Болен или наркоман? Чужденец лежа 11 ч. на улица

Отказана ли му е спешна медицинска помощ?
18 апр 2016 15:30,
20
Болен или наркоман? Чужденец лежа 11 ч. на улица
Снимка: Булфото, архив

Чужденец лежи безпомощен 11 часа в центъра на София. Случката се разиграва в началото на април. Отказана ли му е спешна медицинска помощ?

"На ул. "Ангел Кънчев" видях суматоха около припаднал човек на улицата и около 19:30 ч. се обадих на телефон 112. Хората ми обясниха, че е така от 12:30 ч. на обяд", обясни пред Нова тв Калина Димова, която става неволен очевидец на случая.

Жената разказва, че когато се обадила на "Спешна помощ" й казали, че линейка няма да отиде на адреса, защото познават добре човека и той бил наркоман.

"Ние го преместихме от улицата в близкия парк, защото щеше да падне на платното за движение. По едно време са разбуди и успях да му взема името, рождената дата, както и името на брат му. Оказа се, че е чужденец от Великобритания... Редувахме се пет-шест човека да звъним през половин час на телефон 112. В 23:30 ч. го качиха в линейката. Предполагаме, че се го откарали във ВМА", разказа още Калина Димова.

Мариана Малинова, началник отдел "Медицински дейности" в ЦСМП – София обясни, че първото повикване е по време на дежурството на 7-и април около 19:20 ч. за неизвестен човек с травма на ръката. Действието се развива в ж.к. "Лагера" на ул. "Мокренски проход".

"Колегата, която е отишла при него го е заварила в съзнание, с травма на ръката, която обаче била стара. Транспортиран е до "Пирогов". После постъпва второ обаждане – в 23:05 ч. Същата колежка, д-р Едева, попада отново на него заедно с полицаите на шесто районно. Колежката отново го връща в "Пирогов". Ако е пуснат оттам, значи той няма нужда от спешна лекарска помощ. Ако той сам си е тръгнал, отговорността вече е негова", обясни още Малинова.

По думите й "Спешна помощ" по никакъв начин не може да нареди на някоя болница да приеме човек.

Същият човек е приет по-късно в Александровска болница. От телефон 112 са разговаряли и с Външно министерство, защото се касае за чужд гражданин.

"На 8 април при него отидоха два екипа. Но ако човек не желае да бъде преглеждан, не можем да направим нищо. Един от моите екипи го намери с огромна бутилка бира", коментира д-р Драгослава Балова от Центъра за спешна медицинска помощ в София.

"Този човек е транспортиран от ВМА, където е прегледан от токсиколог и психиатър и не се нуждае от спешна медицинска помощ", добави Мариана Малинова.

По думите на Калина, след поредното позвъняване във ВМА, оттам й отговорили, че мъжът не е приет на лечение и се е прибрал при близките си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъвто и да е и каквото и да е направил щом се нуждае. от медицинска помощ трябва да бъде. пригледан,ако той не желае трябва да подпише документ и след това да се мисли кой и по какъв начин ще му плаоща лечението.Така според мен би трябвало да се деиства в една бала държава която претендираме че сме или се лъжа?
11
1
 
4
 
! Отговори
GolemPraz преди 8 години
"Един от моите екипи го намери с огромна бутилка бира"Бах, колко ли огромна е била тая бутилка? Не съм виждал такава...
10
1
 
10
 
! Отговори
Кон преди 8 години
От разказа излиза, че този не е за болница, а за затвора - за нарушаване на обществеиня ред, многократно, грубо.Защо обаче журналистът не си е задал този въпрос, а отново със заглавието ни насажда някакво чувство за вина?
9
0
 
19
 
! Отговори
34174 преди 8 години
Кво ме занимавате с тая английска друсалка? Да си плати разходките до болниците сега?
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аха, накрая се е прибрал при близките си. Виждам, че близките му изобщо не са се стреснали, че го няма цял ден, значи не е болен, а е наркоман и е обичайно да отсъства дълго време, което потвърждава и казаното от оператора на "Спешна помощ".
7
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tapanari vie dte dlajni da otidete blen narkoman pian nama sna4enie ako ot gerb prioadnenjakoi 6te ska4ate kato pukanki bg dr samo ruschveti vsimate kakavto e minist pepi moskov takiva sa i kekarite
6
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В ЮК българските граждани се тртират от NHS като пациенти а не като статистика от сорта дали е чужденец или местен. Всички ползват тази безплатна услуга която се финансира от данъците National Insurance Contribution. А България е все пак държава от Европийския Съюз! Ще бъде добре ако българското здравеопазване положи необходимите усилия да намали корупцията и меркантилността към всеки който се нуждае от медицинска помощ. Всички сме хора в крайна сметка. Каквото повикало - такова се обадило!
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като са толкова загрижени да си го вземат в къщи не да звънят
4
2
 
23
 
! Отговори
зелка преди 8 години
До Анонимен #2Напротив, нормално си е. Не виждам причина да се оказва помощ на човек твърдо решен да се утрепа. В същия момент може да има нужда някой дето му се живее... и какво правим?
3
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Калина Димова да е звъннала в английското посолство да се погрижат за"велико"британеца.
2
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да научи български.
1
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъвто и да е не е нормално това отношение...