Платете парното – бързо, още по-бързо...

"Топлофикация" иска да си видим фактурата и до 2 седмици да се издължим
20 май 2015 08:20,
80
Платете парното – бързо, още по-бързо...
Снимка: архив, Булфото

Сметките за парно да се плащат в два пъти по-кратък срок, а времето за отстраняване на повреди в абонатните станции да се увеличи. Това предвижда проект на нови общи условия на "Топлофикация София", внесени в Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Предвижда се абонатите да плащат сметката си за парно до около 2 седмици след като видят фактурите си.

Клиентите на месечен отчет, които пък не платят в срок, ще плащат и лихви. За останалите наказателни лихви ще се начисляват при изравнителната сметка.

Енергийният регулатор обаче не е съгласен с промените и настоява срокът за плащане да остане до 45 дни след края на месеца, за който се отнася сметката.

Основния мотив на регулатора е, че новите условия са в ущърб на потребителите на топлинна енергия.

Към момента срокът за плащане е двойно по-голям - 30 дни от излизане на самата фактура, а компанията монополист ни дава 3% отстъпка, ако бъде платена 15 дни предсрочно.

КЕВР не приема и удължаването на срока за отстраняване на повреда в абонатната станция, от която зависи колко топлинна енергия ще се подава.

В момента срокът за отстраняване на подобна авария, която се случва сравнително често, е пет дни и след изтичането им парното дължи неустойка. Тя е 20% от стойността на доставената през периода на забавяне енергия.

Друго ново общо условие, предложено от столичното парно - а именно да бъде записано, че компанията дължи неустойка на клиентите си при проблем с автоматичното регулиране на температурата в абонатната станция, ако не го отстрани след повече от 30 дни, също не беше прието от регулатора.

Общественото обсъждане на проекта на "Топлофикация София" ще бъде днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари