Метростанция №8 на "Орлов мост" – 24 метра под земята

Обектът ще има два входа на Княжеската градина
22
Метростанция №8 на "Орлов мост" – 24 метра под земята
Снимка: БТА

Започва строителството на метростанция 8 от третия лъч на метрото в София - "Орлов Мост",   съобщиха строителите на обекта пред БТА.

Обектът ще бъде изграден 24 метра под пътното платно на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Това е най-сложният проект от новия етап в строителството на софийското метро, като дълбочината се налага заради преминаването на тунел под Перловската река и вече изградените съоръжения на Първи метродиаметър.

Новата станция ще бъде разположена в югоизточния ъгъл на Княжеската градина, като според утвърдения проект на Столична община за нея са предвидени два входа. Първият ще бъде от към езерото Ариана. Входът ще е от съществуващия подлез, като чрез нов тунел ще се преминава под бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и Перловската река. Така ще се влиза на вестибюлното ниво на бъдещата станция.

Вторият вход ще е от съществуващия подлез на кръстовището на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Цар Освободител". Предвижда се подлезът, който е частично открит, да се закрие изцяло и да се направи връзка с Първия Метродиаметър.

Изпълнението е много сложно заради геоложките условия и високите подпочвени води, отчитат изпълнителите от "Евро Алианс Тунели" АД.

По-голямата част от станцията се изпълнява по проект, чрез който не се засяга кръстовището и  не се предизвикват задръствания. Методът се прилага и с цел да се запази Княжеската градина и нейните растителните видове, което е от особена важност не само за района, но и за града като цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
12
 
11
 
! Отговори
Питащ Люлински Бек преди 8 години
Някой може ли да ми каже, защо влакчето е по-късо от спирката?Защо тичам за да хвана последния вагон. Кой ги прави тез спирки?