Ако мине: 212 лева такса смет за панелка в "Люлин"

Двоен налог ще плащаме, ако таксата се кулкулира на човек
25 апр 2016 07:00,
98
Ако мине: 212 лева такса смет за панелка в "Люлин"
Снимка: архив, Булфото

Такса смет може да поскъпне двойно за част от столичани, ако размерът й се определя на брой жители. Това сочат предварителните разчети на общината за промяната на базата за изчисляване на налога, която предложиха от Министерството на финансите.

В момента такса смет в София се определя, като се начисляват 1,6 промила върху данъчната оценка на имотите на физическите лица. За нежилищните сгради ставката се пресмята като 10 промила от отчетната стойност на обектите.

Още по темата

Според измененията всяка община ще може да избира между три метода, по които да определя стойността на таксата. Единият предвижда за основа да се използва количеството на смет, което се събира в контейнерите. Друга възможност е боклукът да се измерва с торби, които гражданите ще си купуват от общините. Третият вариант е според броя на жители, тоест на човек.

"Изчисленията показват, че за четиричленно семейство такса смет може да скочи почти два пъти, ако се определя на брой жители, а не според данъчната оценка на имота, както е сега. Другите механизми за изчисление на налога също могат да доведат до повишението му. За пресмятане на брой чували с боклук, или на килограм отпадъци са нужни големи инвестиции от страна на общината", съобщава пред "Монитор" зам.-кметът по финанси в общината Дончо Барбалов.

Той обяснява, че експертните оценки показват, че гражданите генерират 70% от битовите отпадъци. Това означава, че по новата методика 1,4 млн. жители на София, по настоящ адрес, трябва да платят 74,4 млн. лв., пресмята Барбалов.

Сметките показват, че на човек се падат по 53 лв. на година. Така излиза, че данъчната секира ще засегне най-вече семействата в панелките в покрайнините.

При условие, че едно четиричленно домакинство живее в панелка от 80 кв.м в "Люлин" или "Младост", то ще се бръкне с 212 лв за такса смет на година. Сега то плаща по 96,27 лв. за боклук. Повече ще плащат и семействата в старите кооперации в центъра. Увеличението за 80 квадрата ще е около 70 лева.

Самотните хора ще плащат по-малко за такса смет. Така, ако една баба, живее в същото жилище в "Люлин", тя ще дава за боклук 53 лв. Това е почти двойно по-малко от сегашния й налог.

При бабите в центъра обаче намалението ще бъде цели три пъти. Според Барбалов, ако се въведе този вариант ще трябва да се помисли за законови промени, за да не се шмекерува с броя на жителите в апартаментите. Освен това трябва да помисли и дали бебета ще плащат

Барбалов обясни, че другият вариант за определяне на таксата чрез измерване на индивидуалното количество изхвърлени отпадъци чрез обема на съдовете (контейнери, кофи, торбички) също крие големи рискове.

Боклукът може да се изхвърля до контейнера или в кофата на съседния блок, или пък да се образуват незаконни сметища, обясни финансист №1 на общината.

Според него, ако ще се върви към промяна в съотношението на данъчната тежест между гражданите и бизнеса, трябва да се предвиди по-голям преходен период, а не да се правят резки промени в данъците през 2017 г. Едно от предложенията е ръстът на такса смет да не надвишава 10 % спрямо предходната година. Така увеличението няма да е рязко, а плавно и постепенно, каза още Барбалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
23
 
! Отговори
??? преди 8 години
Въртят и сучат и се чудят как да прехвърлят плащанията за такса смет от фирмите към хората, а би трябвало да е обратното. Сега фирмите плащат по-малко, отколкото трябва да плащат според количеството на отпадъците.
47
5
 
20
 
! Отговори
Борн преди 8 години
Естествено ,че това е много по справедливо отчитане .На брой хора живущи в дадено жилище,а не на процент от данъчната оценка на имота.Хората правят *** ,а не големината на имота.
46
1
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Сравненията в Германия, Белгия и т.н., са изключително меко казано, крайно неподходящи. Разбира се и тези е ЕС и ЕК, които са приели някакви правила, изобщо не знаят за какво става дума в България. Те съдят само по собствения си опит в собствените си държави, а там нещата са съвсем други. Неприложими за София са предложените начини за определяне на такса смет. Единственото приложимо нещо е според някои характеристики на имота - данъчна оценка, жилищна площ или нещо друго от този сорт.
45
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При такъв данък ще си изхвърлям мазилката и камънаците от ремонта направо пред общината. За толкова пари - да се оправят. Няма само да им плащаме като попове я!
44
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е да се разбере колко мит'рял обитава комуналките и ще лъсне че в София живеят 3 милиона а не както броили 1.2 милиона
43
1
 
