Бездомните псета намаляват, уличните котки – не

2400 души са регистрирали кастрирани домашни любимци в София
Обновена: 24 авг 2015 07:01 | 24 авг 2015 07:00,
35
 Бездомните псета намаляват, уличните котки – не
Снимка: архив, Булфото

Намаление на популацията на бездомните кучета в София отчитат екипите на фондация "Четири лапи", които от юли правят преброяване.

То ще приключи до средата на месеца, а точните данни за броя на уличните кучета ще е ясен през септември. Фондацията прави последното преброяване през 2013 г.

"Имаме три екипа. В тях има и представител на “Екоравновесие”. Методиката, която ползваме, е същата като при предното преброяване. Това е формула, при която се изчисляват километрите пътна мрежа в града, отбелязва се всяко куче и изминатото разстояние", обяснява пред "24 часа" Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

Първоначалните данни сочат, че в централните райони се наблюдава намаление на популацията, увеличаване на възрастта на животните, липсата на глутници и по-малък ареал на обитание.

За сметка на това обаче има рязко увеличение на броя на уличните котки. При преброяването екипите са отбелязвали и броя на конете със и без каруци, които са срещнали. Така че се очаква за първи път да има и някаква яснота за броя на конете, които се отглеждат в София.

През последните 8 г. общината е броила 4 пъти уличните кучета. През 2007 г. те са били 11 124, през 2009 - 8538, а през 2011 г. - 9241. При последното преброяване през 2013 г. беше отчетен сериозен спад на броя на бездомните кучета. Тогава те бяха 6635.

Най-често изхвърлят хъскита

Hай-често в столицата от породистите кучета се изхвърлят хъскита, лабрадори и ретривъри, каза шефът на общинското предприятие "Екоравновесие" Петър Киров.

"Изхвърлят се всякакви породи. Не мога да бъда точен, но до 10 от 1000 кучета са породисти. За съжаление, продължава изхвърлянето не само на малки кучета, но и на големите. Според данните от последното преброяване през 2013 г., ако в София не се изхвърляха животни от съседни общини, би трябвало в момента по улиците на столицата да няма нито едно некастрирано куче. Такива обаче има и това е доказателство, че тук се пускат животни от близки до София населени места", обясни Киров.

По думите му това се случва най-често в крайните квартали. Имало обаче случаи и в центъра. Напоследък зачестявали и случаите, в които собственици от други градове звънят на "Екоравновесие" и настояват екип да отиде и да прибере новородени кученца. Общинското предприятие обаче отговаря за бездомните животни само за територията на столицата.

Cамо 2406 собственици на кучета в София са се възползвали от амнистията от такса, която Столичната община дава при регистрация на кастрирано животно.

Данните са за 2014 г. От началото на годината пък са само 395 стопани са регистрирали 535 домашни кучета. Няма данни обаче колко от тях са кастрирани и собствениците им няма да плащат такса.

През 2014 г. приходите от такса куче са малко над 94 000 лв., а от началото на годината до края на май - 59 506,66 лв. Таксата е 24 лв. на година, съобщиха от Столичната община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Редутенец! преди 8 години
Какво ми говорите вие, бе? Намалели...друг път! Всеки ден и вечер като съм си у нас ме тормозят гадните ***, които жевеят в гористата местновт срещу моя блок! Лаят по малките часове, а са стари на библия и немощни иначе, но като има кола са пъва писта! Искам да ги избия всичките, писнало ми е, лятото да спя на затворен прозорец заради тях! Ще ги убия с люфтета с риболовни кукички! Пикая на лучкарниците и на хората, които казват, че бездомните кучета са добри и сладки, жални и гладни! ПИКАЯ!
22
0
 
2
 
! Отговори
ВалиDolce Vita преди 8 години
До Анонимен #23Говоря по принцип, пич. Пределно е ясно че котките не са заплаха за хората.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнтоанетаА с какво има общо зоополицията ? Вероятно да гледа как домашни питбули разкъсват хора и внимателно да води статистика без да се намесва за да не наруши правата на кучето.Аман от разбирачки...
20
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 8 години
Видно от снимката - не намаляват. Саме перат едни евро пари и нищо!
19
0
 
