Ескалатори, нови табла, пейки... Централна гара след ремонта

Екип на Bulgaria ON AIR се разходи из обновената гара
31 мар 2016 17:30,
44
Ескалатори, нови табла, пейки... Централна гара след ремонта
Снимка: bgonair.bg

След почти две години ремонт Централна гара вече е изцяло променена. Екип на Bulgaria ON AIR успя да се разходи в обновената гара седмици преди официалното й откриване.

ЖП гарата в София днес е изцяло обновена и с европейски облик. Това е първият основен ремонт на гарата от 40 години насам. А за предишната сграда ще напомнят само няколко архитектурни детайли като старата мозайка.

"Изцяло са сменени перонните покрития, има нова звукоозвучителна инсталация. Сменени са таблата, които дават информация за пътищата, появиха се чешмички. Ще има и пейки, за да могат да изчакват хората техния влак. Имаме специално за хора в неравностойно положение водещи ивици, тактилни ивици. Достъпът до пероните е осигурен от чисто нови ескалатори", обясни Ивайло Джинев, който е ръководител проекти в Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ).

Така след почти 20 години ескалаторите на гарата отново ще се движат и ще осигуряват по-бърз достъп до пероните. А една от атракциите ще е ново ниво с място за хранене и детски кът.

"Отделно имаме нова визуална комуникация в областта на енергийната ефективност с оглед на това по всяко време на годината температурата да бъде комфортна, лятото по-хладно, а през зимата по-топло. Всички табла в проекта визуална комуникация са подменени и има нова озвучителна система и нова система за точно време", добави Джинев.

Касите остават на същото място, но изцяло обновени. Според експертите проектът е бил сложен за изпълнение, защото гарата не е спирала да работи и това е затруднило строителния процес. А пътниците вече забелязват промените.

"Като започнете от осветлението, колоните, облицовката, мрамора – всичко е хубаво", коментира гражданин.

Обновен е и емблематичният часовник на централния вход. 194 камери и жива охрана пък ще следят за сигурността на гарата.

Освен полицейски пункт, в салона ще има и служители на БЧК. От железопътната компания призовават пътниците също да се грижат за опазването на новата гара и при всяко нарушение да сигнализират органите на реда. А ремонтните дейности вече са към своя край и се очаква гарата да бъде открита официално дни преди Великден.

Какво ново ще има за пътниците - разказват Михаела Карабельова и операторът Павел Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Занзи преди 8 години
И селяните ще го 0(ерат точно за 1 месец....
26
0
 
0
 
! Отговори
Бо преди 8 години
До АнонименКазват му модернизъм.
25
0
 
1
 
! Отговори
До 32 преди 8 години
Остави го 18, не виждаш ли че е от платените червени интернет ***.
24
0
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 8 години
Ами доста повече от теб, предвид факта че за 15 години съм живял в 4 западноевропейски страни. Ако така си свикнал да се обръщат към теб, това си е твой проблем. Когато не знаеш ти към кой се обръщаш, може би е най-добре да си мълчиш.
23
1
 
4
 
! Отговори
dominici преди 8 години
Тая гара, този ремонт, го бавят и само променят. Да се бяхме хванали с двама ***, до сега да е готова 2 пъти. Ноември 2015 беше крайния срок, после стана края на март, сега края на април ...
22
2
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 8 години
"А ремонтните дейности вече са към своя край и се очаква гарата да бъде открита официално дни преди Великден."Брей, едно време при бай Тошо щяха да я открият за 1-ви май, деня на труда.А, то Великден се пада пак на 1-ви май, то все едно същото :-)
21
5
 
6
 
! Отговори
гого преди 8 години
Още има хора тодор живков да споменават....луди ли сте?
20
0
 
3
 
! Отговори
младен преди 8 години
Са остава да съживят и БДЖ и...нещата ще цъднат. Че иначе ства като влак без пъник тая гара
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Можем спокойно да перифразираме Бай Тошо:"Това, което съм построил, не можете и със заеми да го пребоядисате!"
18
7
 
9
 
! Отговори
Таблата са кошмар преди 8 години
По зле е станала от преди,а магазинчета вътре продават на тройни цени,за копърките да не говорим те са си мафия с ченгетата,представям си как инвалидите ще влизат в гарата през 50 сантиметровият бордюр!КОЙ ЩЕ НАПРАВИ РЕВИЗИЯ НА ФАНДЪКОВА ЗА ТАЗИ ИМИТАЦИЯ НА ГАРА !?
17
0
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
"звукоозвучителна инсталация"
16
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото и да си говорят сини или червени истината , е че до момента се построи два пъти повече от 35 годишното царство на Тодор Живков . Това , че Борисов е държавник и отговорен политик не търпи възражение. Това , че има по добри от него също , само , че в момента не се е появил .
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 15И колко нови "западни" гари си виждал през последните години бре, со пол??! Явно никога не си стъпвал на германска гара!
14
4
 
4
 
! Отговори
European преди 8 години
Не е по европейски лукс .Изглежда по Афганистански .Собственика на фирмата изпълнител е съседа създал проблем на Панорамен път
13
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами за нашите стандарти може и да изглежда добре, но реално ако трябва да я сравним с нова "западна" гара, положението е плачевно. Дизайн от 80-те. Изглежда кубично, мрачно и тежко за очите. Но това да даваме куп пари за морално остарели неща си ни е в бита. (За пример: метро-вагонетките, дизайна на "Милениум центъра" на едно от най-видните локации в София, и тнт.)Но да, пак е по-добре нещо пред нищо. Споделям мнението че сега се краде, но поне и се прави нещо. Дано не се върнат червените уруд
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя и в Белгия беше хубава гарата,но на интегрираните белгийци не им харесаи я изравниха като в Близкия Изток
11
2
 
12
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
С риск да ме обявят най-малкото за черноглед кога ще е ремонта като им гледам магистралите май няма да закъснее.
10
4
 
21
 
! Отговори
Пена - гълъбицата преди 8 години
До Анонимен 8Тези ги разправяй на ранобудните най-голямата гара на Балканите беше за пример в половин Европа преди да дойе диктатурата на демонокрацията , да доде чалга културата и турбо-селяните да оцвъкат всичко в радиус от 30км!
9
15
 
24
 
! Отговори
експертно становище преди 8 години
Каквото правеше Бай Тошо със замах тези едвам го боядисват!
8
6
 
18
 
! Отговори
алабаш преди 8 години
Само да не дойдат гости от ИД да я откриват.