В София: За повече спирки – ще плащаме повече!

Зам.-кметът Барбалов: Готвят се нови правила за таксуване!
7 дек 2015 22:18, Анисия Иванова
191
В София: За повече спирки – ще плащаме повече!
Архив: Булфото

Готвят се нови правила за таксуване в столичния градски транспорт, обяви заместник-кметът на София Дончо Барбалов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Столична община подготвя цялостна система за таксуване. "Тя ще е по-лесна за гражданите, защото те ще имат електронен превозен документ за всички видове транспорт, а не както е сега - различни. А предимството за общината е, че ще може да се приложи по-гъвкава тарифна политика. В момента човек може да пътува от "Люлин" до Летището за 1 лв., което е доста сериозно разстояние", обясни зам.-кметът.

При една електронна система бихме могли да въведем билети, свързани с време, с разстоянието, с брой спирки, които да отчитат разходите за услугата. А от друга страна, да не натовармаме с излишни разходи хората, които ще ползват услугите на градския транспорт за по-къси разстояния, допълни той.

Що се отнася до цената Центърът за градска мобилност ще представи анализ на разходите в следващите няколко седмици.Там, където е необходимо, ще се предложи актуализация, разкри Барбалов.

Всяка година увеличаваме приходите, без да променяме данъците, подчерта той в коментар за бюджета на общината за 2016.

Бюджетът на София е 1,180 млрд. лева, в това число 582 млн. собствени приходи и 190 млн. лв. от европейски средства. Останалите са от усвояване на сключени заеми и от делегираните бюджети, обясни Барбалов.

До пролетта ще има обща стратегия за данъците и таксите за следващите четири години, съобщи заместник-кметът.

"Не спираме да работим за повишаване на събираемостта чрез звеното за събиране. Въведохме нови услуги за тези, които са съвестни данъкоплатци - всеки може да плаща онлайн или през страницата на НАП. Вече във всеки данъчен отдел може да се плаща за цяла София.

Разходите за почистване на града са 174 млн. лв. или с 26 млн. повече. Не предлагаме увеличение на такса смет, а разчитаме на други приходоизточници", обясни Барбалов. Според него общините и МФ са близо до разработване на нова методика за определяне на такса смет и е възможно този процес да приключи до 2016.

Той нарече идеята да се плаща такса за коли с несофийска регистрация доста авангардна и не вярва да бъде приложена. Ценното е, че има идеи, добави Барбалов.

По отношение на глобите за паркиране той съобщи, че от началото на лятото общинска полиция работи активно по нарушителите на правилата, например, паркиращите на детски площадки. Наложени са над 3500 глоби. Първоначално събираемостта им беше 10%, а в момента е към 30%, каза Барбалов.

Целта тук е всички да сме по-дисциплинирани - като има детска площадка, да знаем, че там не се спира, даде пример Барбалов.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Навънка си е така....плащаш повече за по-дълго разстояние..само българинът иска да е все далавера, да не плаща данъци и после да му е хубав града... в Англия например освен такса за собствената ти къща по над 100 паунда на месец плащаш и по над 700 паунда за колата си на година,а вие уревахте за 97лв винетка...заплатите ако ги наложим с българските не са кой зне колко големи след таксити и данъците (~200П на месец) чистата минимална е към 900. Но данъците са доста повече от БГ. Но хората нереват
118
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама моля ви се поне по 5 лв за билет. Какви са тия цени сега 1 левче. Българина е богат - издържи 1 милион тъмно сини неработещи субекти, двеста и кусур крупни народни крадци (депутати така да се каже). Тепърва му се натрисат още и да издържа африканци, азиатци, знайни и незнайни камилари, и всякаква друга *** която Европа ще ни връща да облагородяваме и Турция добросъседски ни набутва!
117
0
 
8
 
! Отговори
User преди 8 години
Фок Ю!Пак гледат как пари да вземат! Този барбаронов кога ще го видя в метрото?
116
0
 
12
 
! Отговори
от небето преди 8 години
Така ще е............ Докато чакаме някой "освободител" да ни оправи живота ..... И такси, данъци, билетчета, заеми и........... всичко ще се вдига. Те знаят че сме смирени души.......
115
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Поголовно поскъпванеКато гласувате мислете с главите си, а не с....
114
5
 