1
 
! Отговори
Антоанета преди 8 години
До Анонимен ( 5)Зоополицията няма общо с популацията на бездомни животни! Поинтересувай се малко. Аман от всезнайковци....
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАз съм виждал два помияра да си приготвят обяд от котка!
17
2
 
1
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Чипирането и плащането на данък към Общината трябва да бъде строго следено!При изхвърляне на домашно животно: глоба и затвор.Аз съм собственик на куче и изпълнявам всичко по книга!Ако всички бяха така, нямаше да има проблеми!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВалиDolce Vita Котките не са страшни и не заплашват с нищо хората, освен с намаляване на мишките......за какво да ги ловят, освен за пари, в смисъл 'усвояване'.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сложете в заглавието София. В другите градове положението е трагично.
14
4
 
6
 
! Отговори
Маловажен преди 8 години
''Бездомните ***''?! Какви журналисти сте вие?!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 17Въпрос на гледна точка! Със същия успех може да се нарочат джигитите, автомобилите, децата пред блока, ромите, политиците, съседите отгоре или отсреща и още за когото/каквото се сетим или ни изнася все да е виновен.Важното е, ние винаги да сме в правилната печеливша позиция!
12
1
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Нека от Екоравновесие да дойдат към полунощ в Гео Милев около Sky City Mall и тогава да се хвалят. Кучетата се събират на глутници и лаят по всичко. И така цяла нощ.
11
1
 
8
 
! Отговори
ВалиDolce Vita преди 8 години
Нормално. Котката е в пъти по-трудно да я заловиш или отровиш, защото е недоверчива. Не откликва на мамене, нито пък се хвърля веднага на подхвърлена храна, а чек след като подхвърлилия храната се отдалечи. И следва дълго проучване дали е годно за ядене....
10
0
 
11
 
! Отговори
Вивс преди 8 години
Не знам за какво намаление на глутниците става въпрос....На бул.Петър Дертлиев в Люлин 5 има глутница от поне 9 големи кучета. Направо си е страшно да минава човек от там...Но е по-лесно да си затварят очите и да обявяват неверни статистки.
9
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако искате да се напълните с плъхове, мишки, *** и всякакви други гадини избийте котките. Котките са изключително важни животни. Те спасяват Венеция от чумата през средните векове като ядат гнусните плъхове.
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да сте виждали бой м/у бездомно куче и коте на улицата .? -аз не. Разминават се като господари на ефира. За сметка на това видях как котка с малки спасява 2 от 4 котенца ,защото собственика на немската овчарка е по *** и от кучето и така го е възпитал. Пуска го без каишка и го нахъсва. Е на такива да им събират кучетата и глоби. И аз имам куче но възпитано.
7
10
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
ей, все искате някой друг да върши мръсната работа. като искате да изтребвате кучета, изтребвайте ги, какво виете държавата та държавата.
6
1
 
23
 
! Отговори
Ганчо от село бегето преди 8 години
Реална картина от ''Европейска''българия!!След 20 години в българско ще останат само бездомни кучета,*** българи и една шепа пенсионери.Ха----ха-----ха----ха-----ха.
5
3
 
50
 
! Отговори
Дяволът преди 8 години
Изключително редки са случаите котка да нападне човек. За сметка на това разказват играта на гризачите, за разлика от кучетата без дом (те разказват играта на нас). Освен това : котката е природно чисто животно - винаги си заравя "реколтата" ! До моя гараж има майка котка с 3 котета - уникално преживяване е да гледаш как ги учи да дебнат и да ловуват с някое врабче или мишле !!!
4
22
 
4
 
! Отговори
Кучо преди 8 години
Нормално е при бедни години уличните котки да се увеличават.Когато кризата вземе да отминава, ще видите колко котешки кожи ще отидат за дамски палта!