Паметникът на Самуил – културен факт!!!

Спорът около него е излишен, прозря Тодор Чобанов
Обновена: 15 юни 2015 18:27 | 15 юни 2015 17:18, Камелия Цветанова
28
Паметникът на Самуил – културен факт!!!
Снимка: Булфото, архив

Въпреки първоначалните си критики към решението на скулптора - очите на паметника на цар Самуил да светят в тъмното, зам.-кметът на София по културата Тодор Чобанов днес защити проекта.

Още по темата

"Паметникът на Самуил е културен факт в центъра на София, радва се на огромно одобрение. Спорът около него е излишен", отсече той на фона на обществения дебат, който предизвика откриването на монумента.

Чобанов информира, че Столичната община ще внесе цялата документация за паметника в Националния съвет по визуални изкуства към Министерството на културата, който е върховният орган, одобряващ всички видове паметници в публичната среда.

Това ще се случи, след като приключи работата по външното осветление, обработката на камъка със специален химикал и след като фондация "Българска памет" го прехвърли на Столичната община.

Във връзка с твърдения на историци и археолози, че цар Самуил е изобразен неправилно с унгарска корона, а гербът на гърдите му е византийски, Чобанов, който е археолог и член на журито, избрало проекта, каза, че "това са коментари на колеги, които нямат необходимите исторически познания".

По онова време българският двор се е обличал във византийски стил. Унгарската корона е произведена във Византия, както и всички корони в онази епоха в този регион се правят преди всичко във Византия, каза заместник-кметът.

По думите му това е мода, която се диктува от Константинопол и влияе на всички дворове по онова време.

Според него може да се води много дълъг спор за това кои византийски корони са по-подходящи, кои византийски одежди са по-подходящи, но "посоката е тази и няма как ние да излезем от духа на тази епоха".


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ей и нашите творци минаха на твърда дрога вече:))
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметникът в София е великолепен - реалистичен Самуил, угрижен и мъдър.Той ви гледа - взира се във вас - достойни ли сте?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах му паметника на скопския Самуил преди да видя нашия и още тогава си помислих, че много некадърно е направен. Седи си спокойно един чичка и зяпа. Никаква мисъл, никакво излъчване. Не може да му стъпи на малкия пръст на нашия.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време ни плашеха с полицаи а вие си плашете децата със Самуил.Самуил иде Самуил иде...
12
3
 
10
 
! Отговори
Сдггйклмбцьь преди 6 години
В тъмното прилича на котарак
11
11
 
4
 
! Отговори
проС цървул преди 6 години
Погледнете паметника на Александър Македонски в Скопие - перфектен паметник, излъчващ - движение, сила, устрем, сила, борбеност, победа, мъжество!И вижте клетия обезумял "върколак" Самуилчо в София... мъка!
10
10
 
6
 
! Отговори
проС цървул преди 6 години
Толкова ли беше трудно, да се направи един класически "паметник на цар" - достолепен, изправен, с вдигната, горда глава... а не приведен, пренесъл част от тежестта си върху жезъла, със смирена глава и обезумял поглед "в нищотото" ?! Толкова ли беше сложно?!
9
2
 
4
 
! Отговори
ПроС цървул преди 6 години
До Анонимен 15---Светещите очи на Самуил са символ на хилядите ослепени български войни от византийския император Василий! Те са мостът между миналото и настоящето, затова и паметника на българския цар с тези очи изглежда така, сякаш царя ни е оживял-----Това звучи като опит за "анализ" на литературно произведение : "автора и искал да каже...."Ама не е важно какво е "искал да каже" автора, а как се възприема произведението от околните. А то се възприема нееднозначно !
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уважаеми ***,Светещите очи на Самуил са символ на хилядите ослепени български войни от византийския император Василий! Те са мостът между миналото и настоящето, затова и паметника на българския цар с тези очи изглежда така, сякаш царя ни е оживял!И винаги ще остане да живее в паметта българска, но това родоотстъпниците ни няма как да го разберат!
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рубладжийските тролове-таласъми не спират да цапат българското!
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не паметник, а гавра с този велик български цар. Паметникът прилича на таласъм.
5
0
 
8
 
! Отговори
русофил преди 6 години
До Анонимен 5Самуил е славна българска история.Не го цапайте с днешните дрязги между русофили - които са по-скоро американофоби, и русофоби - които пък не знаят защо са такива.И днешните русофили - поне повечето - не са бесепари. Кога ще го проумеете.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой се е прозял ?
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Въпреки първоначалните си критики към решението на скулптора ... зам.-кметът на София по културата Тодор Чобанов днес защити проекта."====Ха, ами нали иначе ще се прости със сладкия пост и ще трябва да се върне в професията, от която му идва фамилното име ... Пък и не само той от управляващите си мени мнението по няколко пъти на ден ... Така, де!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страшни очи има !
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чисто БГ паметник, супер е! Ушанките да го ...!