Кои са най-опасните градове в Европа?

София е на 4-то място заради социалното напрежение и протестите
24 фев 2016 18:25, Василия Пейчева
25
Кои са най-опасните градове в Европа?
Архив: Булфото

Личната безопасност е един от най-важните компоненти за качеството на живот.

Всяка година Mercer, един от най-големите консултантски HR фирми в света, разпространява индекс за Качеството на живот (Quality of Living Report), който показва къде са най-безопасните градове по света за живот и работа. Класацията е една от най-подробните по рода си и се провежда ежегодно.

От Mercer смятат, че личната безопасност е на базата на взаимоотношенията на градовете "с другите страни, вътрешната им стабилност, престъпността и прилагането на законите". С други думи не е изненадващо, че градовете, намиращи се в зони на военни действия, заемат най-ниските позиции в класацията, пише Business Insider.

Компанията е отправила поглед към 450 града по целия свят. След това е съставила списък от 230 страни, които са най-безопасни за работниците. Докато има множество европейски градове, които попадат в класацията за най-сигурни, то други изненадващо се оказват опасни.

От Business Insider се фокусират точно в тази част от списъка, за да открият 17-те най-опасни градове в Европа.

17. Милано, Италия

Градът "се подхлъзна" до 63-то място, след като от ФБР предупредиха, че базиликата "Свети Петър", Ла Скала и Миланската катедрала са застрашени от терористични атаки.

16-то място е заето едновременно от Барселона, Испания и Белфаст, Северна Ирландия.

16. Барселона, Испания

Барселона е известна като една от джепчийските столици на света, а в подреждането на Mercer заема едва 64-та позиция. Британското МВнР посочва в доклада си за сигурността за испанския град: "Налице е ръст на броя на кражбите на вещи от коли под наем; не оставяйте в тях или на видно място ценности."

16. Белфаст, Северна Ирландия

Градът е класиран на 64-то място и има сравнително нисък процент на насилие в сравнение с другите градове. Въпреки това делът на хората, живеещи в бедност, е най-висок в Белфаст, което разтърсва социалната стабилност и увеличава дребните престъпления.

14 място пък си разделят Талин, Естония и Варшава, Полша

14. Талин, Естония

Живописният град има относително нисък дял на тежки престъпленията, но се класира на 66-та позиция в подреждането заради трафика на наркотици и хора от Русия към Европа.

14. Варшава, Полша

Варшава е градът с най-ниските нива на престъпност в Полша, но също е класиран на 66-та позиция, тъй като в него се организират много политически протести.

12. Париж, Франция

Париж се класира на 71-ва позиция, след като през последните 2 години в него се извършват терористични атаки. През ноември 2015 г. имаше координирани нападения на атентатори самоубийци и стрелци в няколко части на френската столица, включително кафене, ресторант и музикален бар. Те отнеха живота на 130 души и раниха стотици.

11. Лондон, Великобритания

Може би е изненадващо, че Лондон попада в списъка сред несигурните градове за живот в Европа, заемайки 72-ро място. Но според Елън Каретник от Mercer "в Европа и извън нея, терористичните удари и случаите на граждански вълнения се следят изключително внимателно и всяка промяна в качеството на живот на емигрантите се отразява на общата оценка на населеното място".

10. Букурещ, Румъния

Насилието и организираната престъпност е на доста ниско ниво в румънската столица, но въпреки това се класира на 79-то място заради нивата си на корупция и дребни престъпления.

9. Загреб, Хърватия

Подобно на останалите градове в Източна Европа и Загреб заема 79-то място заради нивата си на корупция.

Осмото място си поделят Рига, Латвия и Рим, Италия.

8. Рига, Латвия

Настрана от протестите против имигрантите в Рига, градът се класира на 82-ро място и заради високата огранизирана престъпност.

8. Рим, Италия

Рим падна до 82 място, след като и други италиански градове бяха поставени във високо ниво на заплаха от терористични удари. Подобно на атаките в Париж през ноември.

6. Мадрид, Испания

Градът се класира на 84-то място в списъка на Mercer заради социалното напрежение в резултат от мерките за цялата страна за строги икономии, които доведоха до високи нива на безработица, особено сред младото население на града.

5. Будапеща, Унгария

Градът спада до 93-то място в индекса заради изключително високото социално напрежение, породено от бежанската криза. Хаос по гарите и протестите по улиците избухнаха неколкократно на фона на опитите на премиера Виктор Орбан да ограничи потока на мигранти през страната.

