"Къщата с ягодите" – една рушаща се хубавица на кръстопът

Какво ще се случи с красивата сграда в сърцето на София?
21 окт 2015 16:57,
35

Снимка: Здравко Йончев

Една от най-красивите сгради в центъра на столицата, известна като "Къщата с ягодите", се руши. Наскоро граждани алармираха, че според инвестиционния план на нейния собственик, къщата трябва да бъде разрушена и изградена наново.

Според експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство обаче, подобни действия ще погубят автентичността на сградата.

Затова в социалните мрежи се надигна негодувание, а мнозина реагираха остро, като срещу събарянето бе пусната подписка, организира се и протест. Той е насрочен за утре, в 12.00 часа, пред Министерство на културата.

"Както много други къщи на стара София бяха унищожени, така и известната "Къща с ягодите" е на път да изчезне завинаги! Затова ние призоваваме към протестни действия! Време е да кажем НЕ на неправомерното събаряне на паметници на културата в нашия град!", написаха протестиращите в групата във Facebook.

Според тях основания за събаряне според мнението на експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство няма.

"Животът на къщата в момента зависи от подписа на министъра на културата Вежди Рашидов и нейната съдба ще се решава до дни", пишат още основателите на протестната група.

Инж. Георги Колчаков, който е участвал в Комисията по експертна оценка за състоянието на къщата към Министерството на културата, заяви пред bTV, че състоянието на конструкцията на къщата е "доста лошо, дори предаварийно".

Той напомни, че сградата е строена преди близо век, когато не са действали сегашните нормативни документи. Колчаков препоръча изготвеният план да се изпълни, т.е. сградата да бъде съборена и изградена наново. Той не смята, че това би унищожило автентичността на постройката.

Арх. Анна Неврокопска от дружество "Архитектурно наследство" към САБ f/dé изрази противоположно мнение.

"Практически автентичността на сградата по никакъв начин няма да бъде съхранена", заяви тя. По думите й "опазването на паметника не е опазването на неговия обем, а означава запазване на субстанцията".

Това включва строителните практики – включително мазилката, изтеглените корнизи, интериора, дограмата. Неврокопска изрази официалното становище на дружеството  "Архитектурно наследство", според което преизграждането на сградата ще доведе до нейна имитация.

Според фотографа Здравко Йончев, който популяризира "Къщата на ягодите" чрез галерия от снимки на интериора й, това това е една от най-запазените сгради в София.

Константин Фичев, който е потомък на Колю Фичето, призова повече столичани да се включат към протеста срещу събарянето на сградата, който ще се проведе пред Министерството на културата. Според него разрушаването на подобни постройки заличава паметта ни като нация.

"Къщата с ягодите" е построена през 20-те години на миналия век, а е била обявена за паметник на културата през 1978 г. Наричат я така, защото преди време дворът ѝ бил пълен с ягоди. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
6
 
! Отговори
men преди 8 години
в швейцария има къщи на по 500 години. никой не ги събаря а се ремонтират дори с оиргинални материали и техники. и тук има тарикатечета които ги оставят да гният или ги палят но ако се докаже че е умишлено лежат по затворите а не сърбат кафенце с веждичката, разни псевдо архитектчета и т.н. ***. срам и позор. да живэ мутробарока.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мноо важно в Бургас суча ти хубави къщи са превърнати или в грозни скелети с избухана вътрешна конструкция отвън покрита с по едно чергило или под тях маправени аптеки магазини игрални зали с алумин а отгоре зеят като хамбари *** кой му пука важното е да има келепир това беше ирония ама истина
19
1
 
2
 
! Отговори
малее преди 8 години
P.S. "Шипка", а не "Шопка" де
18
1
 
4
 
! Отговори
малее преди 8 години
Много ми е интересно къде бяха протестиращите, когато т.нар. "цар" Киро остави къщата на Гешов на "Патриарха" да се разпада години наред. Къде бяха, когато се разпадаха няколко къщи по "Шопка", една от които купена на безценица от Асен Агов и превърната в хотел. Явно са ни доста избирателни протестите. Както и мерките на митниците...
17
0
 
12
 
! Отговори
Латева преди 8 години
Къщата била купена от Валентин Златев и баща за 2 000 000 лева по онова време,като махнем трите нули = 2 000 лв.днес. Човекът си е купил терен в центъра на София за жълти стотинки.Сам да възстанови този исторически паметник или да бъде осъден.
16
0
 
12
 
! Отговори
ххххх преди 8 години
Тази къща има собственик,нали се води на Златев.Той е длъжен да я ремонтира със собствени средства-по закон,няма право да я разрушава,архитектурно наследство,паметник на културата.
15
1
 
6
 
! Отговори
Щерев преди 8 години
До АнонименЗащо да не подпомогнат собственика за възстановяване на прекрасната сграда?
14
12
 
2
 
! Отговори
До културтрегерите преди 8 години
Добър вечер уважаеми социалистически културисти. Това е една пародия на паметник. Така както и България е пародия на Държава. Ако е толкова скъп паметник, то Министерството на културата най-малкото е необходимо да финансира и стимулира поддръжката на тая съборетина. Та собственика да има стимул. Но тъй като културата в България е "Висша" ценност, затова и Министерството му е с годишен бюджет от 0,23 стотинки. Моя съвет към културистите е да протестират, но за достоен живот в България
13
0
 
15
 
! Отговори
Щерев преди 8 години
Да не сте посмели да я пипате! В този си вид тя е много по-ценна и скъпа от каквато и да е новопостроена! Не личат никакви строително-конструктивни проблеми! Ако има такива, то само те могат да се отстранят! Не вярвам като собственици да сте толкова глупави, че да унищожите автентичният строеж!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Софиянци, къде точно се намира тази къща? На коя улица?
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Корупцията и мутровизацията -официална политика и основни евроатлантически ценности в БГ!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"16 000 000 000 къде са герберчета реформаторчета и др ..........продажници. АТАКА"Че Атака са продажници го знае цял свят.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Викайте ловящият снежинки във въздуха, да я срине и после с кеф да асфалтира парцелът.
8
0
 
8
 
! Отговори
от новия несебър преди 8 години
хубава статия,ама нещо недовършена, КОЙ е собстеника на къщата и тоя същия собственик не се ли погаври с земята на Морски санаториум в СВ.Влас и издигна 12 етажна постройка на брега на морето
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много е красива! Мечта! Ако беше моя и прозорците щях да запазя,а не някакво пвц, един хигиеничен ремонт и приказка, ох размечтах се!
6
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В чужбина фасадите на сградите не могат да се променят без значение дали са частно или държавно имущество още по малко ако са архитектурни паметници В чужбина се реставрират в Първоначалната си форма не само къщи а цели Замъци и Катедрали без да падне и Камък от Тях
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Състоянието й било "предаварийно", дрън-дрън! Тази къща ще надживее т.нар. "ново строителство", да не говорим на колко земетресения от началото на миналия век досега е издържала.
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може *** да ценят подобни неща. След като управляващи не стават за нищо все по-често ще въздишаме и цъкаме. Виждаме ИД какво правят с паметниците на културата, е и нашите управляващи са същите. Къде е Фандъкова и защо дреме, нали тя е кмет на града. Сами се хвалят до Бога, но иначе нищо не правят.
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До инж. Георги КолчаковКакъв инж. си ти бе? Вземи си дипломата и си я заври, там дето слънце не угрява!Как ще събориш нещо до основи и това няма да наруши автентичността му?***!
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
доста по-стари сгради, в това число и настоящи жилищни сгради, строени не по сегашните правила са запазени. Защо с тази да има непоправим проблем?