Да помним Холокоста, призова Фандъкова

"Да не се допускат повече прояви на омраза и фанатизъм"
20 май 2015 21:57,
51
Да помним Холокоста, призова Фандъкова
Снимка: БТА

Всички ние сме отговорни да пазим спомена за чудовищните деяния на Холокоста заради паметта на шестте милиона невинни жертви, но и за да не се допускат прояви на омраза и фанатизъм срещу определи групи хора.

Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която откри кръгла маса по повод 70 години от края на Холокоста и от победата над нацизма и 25 години от възстановяване на дипломатическите отношения между България и Държавата Израел.

Организатори са Организацията на евреите в България "Шалом" и Дискусионен клуб "Маген". Представен бе филмът "Обречени на приятелство" на ученици от 134 СОУ "Димчо Дебелянов", посветен на възстановяване на дипломатическите отношения между България и Израел.

Кметът Фандъкова посочи, че е важно да се продължи политиката на запазване на етническия мир и разбирателството. Тя припомни подвига на българската интелигенция, която въпреки натиска е успяла да прояви решителност и смелост и да спаси 50 хиляди български евреи.

„Задължение е да бъдем на нивото на тези наши предци“, подчерта кметът.

Според нея трябва да се разговаря с децата и младите за Холокоста, за да познават те историята, да не повторят грешките от миналото.

„И днес в различни точки на света ежедневно биват убивани хора заради техни убеждения, вяра и идентичност. Затова темата е актуална днес, когато тероризмът достига до такива размери“, коментира кметът Фандъкова.

Председателят на организацията "Шалом" Максим Бенвенисти отбеляза, че България е една от страните, която не само е спасила своята еврейска общност, но и е помогнала в изграждането на Държавата Израел в нейните първи най-тежки години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
17
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Извадка от Интернет по отношение на ХолокоустаПаметната плоча в Освиенцим тихомълком е подменена през 1989 г. и сега там вместо четири милиона, фигурира един милион и половина.Германците не са милвали затворниците в концлагерите с перце. Това е сигурно. Но сигурно е също, че по отношение на някои цифри може много да се спори. Много факти по отношение на Втората Световна Война са деформирани от победителите до такава степен, че не знам кога и дали изобщо някога ще излезат на яве.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината няма нужда да се опазва чрез закони.
10
2
 
25
 
! Отговори
Гогото преди 8 години
освен холокоста нека да помним и турското робство и геноцида срещу българи и арменци!!!
9
0
 
14
 
! Отговори
И как преди 8 години
си спомняте Холо..костакато анблюадвате как режат глав...и по света. какъв е този 2ен стандарт. Спомени от преди хххх години, а настоящето САМО го наблюдаваме и съобщаваме. ако това е високо техн революция
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фандъкова, придържай се към партийния речник, не е холокост, а "масово изтребление".
7
2
 
20
 
! Отговори
данче преди 8 години
вече си мнооооого богата и мноооооого изморена ,айде стига ти толкова
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОва го набийте в тъпата глава на Местаня
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Йорданке, ти играеш в отбора на фашагите, ако не си разбрала, така че по-добре си трай. Не се излагай. Изложила си се достатъчно за всичките тези години във властта.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Данче, гледай си комисионните от Обществените поръчки и не се занимавай с неща, които не разбираш. Апропо, колко станаха вече мезонетите ти в Манастирски ливади. Споням си те като дойде в София преди десетина години с едно изтъркано сачке с рейса от Самоков.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То от толкова политически папагали, които циклят едно и също вече 70 години, как да забравим.
2
1
 
19
 
! Отговори
А преди 8 години
Тва холокост нещо като масово изтребление ли е, или не баш???
1
1
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Според данните на Червения кръст след Втората Световна война жертвите на Холокоста са 500 000 (половин милион), после почват полека-лека да нарастват и сега са 6 милиона, след още 50 години може да станат и 10 милиона.Холокост е еврейски религиозен термин и означава "всесъжение", "целокупно изгаряне" в чест на еврейския бог Йехова.