Общината бори шума в София със спец план

Той предвижда обновяване на инфраструктура и шумозащитни стени
11 юни 2015 21:11, Красимир Ангелов
16
Общината бори шума в София със спец план
Снимка: Булфото, архив

Столичната община ще вземе мерки за намаляване на шумовото замърсяване в града. Това  ще стане факт, след като Столичният общински съвет прие днес Актуализиране на План за действие за управление, предотвратяване и намаляване на шума в околната среда на агломерация София.

Вносител на доклада е зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. По думите й Планът за действие отразява инвестиционната програма на Столичната община, затова и тя е една работеща програма с конкретни инвестиционни мерки.

По думите й голяма част от мерките са свързани с подобряване и модернизация на градския транспорт, автоматично управление на трафика, въвеждането на интелигентни системи за управление на трафика, както и модернизация на инфраструктурата. Планът за действие включва още обновяване на инфраструктурата, булевардите и подмяна на настилките.

Зам.-кметът даде за пример паважът по централните улици и булеварди, които според Бояджийска създават проблеми с шумовото натоварване. Тя даде за пример кръстовището на бул. "Дондуков" и ул. "Раковски".

За намаляване на шумовото натоварване Столичната община работи за модернизацията на електротранспорта и трамвайните трасета, предприема мерки по озеленяване и изграждане на шумозащитни стени, каза още зам.-кметът. Тя подчерта обаче, че тези стени не могат да имат пълен ефект без да е изпълнен целият комплекс от предвидените инвестиционни мерки.

Финансирането на съответните проекти ще се осъществява по ОП "Транспорт" в частта за метрото, по ОП "Регионално развитие", по ОП "Околна среда" по отношение на мерките за въздуха, свързани с намаляването на шумовото замърсяване, както и проектите за закупуване на автобуси и трамваи. Предвижда се и финансиране чрез заеми от Европейската инвестиционна банка.

Акумулираме различни източници на финансиране, за да осигурим изпълнението на тези мерки, каза Бояджийска.

От своя страна кметът Йорданка Фандъкова определи Планът за действие като работещ и припомни, че само за миналата година 84 км са обновените улици и булеварди, подобрена е и организацията на движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви мерки, какво демагогстват, те решили да оставят паветата на бул. Цар Борис 3, а от паветата се чува страшен грохот. Тука пък се били загрижили за шума. Ами да сложат асфалт тогава, а скоростта да я ограничават с "полегнали полицаи".
7
0
 
5
 
! Отговори
джони преди 8 години
За вклю4ена аларма глоба,за шумен автомобил-глоба и спиране от движение,за мотори същото.За постоянно лаещи ку4ета-глоби и отнемане.Шумни заведения-глоба,глоба,отнемане на разрешително.Какво тук е сложно и неясно?Така е по целия свят!За ниско прелитащи самолети осъждане на общината за милиони от гражданите.Кметове в затвора.А НЕ да ни обясняват с думи сложни какви проекти генерирали и акумулирали!
6
2
 
8
 
! Отговори
abc преди 8 години
А какви мерки ще вземе общината срещу ужасния шуш от ниско прелитащи самолети през цяла София? Нали трябваше да захождат само от изток, т.е. извън града?
5
0
 
8
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
Като начало да почват тия с алармите.Имам съседи с коли за скраб обаче като завият ставаш луд.
4
2
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
А оня шебек архитекта(архитъпанар по ще му отговаря) заявява че не бивало да се подменя паважа по "Цар Борис"Егати безумието безумно....
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смех...!!!!
2
0
 
16
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 8 години
Дреме им на общината за шума в София. Да започнат от моторите, през песовете, та до сватби. Да сте видял кука да спира кола от движение заради шума? Но по храстите клечат по цял ден.
1
5
 
7
 
! Отговори
пена преди 8 години
Първо направиха магистрали навсякъде, сега ще ни заграждат и със стени. Тия са ***!