След 10 години като главен архитект Петър Диков си тръгва

На изпроводяк се похвали с куп успехи, работил по закон и съвест
Обновена: 17 ное 2015 16:23 | 17 ное 2015 16:18, Камелия Цветанова
46
След 10 години като главен архитект Петър Диков си тръгва
Снимка: Булфото, архив

Главният архитект на София Петър Диков се реши да напусне поста. За целта той вече е пуснал молба до столичния кмет Йорданка Фандъкова, в която настоява да бъде освободен от 9 февруари 2016 г. с мотива, че изтичат 10 години от назначаването му на този пост.

Още по темата
"До тогава има достатъчно време да бъде проведен конкурс за нов главен архитект", обясни Петър Диков и добави: "През цялото време съм работил по закон и съвест".

Освен това от 9 февруари той ще напусне и мястото си в борда на директорите на "Метрополитен", което заема от квотата на Столичната община.

Въпреки че Диков беше критикуван многократно и от граждански организации, и от негови колеги, и от софиянци, на изпроводяк той се похвали с много успехи.

Като най-голяма своя заслуга той открои приемането на нов общ устройствен план на София, нещо което не е правено от стотици години.

Освен това отбеляза, че е въвел обществени обсъждания, въпреки че е бил освиркван доста често на тях.

"Затварянето на металоргичния комбинат "Кремиковци" - за мен това е един от четирите ми успеха, това е една екологична язва и цирей на София. Северните територии получиха шанс, когато се затвори "Кремиковци", защото когото комбинатът съществуваше не се дишаше там“, продължи Диков.

Той припомни, че десет години е председателствал борда на "Метрополитен" и не е взел нито една стотинка, защото е участвал на обществени начала.

"Постижение на управлението и на мен е, че в последните няколко години започвахме да разкриваме археологията на София. Повече от 80 години се говореше каква хубава археология има София, но от пет години се отваря", каза още Диков.

Като положително наследство той отчете и това, че е очистил София от билбордовете.

"Преди 10 години беше борд до борд, реклама до реклама и сергия до сергия", припомни все още главният архитект на София.

Той изтъкна като голям негов успех т.нар. северна скоростна тангента, която е 17 км и дава възможност да се стигне за 10 минути от единия до другия край на София.

Диков уточни, че предстои да бъдат изградени връзки с тази тангента със северните райони на София.

Той изброи и редица проекти, по които вече се работи – Северният парк, за който има приета обща концепция, която  предвижда сериозно развитие, така че да стане основен като Борисовата градина и Южния парк.

"От 70 години насам пък стои на дневен ред изграждането на парк Изток, за който чак сега вече са възложени планове и целта е в ускорени темпове да се пристъпи към реализацията им. Разработваме 14 гробищни паркове, които са на различна фаза на проект. Проблемът с гробищата в София е много тежък и това е една много важна задача“, обясни още Диков.

Петър Диков е главен архитект на София от 2006 г.

През годините името му бе замесено в доста спорни решения за София. Последният скандал, свързан с него, бе за строеж на жилищен комплекс до мястото, където бе "Софияленд" и кортовете "Малееви".

Диков е и в основата на първият официално внесен доклад в СОС. Той е за избор на нов главен архитект на София чрез конкурс. Докладът е от общинските съветници от коалиция "Сердика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
17
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
Най-сетне. Дано се намери някой да строи по-кадърно от този.
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
подава оставка, АМА ОТ 9-ТИ ФЕРВУАРИ ? Защо чака цели 3 месеца, това е пак някакъв цирк. Като иска да си ходи, да му разписват молбата и от утре да го няма, какъв е смисъла иначе да чака толкова?. Или и той се кани да разиграва сценария с оттегляне на оставки или пък има да гепне още нещо и гледа да не се мине
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 14Кой,кой,кой,кой е честен?
9
0
 
27
 
! Отговори
Урааа преди 8 години
Цяла Мусагеница ти казва "ДОВИЖДАНЕ" и дано не се върнеш пак да ни застрояваш!!!!В кошмарите си сънувам твоето портретче и шумът на багери, унищожаващи зеленината под прозореца ми...амин! Вземи си малкото кметче от Студентска, дето разписва до 5-ти етаж. И поне сложи църквата на мястото на едно от твоите блокчета, дето вече ги чакаме да се пръкнат, на това дето уж било зелени площи, ама не съвсем!
8
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-накрая,ураааа,урааааа,урааааа...
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТРЕТОПОЛОВИТЕ НЕ ГО ОБИЧАТ, ПРЕКАЛЕНО Е ЧЕСТЕН------------Ако беше прекалено честен нямаше да откара 10 години за този сладък пост, точно обратното изключително крадлив е, защото беше добре и с едните и с другите, докато много шефове и шефчета отлитаха още в ноща след изборите. И по тъпия ти коментар съдя, че ти си ***!
6
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя е милиардер! Това че умаза София е друг въпрос.
5
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оцапа с кафяво тотално архитектирата на столицата, прибра какво можа и е време за пенсия. Напълниха всички квартали с блокове кой от кой-по-различен и смешен, застроиха всички детски площадки и паркинги, и сега ни лук ял ни лук мирисал. Довиждане!
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе...те всичките работели по закона...
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А схемаджията Л.Христов, зам.кмета по транспорта кога? И той бая щети нанесе на софиянци, колко сигнали е имало срещу него за корупция и нищо? Фандъкова обича такива хора...
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
УРААААА!!! ...но не мисля, че умственият капацитет на Фандъкова и кукловода ѝ Борисов е достатъчен да се намери свестен главен архитект. Дано поне е по-добър от Диков, който щеше да прави велоалеи само до парковете, защото климатът ни не позволявал да се ходи с велосипед на работа... И пак да питам кой УНИЩОЖИ велоалеите по "Витоша" и около НДК?
1
5
 
20
 
! Отговори
БРАВО преди 8 години
А покровителката му и съучастничка в краденато Мадам Фандъкова КОГА ?Или пак ще гледаме геберасткия цирк за Доброто и Лошото ченге ?