще.