Мераклиите за СУ избират Елин Пелин или Ботев и Славейков

Изпитът по български език и литература започна в 9.00 часа
Обновена: 7 юни 2015 10:56 | 7 юни 2015 10:47, Анисия Иванова
11
Мераклиите за СУ избират Елин Пелин или Ботев и Славейков
Снимка, архив Булфото

По тема върху повестта "Гераците" на Елин Пелин или съпоставка на цитати от стихове на Христо Ботев и Пенчо Славейков пишат днес кандидат-студентите на изпита по български език и литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщи пресцентърът на СУ.

В 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората бяха изтеглени темите, а кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес са 1197. Първата тема, която студентите могат да изберат, е "Човекът,
домът и родът в повестта "Гераците" на Елин Пелин". Темата е изтеглена от Светлана Богомилова от Видин.

Кандидатите, избрали втората тема, трябва да съпоставят цитатите: "В тъги, в неволи младост минува, кръвта се ядно в жили вълнува, погледът мрачен, умът не види добро ли, зло ли насреща иде" от стихотворението на Христо Ботев "Борба" и "Докле е младост, всичко е шега; не хвърля сянка на сърце тъга; дори тъгата извор е на радост - докле е младост, ах, докле е младост!" от "Докле е младост" на Пенчо Славейков. Темата е изтеглена от Никол Гавадинова от Самоков.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит по български език и литература, са Философия; Психология; Културология; Библиотечно-информационни науки; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Българска филология; Славянска филология; Балканистика; Румънска филология; Арменистика и кавказология; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.

Изпитът е писмен и продължава четири астрономически часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: СУБЕЛпровеждане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
ан преди 8 години
защо толкова раноедно време се провеждаха юли за да се подготвят по добре за изпитаа сега трябва да са учили само по предмета ,с който кандидатства а останалите кога са се подготвялие те това е новата системазатова сме неграмотнибързаме да свършим работа а какваи забелязвате ли колкото повече технологии,толкова по малко математика и науки се учиами те децата виждат отиваш сутринта в някоя телевизия изпяваш си това ,което си прочел предишния ден и5 ставаш известен и търсендалече няма д
8
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
НЕ ЯСНО МЕЖДУ КАКВО ЩЕ ИЗБИРАТ---ГР ЕЛИН ПЕЛИ ЛЕВСКИ--СОФИЯ ИЛИ БОТЕВ ПЛОВДИВ
7
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
не можах да разбера , кой г....к и поставил минус на 7 номер.Явявал съм се по специалността Право , точно с български език.А този път са изтеглени най добрите теми.Успех на всички.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са медоди останали от каменната ера,балъци.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4Не виждам какво му е трудното да сравняваш всеки с всеки!А пък и Гераците може да се пише колкото искаш!
4
2
 
7
 
! Отговори
gaw преди 8 години
Темите са благодатни и наистина добри. Стига само да са чели авторите и да имат богата обща култура ще се справят.Интересно ми е какво е това неформално образование и какво може да се работи след като се завърши тази специалност???
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да сравняваш Ботев и Славейков е много лесно, нема що ...
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубави теми! Сравнително лесни,но естествено са подходящи за хора,които са чели.Успех на всички!
1
2
 
7
 
! Отговори
хм преди 8 години
Какво, да му се не види, е Неформално образование?