София през 2016-та – чисти улици, зелени площи

Йорданка Фандъкова за новите задачи пред Столичната община
Обновена: 17 дек 2015 10:51 | 17 дек 2015 10:30,
87
София през 2016-та – чисти улици, зелени площи
Снимка: архив Bulphoto

София е европейски град с историята си, с духа на своите граждани и с мястото, което заема на съвременната европейска политика. Аз лично съм убедена, че големият потенциал на София е в развитието й като зелен град, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за БТА.

"Всички проекти, които реализираме съдържат конкретни мерки в тази посока. Факт е, че имаме много да наваксваме, но това става само с работа, а не с говорене. Затова и последователно защитавах инвестициите в четири ключови приоритета - транспорт, инфраструктура, образование и екология. Това е здравата основа, на която трябва да стъпим", заяви тя.

"София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в света на престижна международна класация от общо 300 града. "Блумбърг" посочи София като европейската столица с най-голям ръст на БВП за последните 10 години. София e и в класацията на десетте най-добри места в света за започване на бизнес през 2015 г. на списание Форбс. Зад тези международни оценки стои свършена работа и обективни показатели за развитие", отбеляза столичният кмет.

В бюджета за следващата година вече могат да се видят инвестициите, които се насочват към новите задачи, които са поставени от столичния кмет.

"На първо място, това са ремонти на улици в кварталите. За тях залагаме почти с 11 млн. лв. повече спрямо 2015 г. На второ място, увеличаваме миенето на улици и булеварди от 2-3 пъти на 12-13 пъти. Това е важна мярка, която трябва да доведе до намаляване на фините прахови частици", подчерта Йорданка Фандъкова.

Нов приоритет е да се разшири поддържането на междублоковите пространства, и да се оформят места за почивка и спорт близо до домовете на хората. Следващият приоритет с увеличено финансиране е спортът - както изграждане на спортна инфраструктура, така и подкрепа за състезания, каза кметът на София.

Йорданка Фандъкова подчерта още, че през 2016 година почва строежът на третия лъч на метрото. Според нея това ще облекчи сериозно трафика в кварталите, където новото метро ще минава. Ще се продължи и с модернизацията на градския транспорт и ще бъдат доставени 110 нови автобуса и 5 нови трамвая. Поетапно ще бъдат заменени  най-старите мотриси, които обикалят софийските улици. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
10
 
! Отговори
Овчар преди 8 години
А след това ще има пасища и за добитъка
41
2
 
16
 
! Отговори
Кофти Матрялов преди 8 години
Чисти улуци,зелени площи,........като турски град от седемдесетте!Къде са милиардите от ЕС?Само след протести,и по принуда от Европа могат да работят за благото на тия които са гласували за тях!Без изключения всичките ни управници от 25 години са едни и същи ***!
40
0
 
13
 
! Отговори
Дд преди 8 години
Хахахахаххахахаххаха
39
1
 
15
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Смислени и безмислени проекти и проектчета само за да може да се лапнат пари. Но в крайна сметка няма единна стратегия.
38
2
 
21
 
! Отговори
:( преди 8 години
София става все по-противна. И не са виновни само сeляните, а най-вече изключително лошото управление на града. По пътищата цари анархия, полицията никаква я няма. Градът се чисти рядко, а контрола върху замърсяването е нулев.
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая ако ми падне ще и вкарам лоста ръждясал и ще в карам само на първа на 7 Хил.оборота ИЗ цяла София
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Расте софийската джунгла. Всичкото човек - селяни, граждани, ц*ървули в София. Най-смешно е да чуеш провинциален диалект с шопски примеси. Разни провинциалистчета с ГОУФ за 3000 лв. се правят на големи софианци. Трагедия!
35
0
 
10
 
! Отговори
Пътят към комунизма преди 8 години
Цветя и рози, и нови пози :) А реалността... всички знаем каква е!
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се позоваваш на някакъв си неизвестен уж журналист от Анадола е меко казано наивно. Нито е журналист , нито има такава статия , а е пропагандна лъжа , че Турция е по готова от нас за ЕС . Ама няма кой да мисли.
33
1
 
6
 
! Отговори
Пуяка преди 8 години
Ако всичко това стане аз лично ще се съблека чисто гол ще изпия 2 виагри и ще вляза в парламента да ги възнаградя който ми падне по ред
32
1
 
6
 
! Отговори
ДО №32 преди 8 години
Много елементарен начин на мислене......Цецо ти ли си ?
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не зная дали има друга столица в света, в центъра на която да бъде изяден посред бял ден човек, при това цял професор от Бостън.
30
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакъв фасон на столица няма София - само една котловина и една депресираща Витоша до нея.Предлагам Велико Търново или Пловдив за столица, защото:1. На по-централно място са в страната.2. Вече са били столици.3. По-малки градове и по-удобни.4. Много по-красиви са като архитектура и разпределение от грозното шопско село.
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Данче, връщайте парите с Шефа ти.За тия милиони София трябваше да свети,а не да е ***, която е.
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко ниско са паднали червените ***. Подкрепят една платена и *** Турска статия , с която журналиста иска да каже , че Турция е по подходяща за член на ЕС . Какво падение другари от Позитано 20 .
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да я гледам !Държи се като ученичка и чинно изпълнява заръките на мафиота пожарникар!Улиците по кварталите са пълни с дупки,няма паркинги,а за тези с паваж да не говорим....
26
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да спориш с червените другари няма смисъл . Препоръчвам на всички , които не харесват София просто да я напуснат и да живеят където си поискат . Така ще се прочисти нашия любим град и ще стане още по добър за живеене . Хайде чао , заминавайте си при ракийката и сланинката .
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
София, която, меко казано, прилича на турски град от 70-те, пише авторът на статията Илнур Чевик. Градът и България се нуждаят от сериозни подобрения във външния вид. Човек да се чуди какво са направили тези хора с милионите евро, които ЕС наля в страната.
24
4
 
21
 
! Отговори
??? преди 8 години
Тая кифла в кой град живее, че ръси такива глупости?Бива наглост и тъпоочие, ама чак толкоз .............
23
1
 
12
 
! Отговори
A? преди 8 години
Джон Клийз, известен с ролите си в "Монти Пайтън" и "Фолти Тауърс" е в столицата ни. Снимам филм в България. Много смешен сценарий. Добър екип, похвали се известният комик в Туитър.Постът му в социалната мрежа продължава с думите: Разходих се из София няколко пъти. Мисля, че ще е най-добре, ако започнат отново".