На "Цариградско" бучи като реактивен двигател

План: Шумна кола - няма годишен преглед
22 юни 2015 07:00, Александър Попов
38
На "Цариградско" бучи като реактивен двигател
Снимка: Булфото, архив

Софиянци са подложени на шумен терор, особено около основните пътни артерии. Районите на първа линия около бул.”Цариградско шосе” са най-шумните места, като там нивото на шума може да се сравни с работата на реактивни двигатели на самолет преди старт, пише в. "Монитор".

Ограничаването на движението в центъра, чрез изграждане на паркинги във входа, както и смяната на павета с асфалт оказват положителен ефект при намаляването на шума. Това са мерките записани в актуализирания план за действие за управление и намаляване на шума, който Столичният общинският съвет прие.

Другият вариант е на големите булеварди да бъдат изградени шумоизолиращи стени или зелени пояси от дървета и храсти.

Друга мярка според еколозите е да се вдигнат двойно данъци за колите над 15 години. Това обаче може да се случи към 2022 г., обясниха от “Московска” 33 пред изданието.

Шумът може да стане причина колите да бъдат "късани" и на годишния технически преглед. Общинарите обмислят да се инициират законодателни промени, в които да се измерва нивото на шума и ако е над допустимото, автомобилът да не минава прегледа.

Наблюденията за последните 10 г. показват, че въпреки предприетите през последните години ремонти на уличната мрежа в различните части на столицата изграждането на нови пътни съоръжения, включително метрото, нивото на шума в значителна част се задържа трайно над граничните стойности, пише в плана на общината.

"Цариградско шосе" е едно от най-шумните места в града, където нивото на тътена достига до 70 децибела през деня. Стойностите, които са измерени по ключовата артерия, са почти колкото при подгряването на реактивни двигатели. Според инспекторите от столичната здравна инспекция, почти на всяко централно шосе нивото на бучене надвишава 65 децибела.

В топ 3 с най-шумните места в София се нарежда бул. “Цар Борис III”, “Подуяне” и около Руски паметник, където децибелите са около 65.

Най-тихо е на хората в квартал "Дружба" около бл.96, където шума е около 60 децибела. Толкова са измерени и на улиците "Ново село" и "Киевска" в кв. "Овча купел", сочат данните.

Шум, който е по-силен от 60 децибела, може да бъде опасен за здравето. Според лекарите той може да доведе до умора, недоспиване и намаляване на концентрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
До Miro преди 8 години
Може много да им каже, като от КАТ не допуснат този модел на Hona въобще в България.
23
0
 
2
 
! Отговори
Бай-Боздуган преди 8 години
Ам да бучи..дреме ми на шортите! Я одим пеш...
22
0
 
3
 
! Отговори
Людмил преди 8 години
"смяната на павета с асфалт оказват положителен ефект при намаляването на шума"И след като са достигнали до този невероятен извод, въпроса е защо сега на "Дондуков" ще бъдат пренаредени всички павета, вместо да се сложи асфалт, и кога ще асфалтират "Цар Борис III" ?
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това никога ням да се случи, защото иначе къде ще си продава западна европа бракуваните коли, ако не в ***. Само тука скрап се продава като "нов внос"
20
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Завзелите общината в София членове на ГЕРБ, така и не поумняха поне малко. Нивото на шумът не зависи от възрастта на колата. Нивото на шума много зависи от работата на същите тези общинари от ГЕРБ и колкото са по-некадърни, толкова повече шум има в София, а в София има много шум. Другото, което трябва да се направи е да се закрие КАТ като вредна структура, заради която има много нарушения по пътищата, както и високо ниво на шум.
19
0
 
4
 
! Отговори
Miro преди 8 години
а, да.. забравих да добавя, нивото на шум което се мере до МПЦ-то е доста по-различен на 30 метра от него....
18
0
 
