Основната визия за София – зелен град

Трябва да се преодолеят трупаните проблеми, подчерта Фандъкова
29 мар 2016 10:30,
73
Основната визия за София – зелен град
Снимка: Булфото, архив

Поставихме като основна наша визия развитието на София като зелен град. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на дискусия на тема "Зелени инвестиции-бизнес перспективи пред социалноотговорните компании", предаде "Фокус".

"Зелен град означава безспорно по-добро качество на въздуха, намаляване на шума, опазване на природата и опазване на околната среда, пестене на енергия", посочи тя.

По думите й София ще се развива като зелен град чрез модернизация на градския транспорт, строителството на метрото, реновиране на улиците, намаляване на трафика, ефективно осветление, системна грижа за парковете, обогатяване с нова зеленина и модерно управление на отпадъците.

"Това е отговорно поведение, което изисква да преодолеем трупаните с години проблеми по отношение качеството на въздуха в София и да го преодоляваме по-бързо, защото искаме още за нашите деца, не само за нашите внуци, да осигурим малко по-чиста околна среда", коментира Йорданка Фандъкова.

"През миналата година на форума на световните лидери в Париж за първи път бяха поканени да участват кметовете на големите градове в целия свят, не само на столиците. Всички се обединихме около голямата цел за намаляване с 20% на вредните емисии до 2020 година", допълни още Йорданка Фандъкова.

"Това е амбициозна цел, по която работим през последните няколко години със специална програма. От 2011 година изпълняваме конкретни мерки по Програмата за намаляване на азотните оксиди и фините прахови частици", посочи тя.

По думите й на територията на цялата Столична община се осъществява мониторинг в автоматични измервателни станции, за които отговаря Изпълнителната агенция за околна среда.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано да е вярно!
53
0
 
0
 
! Отговори
bebok преди 8 години
клоака си остава клоака,тва е. Мръсно,гадно и скъпо,тва е София,кафяво-сив град.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Борисовата градина има повече коли отколкото бебешки колички. Какъв зелен град ги гони тези?
51
0
 
1
 
! Отговори
чишшшшш преди 8 години
Зелен град - добре! Ама управници със зелени тикви - как ви се струва, или зелени компирици!
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 2005-та година ГЕРБ управляват в София и какво се промени към по-добро? Защо не виждам нещо да е станало по-добро? Построиха ли завода за ***, заради който Бойко Борисов стана кмет през 2005-та година? Направиха ли общински паркинги на общинската земя или отново я подариха на мутрите? Спряха ли презастрояването на София? Намаляха ли задръстванията в София? Защо намаляха паркоместта навсякъде в София, а навсякъде има нови сгради? Въпроси, въпроси, а отговора е един - МАФИЯ.
49
1
 
2
 
! Отговори
59 преди 8 години
До До 58 85132Не мисля че е точно така. Тя ако си беше останала учителка, нямаше да ги говори тези неща.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление вече 26 години София става все по-грозен, мръсен и по-неудобен за живеене град, въпреки че разни "политици" ни убеждават в обратното, когато им остане малко свободно време незаето с кражби.
47
1
 
1
 
! Отговори
до 59 преди 8 години
До Анонимен 59Кажи по колко плащат за подобен текст да се включим и ние?
46
0
 
2
 
! Отговори
До 58 85132 преди 8 години
Как кой ги учи такива демагози. Та те са се родили научени и освен да демагогстват друго не могат.Тук друго е по-страшното - че има хора, които им вярват, като писалия след теб номер 59. Тогава вече става страшно.
45
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да напомня на другарите червени каскети , че при Тодор Живков нищо не се направи като хората . Построиха няколко панелни гета като Люлин , Младост , Обеля и т.н. и натикаха същите другари , които сега пишат по форумите тъпотии. Няма какво да спориш с невежи и необразовани хора. Браво на ГЕРБ и на г-н Борисов и г-жа Фандъкова затова , че направиха София красив и удобен град за живеене .
44
1
 
7
 
! Отговори
85132 преди 8 години
Кой ги учи на демагогия тези така наречени политици?
43
1
 
7
 
! Отговори
дядо Поп преди 8 години
Визия и Фандъкова. Това са две напълно самоизключващи се неща.
42
1
 
7
 
! Отговори
taz преди 8 години
Защо в бг няма политик, който да се изправи и да каже нещо конкретно и да поеме отговорност. Пример София ще стане зелен град до 2020 г. Като 2020 не стане зелен град да ми ударят 2020 тояги по гърба.
41
0
 
8
 
! Отговори
а преди 8 години
Защо в бг винаги се говори в бъдеще неопределено време. Защото по този начин няма срок и отговорност за лъжи и неизпълнени обещания. Примерно в София ще се возим на летящи автомобили. Кога? Когато му дойде времето. Смешна картинка, а още по смешни са тези, които вярват на приказките. Май в бг са доста.
40
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
СОФИЯ----СТОЛИЦА НА БАНДИТИЗМА ПРОСТИТУЦИЯТА И БЮРОКРАЦИЯТА
39
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
стига с това застрояване в междублоковите пространства платете на собствениците попазарна цена нивите им и засадете дървета в люлин 2 върви бригада която сече 40 годдървета които ние сме садили през 75 г не остана люляк ами сега засадете всичко коетосте изсекли ние нямаме въздух от стари коли каруци кучета мръсотия
38
1
 
8
 
! Отговори
алоу преди 8 години
ТОВА СА ПРИКАЗКИ НЕ НА КИЛОГРАМ,А НА ТОН,А ИСТИНА НА МИЛИГРАМ!
37
1
 
6
 
! Отговори
ремонт преди 8 години
Ремонтите са толкова некачествени и комунистическа визия че не знаеме къде са зелените площи
36
2
 
11
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Ей госпожа! Какъв "зелен" град? Кви 5 лв.? Например идете в Южния парк да видите как разни бизнесмени прилапват разни парцелчета за бизнес. Вие го позволявате това.С тези 2 милиона население при предвидени улици до 600 хиляди няма как да се случат нещата. Още повече, че се краде! Краде се като за световно! Колкото може се краде, че и повече.
35
3
 
10
 
! Отговори
77777 преди 8 години
Зелен град имаше преди 30 години. Вече го няма и никога няма да стане зелен град отново. Не виждам как ще се съборят многоетажните сгради, за да се върнат зелените площи. натрупани проблеми през годините ... кой ги натрупа бе? Нали вие от ГЕРБ управлявате в София от 2005-та година.... Преди това бяха кметове на Сините от 1990 година, вкл. Мафиянски.