Училище със 100-годишна история се руши

48-мо ОУ в центъра на София има статут на паметник на културата
30 мар 2016 10:44,
5
Училище със 100-годишна история се руши
Снимка: bTV

Училище в центъра на София, със статут на паметник на културата и над 100-годишна история, се руши. Родители се оплакаха, че децата им учат в изключително лоши условия.

Учениците от 48-мо ОУ нямат физкултурен салон, а за тази цел използват зала в сутерена, която не е подходяща за тренировки.

"Догодина се празнува юбилей – 30-годишна липса на физкултурен салон", каза пред bTV Пепи Илчева, чието дете учи в школото.

Старата сграда на салона е съборена преди години като опасна. В самото училище течовете са често срещани, случвало се е и столът да се наводни.

"С личен труд сме освежавали стаите на децата, което не мислим, че е нормално", каза баща на ученик от училището.

"Ние не можем нищо да направим за външната страна – за фасадата и физкултурния салон, тъй като средствата на делегирания бюджет са изключително малки", каза директорът на училището Даниела Костова.

През последните години се заделяли средства за вътрешни ремонти.

Костова призна, че преди година се е наложило първокласниците да бъдат евакуирани заради протекли тръби.

"Имаме пълна готовност за изграждане на физкултурен салон", обеща столичният кмет Йорданка Фандъкова.

След съгласуване с Института за паметниците на културата, проектът ще се гледа на общинска комисия в четвъртък и ще бъдат отпуснати 600 000 лева за изграждането му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Georgi преди 8 години
Ei tova sa gerberastkata *** deto produljavate da q izbirate selqndurite. Gerbadjiite kato Bokicha sa prosto edni tupi fizkulturnici i poveche ne znaqt i ne mogat. To uchilishteto se rushi te fizkulturen salon bili gotovi da pravqt. Vse edno az da kaja, che apartamenta mi se rushi, a te da mi kajat, che shte mi opravqt krancheto na toaletnata... Pulni ***!!
3
0
 
7
 
! Отговори
М преди 8 години
Фандъкова, очевадно е, че физкултурният салон е последният проблем в това училище! Защо не отидеш лично да видиш за какво става дума????
2
0
 
10
 
! Отговори
М преди 8 години
Жалка държава, която за четвърт век срина до основи всичко, което беше направено за културата, образованието и моралните ценности на този народ. Много жалко!!!
1
0
 
7
 
! Отговори
борисов преди 8 години
това за салона го чувам когато детето ми беше 1 клас,сега е 8 и вече не учи в това училище.Да не говорим ,че преди години уж бяха отпуснати средства от общината,която е на 200 метра от училището ,но се загубиха по пьтя.........Даже имаше и репортаж за вьпросните пари,но както Ви е известно всичко си остана покрито.НЕ ви ВЯРВАМЕ