4. София, България

Високото ниво на социално напрежение тласна българската столица на 118-то място в класация на Mercer. Гражданите на най-бедната страна на Европа постоянно протестират срещу правителствените интервенции в сферата на пенсионната система, както и срещу корупцията.

3. Атина, Гърция

След широки и продължителни мерки за икономии, бедността и престъпността в Атина са се увеличили. Това нарежда града на 124-то място. Според Mercer "неотдавнашните политически и икономически вълнения в Гърция, които доведоха до насилствени демонстрации в Атина и други градове на страната, подкопаха значително безопасността в столицата."

Притокът на стотици хиляди имигранти също изостри положението, посочват от компанията.

2. Белград, Сърбия

Въпреки ниските нива на тежки престъпления, корупцията и подкупите са масово явление в столицата на Сърбия, което я сваля до 131-ва позиция.

1. Киев, Украйна

Столицата на Украйна е най-малко безопасният град в Европа. Киев се нарежда на 189-то място поради продължаващите граждански вълнения и обтегнати отношения с Русия. Въпреки че според външното министерство на Великобритания, градът вече е относително "спокоен" в сравнение с Крим, в Киев престъпленията, вандализмът и протестите намаляват рейтинга на безопасност на столицата на Украйна.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
8
 
! Отговори
Koko преди 2 години
Това е най-якия виц напоследък. София била град хахахахахахахахах
Това дали означава че софиянци са граждане???????
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киев не бил толкова опасен колкото Крим.???

Леле пЕре ги сачмата у главата!
14
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са пълни глупости и неверни неща.......София е прекрасен град.....какви протести......
13
5
 
11
 
! Отговори
AGATA преди 2 години
АБЕ КЪДЕ Е ИСТАНБУЛ ЧЕ НО ГО ВИЖДАМ В СПИСЪКА.МАМКА ИМ ДОЛНИ ТУРЦИ С ШАЛВАРИ.....ПАК СА НИ ПРЕЦАКАЛИ..
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10
Проучването е правено когато Борисов плащаше 1 година за протести срещу Орешарски.
11
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София беше хубав град, но до идването на крадците на Обществени поръчки - ГРОБ.
Мутрата и Послушницата *** майката на града.
Превърнаха го в кочина и го напълниха с мякащи селяни с промити мозъци, които да ги избират.
10
3
 
17
 
! Отговори
:) преди 2 години
Има статистика на Евростат. Който иска може да провери колко са убийствата на глава от населението в Брюксел (примерно) и "престъпната" София. Доста българи ще се зинат като ги видят. "Мирният" Брюксел ни води с доста.
9
0
 
24
 
! Отговори
Тука се оляха :) преди 2 години
Лондон и Париж по-сигурни от София :) :) :) :) :)
8
1
 
15
 
! Отговори
???????? преди 2 години
Тъпо та дрънка!

Не знам да се смея ли, да плача ли, на такива журналистически шедьоври?!?
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
V Belgrad si e spoko
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Неапол колите на гугъл не бяха допускани до определени места, там и полицията не влиза.
5
2
 
20
 
! Отговори
Кратун преди 2 години
Трайте си, не протестирайте срещу Боце и Ко, пазете стабилността, че иначе София става опасен град. Не защото те крадат и разсипват държата, а защото вие протестирате.... аз така го разбрам това, дето са го писали за София....
4
1
 
29
 
! Отговори
да бе протест преди 2 години
Ще ме спукат от смЕх егати измислената класация и къде видяха тези драскачи постоянно протестиращите граждани срещу нещо си . Напротив хората не виждат светлина в тунела и вече им е все едно ,а на протест излизат платени тролове без значение от цвета важното е парата .
3
1
 
2
 
! Отговори
Бан Ки мун преди 2 години
За сведение на Мъ,съ, - п,и пос.едното п,еб,ояване в ООН чис.ото на ст,аните беще под 200 - къде ги измис.ихте тези 200 и бая кусу, отго,е?
2
3
 
16
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Е те тия определено не са в час..... корупцията правила Софияопасен град .... я отиди във Факултето, там корупция нема, ама .... А за киев по неопасен от Крим си е н цирк - Кда почнем, че Крим не е град .... А в истанбул и Анкара с топ не мож ма закара,
1
24
 
10
 
! Отговори
korenjak преди 2 години
Това е лъжа. София е най-хубавия и спокоен град в България и е много привлекателен за чужди инвеститори. Цените на имотите са високи и много се търсят. Заплатите са много високи и талантите идват да работят в града.