5
 
! Отговори
Men преди 8 години
До ГЮРГАСелски, като си строихте къщите и кооперацииките да си бяхте направили и по едно гаражче, а?Тротоарите са за пешеходци, ти ако няма къде да си паркираш таралясника си е твой проблем.
113
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само не разбрах каква е заплатата на тоя корифей барбуков?!? След това изказване веднага да му се намали с 50%!
112
2
 
4
 
! Отговори
Georgi преди 8 години
Mnogo mi haresa tova ' Da ne natovarvali horata s izlishni razhodi koito patuvali kratki razstoqniq' E to bileta nqma da padne pod 1lv taka che prosto oshtetqvame drugite koito patuvat dulgi za da moje kmeta i drugi apapi pak da se nagushat s parite na grajdanite. Ei nqma da ima opraviq taq durjava...
111
4
 
10
 
! Отговори
Поголовно поскъпване преди 8 години
Да ми изсъхне ръката ако повече гласувам за герб....излъгах се и какво получих - по-скъпа винетка,по скъп билет за майка ми, такса храни и по-висок акциз за цигарите ! Това за 1 год.....и 16 милиарда кредит.....??????? Какво става в тази държава бе, хора?
110
0
 
22
 
! Отговори
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА! преди 8 години
Проблема не е ,че вдигат билетчето с 1 лев....проблема е ,че искат всичко да вдигат и ДДС се ослушват да вдигнат, акцизите,винетките,сега билетите.....а данъците на милионерите си стоят 10% при 30% в цяла западна Европа......Бедния да плаща,богатия да кара коли по стотици хиляди....е НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!
109
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много ясно , че трябва да има справедливост ..не може аз за 3 спирки , да плащам толкова , колкото някой ще пътува 15 км .Най справедливо е да има 2 вида билети ...въжащи до 30 минути от левче и други за час от 1.50
108
0
 
5
 
! Отговори
хаха преди 8 години
До ццнай тъпия коментар ...и за чий х.. ще стоиш цял ден в метрото , само защото може да пътуваш с един билет .И тук може ...Качваш се сутринта на рейса и си връткаш без да слизаш и накрая , урааа обиколих София 15 пъти за 50 цента
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да кажем, че средната заплата в София е около 800 лв., но каква е връзката не е ясно, тъй като метрото е за всички посетители на града, а е само за софиянци, та така с елементарните изчисления на елементарни хора....
106
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изедници неедни и в момента картата за метрото е по-скъпа от карта за наземен транспорт. Колко ще струва тази магария? Колко струва малоумнатапромяна на светофарите в централна градска част - с орязани функции и даващи предимство на колите и машините пред хората? Кога ще почнете да развивате приятелска градска среда за гражданите? Кой взима идио.тските решения за развитието на транспорта в София?
105
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Средната заплата в София е 1197 лв. нормално е да се плаща повече за Градския Транспорт !Кои не му изнася да се вози с кола
104
0
 
3
 
! Отговори
Блогър-активист преди 8 години
Сега е много тренди да се плаща повече. Ако искаш да си ексклузивен трябва да палтиш.
103
0
 
18
 
! Отговори
добре дошли в ада преди 8 години
Крадливо-корумпираната пасмина смърди от хиляди километри в най-бедната държава и най-занемарената столица,не случайно на София и казват западен Багдад,а топлофикация и съда просто е са неземен кошмар!
102
0
 
11
 
! Отговори
нн преди 8 години
До БилбоБилбо,богатите не пътуват с Метро,тук става въпрос за нещо съвсем друго,ама ти не четеш.
101
12
 
3
 
! Отговори
ivan преди 8 години
plashtaite mama vi Sofiiska nali vie vzemate golemi zaplati ,a i upravnicite sa vashi hora
100
0
 
4
 
! Отговори
Билбо преди 8 години
До 144Не можем защото дори искахме а не съм сигурен че това е правилно има жандармерия, разни агенти инфилтратори и доносници и други "служби за сигурност" които пазят статуквото.