2
 
! Отговори
Miro преди 8 години
Пичове, много ме радвате с "моторите остават без ГТП" .. да вземете да прочетете някоя спецификация преди да пишете ли... примерно... ако от Хонда казват тоя мотор е с ново на шум 79децибела - никой нищо не може да каже...
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кой-ТойНяма значение възрастта на колата, а как е поддържана. Поддържаните коли и на 30г са достатъчно тихи. Тунингът (както го наричат) не означава непременно по-голям шум.
16
2
 
8
 
! Отговори
az tam преди 8 години
Значи вместо да се махнат паветата по Борис, дай да глобяваме шофьорите че им минавали колите отгоре шумно. Това изглежда е по приомера на Османската империя, събирала данъци защото докато ядеш си търкаш зъбите. Поредните псевдо правила - вместо да се реши проблем се създава нов и моментално се нареждат едни избрани прозрачно честно и на истински "конкурс" хора да събират такси за мерене на шум.
15
6
 
12
 
! Отговори
Кой-Той преди 8 години
Един *** се вози, сто човека тормози.В Япония и други страни за не регламентиран тунинг конфискуват колата или я спират от движение,тук само *** комплексари бръмчат с 20-30 годишни кочини
14
1
 
32
 
! Отговори
:< преди 8 години
Не виждам причина да не споменът бул. България, след Цариградско шосе това е втората писта за джигити. Аман от тези ремуси аман от тези конски сили и избиване на комплекси, кой е по-добър шофьор и на кого му бръмчи повече колата. Но ако трябва да сме честни колите, които бучат/гърмът/трещът, са в пъти по-добре от скапаните мотористи, които им доставя адско удоволствие да се движат в диапазона 10 - 12 000 оборота в града. Скапани ***.
13
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
еколозите трябва да бъдат бити, ама яко, докато подбелят очите!!
12
1
 
43
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Всъщност бучат основно моторите, които по цяла нощ си правят гонки. Тях обаче нито можете да ги хванете, нито да ги спрете от преглед, понеже повечето дори са без номера. За колите възрастта няма никакво значение за шума, стига изпускателната система да е в добро състояние.
11
16
 
11
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ БСП преди 8 години
Трябва да се конфискуват таратайките на червените клошари в цялата страна. Така трафикът ще намалее значително и въздухът ще е по-чист!Направо и те да бъдат екстрадирани извън България в Северна Корея да ръсят тъпизми за Станишев Сидеров и грозника Орешарски!
10
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ясно, че ще бучат колите. Над седемдесет процента от шума,се генерира от гумите. То само вижте настилките по които се движат те. Грапав и износен асфалт ,кръпки,фуги, дупки,бабуни . То и на мен ми гръмва главата след един час каране по пътищата в ***.
9
12
 
15
 
! Отговори
пена преди 8 години
Който иска чист и спокоен град да ходи на запад. Тука просто всички са селяни, на които 15-годишния голф им е по-важен дори и от здравето на децата им. - Като пример, имам един колега, който по едно време разкзваше колко му е тъпо понеже няма да може да ходи на море а ще трябва да си води детето болно от астма на лечени някъде из планинта. А седмица по-късни търсеше автосервиз, в които да му махнат ПДФ филтъра на дизелоавта кола по-евтино. Нация от ***...
8
5
 
36
 
! Отговори
mathur преди 8 години
А защо не премахнете и джамията в жентъра на София и тя вдига ОГРОМЕН шум с тези маанета???????? Не сме длъжни да ги слушаме.....
7
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Шумна кола - няма годишен преглед"Идеално. Писна ми да се режат с трошките си селските тарикати, в нещастен опит да привлекат внимание.
6
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако бутнат данъка за колите над 15 г ще получат мощен шут на изборите
5
4
 
36
 
! Отговори
ген.Луков преди 8 години
Каквото управлението-такива и еколозите.Къде бяха когато изсякоха поголовно горите?Къде бяха когато заляха с бетон Черномопието?Пфу...