Борисов откри Ларгото, Рашидов го разведе

Ще продължим да развиваме Античния комплекс, увери премиерът
20 апр 2016 16:37, Красимир Ангелов
27

Снимка: Facebook

Реставрираният Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" на столичното Ларго беше тържествено открит. Преди церемонията министърът на културата Вежди Рашидов разведе из новия музей на открито премиера Бойко Борисов и цялото правителство. Присъстваха още бивши министри на културата, депутати, архитекти, археолози и граждани.

"Културно-историческите съкровища в София са красота и затова се радвам, че от днес туристите и жителите на града ще могат да се насладят на поредния обект, който реставрирахме – Античен комплекс "Сердика" в столичното Ларго. Посетителите на мястото могат да разгледат и 37 кв. метра мозайка – уникална по своята същност", заяви по повод откриването премиерът Бойко Борисов в своята страница във Facebook.

"Помня още като кмет, когато проектът за метрото бе изменен и направен така, че то да мине на 27 м под земята, за да се запази археологията. Ще продължим да развиваме Античния комплекс, планираме и работа по други обекти в Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна, защото имаме много места, които да показваме на туристите и любителите. Благодаря на министъра на културата Вежди Рашидов, с когото днес успяхме да открием комплекса, въпреки множеството трудности", посочи още Борисов.

В словото си на откриването министър Рашидов приветства всички присъстващи, включително критиците на проекта. Той припомни, че работата е започнала при първия му мандат като министър, но после е била прекъсната за почти две години.

"Във втория ни мандат завършването на Античния комплекс "Сердика" беше една от първите задачи и успяхме. Сега в центъра на София имаме уникален музей на открито, какъвто няма в никоя европейска столица", посочи Вежди Рашидов.

Дългоочакван и много изстрадан обект нарече Ларгото министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя отбеляза, че Античният комплекс "Сердика" е сред петте най-значими културно-исторически обекта, финансирани с 53 млн. европейски средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Група хора държат речи пред някакви древни каменни стени. И това е....моля обяснете ми какво точно да гледам, какво естетическо удоволствие ще получа, какво ще науча и от какво трябва да съм горд? Уникален музей на открито нямало в други столици??? Айде бе!
21
0
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 8 години
Пълна бутафория. Къде е е тук античността? Надминахме и македонците с жалки измислици. Станахме смешни пред света с тези напъни да създаваме исторически забележителности изградени от новоизпечени тухли по несъществували зидове.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От снимковия материал не разбрах, Ларгото ли откриваме или Боцьо?!
19
2
 
8
 
! Отговори
Бойко преди 8 години
Уж откриваме антична Сердика, а през цялото време експонираме манекена Бойко.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със служебната кола ли е отишъл до Ларгото ?
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цецка Цачева е наследничка на двама мандраджии от отряда ,,Чавдар,,. А ако си малко нормален ,ще видиш и другите наследници на мандраджиите в котилото БКП- ГЕРБ. Да ,ама не .
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
15 милиарда и преди има- няма месец ,НОВИ, 4,5 милиарда .Значи = 19 ,5 милиарда и вкараха България във финансовият водовъртеж. И след време ще ни говорят ,нали пиехте ракия и ядохте шопска салата и мръвки ,щтракахте с пръсти и слушахте чалга -сега плащайте.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се че направиха повече . ,,История словеноболгарская,,вън !,,Балканджи Йово,,-*** ! Чинтулов ,Раковски ,Ботев Вазов , още по серсеми . Ще ми пишат за робия и иго . СЪЖИТЕЛСТВО И ВЛАДИЧЕСТВО -ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ .Многоо направиха . Изплюха се върху костите на избитите българи през вековете от турците . И станаха мнооооого турски ибр-ик-чи-и.Равни със Местан .
14
5
 
12
 
! Отговори
До 17 преди 8 години
Да, герб взеха над 15 милиарда лева заем, на гърба на българите!
13
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само за 5 години ГЕРБ и Борисов направиха повече от БКП-БСП за 35 години . Това изнервя и озлобява наследниците на мандраджиите , защото те не могат да понасят хубавото и красивото . За тях е важно да крадат , и убиват . Сбогом другари .
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** КОМПЛЕКСИРАН.Виж го само как гледа - сърдито, за да не личи, че нищо не разбира от древна култура.
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов откри Ларгото, Рашидов го разведе, а Цеца му..... пя на уше !
10
7
 
11
 
! Отговори
Мучачос преди 8 години
Артефактите не видях,а само посетителите.Някой си ,който е подготвил материала или е голям натегач или ненавижда Бойко и ни го натрапва на всеки кадър по подобие на Тошо" партизанина".
9
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Але, на Веждичката след като му източчика уискито от кръвните тела , нещо много се сбръчка
8
4
 
10
 
! Отговори
Сноудън преди 8 години
До ХмА дебелата Берта?
7
6
 
3
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Надминаха най-големите историко-археологически дивотии по времето на комунизма: гроба на Левски, твърденията за циклопи по българските земи, гарнирани с фалшив череп на циклоп и че в намерения каменен саркофаг в Плиска се намира българския Тутанкамон.
6
5
 
22
 
! Отговори
Хм преди 8 години
Освен ББ на снимките друго не видях.
5
8
 
12
 
! Отговори
Хм преди 8 години
Още на първата снимка се вижда, как ***.аха кръстовището - задръствания до безумие!
4
4
 
8
 
! Отговори
савант преди 8 години
Краси, Краси, да си ядеш ушите с това заглавие. Тъкмо си помислих кога пък Борисов е бил женен, та Рашидов да го разведе, а то за друго се отнасяло. Нещо като победен. Една дума с 2 значения. Зависи ударението върху кое е ще се постави. Не ли ?
3
7
 
7
 
! Отговори
мда преди 8 години
Преди малко минах оттам. Наистина е много красиво, но (макар че няма кой да я чуе) едн азабележка леле тия плочи как се хлъзгат и по по сухо... направо някой може да се почупи на тях :(Иначе пак се връщам много красиво и те пренася в едни отминали епохи много ми напомни на Помпей в умален мащаб.