29
 
! Отговори
??? преди 8 години
Броя ли?Истински случай - двустайна панелка в Младост от 64 квадрата, в който по реален адрес се водят 60-70 човека. Те колко такса смет ще плащат? Друг случай - на адреса се води, че никой не живее, а всъщност живеят 1-2-3-...-10 човека. Те колко ще плащат? Трети случай - какво става при промяна на броя на живеещите. Примерно, през 2016-та, никой не живее, а през 2017-та живеят 4 човека от примерно месец март. Или обратното - живеят до март 2017-та 4 човека, а после никой. Те как ще плащат?
42
1
 
32
 
! Отговори
77777 преди 8 години
Целта май е фирмите да не плащат, а тяхната такса смет да се поеме от гражданите. Всеки, който живее близо до някое заведение, знае как контейнерите за смет преливат от отпадъците на заведението, а околните 5-6 блока, с по 180-200 апартамента всеки, създават доста по-малко отпадъци. Всеки е виждал и как контейнерите се препълват с амбалаж от магазини и офиси и т.н. Реално по-голямата част от отпадъците в София, които се изхвърлят в контейнерите идва от фирмите, а не от гражданите,както ни лъжат
41
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живея в Германия , данък смет се плаща по 30 евро на човек на година ,това е правилното да се плаща на човек , а не на даначна оценка ,квадратура или брой на имотите .
40
3
 
24
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Не забравяйте, че количеството отпадъци от едно домакинство не е право пропорционално на броя на хората в това домакинство. Домакинства с еднакъв брой хора, създават различно количество отпадъци. Не виждам как ще накарат да плащат такса смет тези от гетото, които създават адски много отпадъци. Размера на количествата отпадъци на фирмите е силно занижен и не е 30%, а е 60-80% от общото количество.Аз лично не виждам приложим вариант за София освен по данъчна оценка или по квадратура на жилището.
39
4
 
23
 
! Отговори
якой преди 8 години
В Белгия живея и тук са го решили много умно, но е неприложимо в България (естествено). Тук няма контейнери, в определени за квартала дни хоратя си изваждат торбичките, събрани за една седмица и ги нареждат на улицата. Могат да се ползват само определени торбички, които струват около 1 евро. Колкото *** си направиш, толкова ще си платиш. Ако изкараш *** в друга торбичка, няма да ти го вземат. При нас ако стане така джанго никога няма да си купи торбичка от левче.
38
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нали близо 20 млрд. теглени заеми до този момент от Борисов -трябва да се изплащат по някакъв начин какво се учудвате !!????
37
5
 
22
 
! Отговори
знайко преди 8 години
Некоректно е заглавието. Таксата за отпадъци ще се съобразява с количеството *** или с броя на обитателите на жилището. Ако живеят 6 човека в панелка и 300 лв. може да плащат. Защото за разлика от данъка върху имота който кореспондира с неговата стойност, таксата за сметоизвозване кореспондира с *** който се изхвърля от домакинството. Това е такса за услуга, а не данък, че да трябва да се плаща дори и никой да не живее в жилището.
36
2
 
26
 
! Отговори
анонимен29889 преди 8 години
Как го пише в статията, как го виждам аз......Намалението за самотни баби в центъра ще е нищожно и минимално. Обаче за всички панелки в покрайнините таксата ще стане огромна! Събудете се и оттук искат да дерат мн пари. Всичко се прави с цел да се взима възможно най-много от хората. Ако могат и гащите ще ни вземат под формата на някакъв данък!
35
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще мине ще мине,то тука всичко минава,кучето си лае ,кервана си върви,та така де,ние само си лаем по форумикте я за това,я за онова,ама от компа,не ни се мърда да идем пред народното да викнем докато ни чуят..
34
0
 
25
 
! Отговори
kl преди 8 години
Kogato django s 10 te deca plati togava i nie
33
6
 
22
 
! Отговори
S преди 8 години
Да плащат, а не само да ми се правят на бабаити в тоя *** Люлин и да отглеждаме престъпници. В източните квартали плащаме по 200 лева такса смет. А защо не направят справка дали всички са си платили, кой знае колко висят с данъци към общината. за неплащане на данъци не трябва да има прошка. Дори Ал Капоне са го осъдили за това.
32
0
 
18
 
! Отговори
валентина преди 8 години
до 50добре,айде и испания ще ти дам за пример,палма и валенсия пак от опит,съшата система и с билетчето и с *** и със сметките,и за там ли не си съгласен?аз за неапол не говоря,и неапол е едно голямо изключение,с което самите италианци не искат да се занимават,обаче неапол не е цялата държава,говоря за начина,има начин,удобен за всички,и таксата не е голяма,за какви такси ще се мисли тук незнам,но аз поне в италия плащах към 25 евро.
31
1
 
26
 
! Отговори
до 51 преди 8 години
Ами нормално е бе пич, ти не можеш ли да смяташ - двете хипотетични семейства в панелка, за които пишеш, правят повече *** от двама човека в триетажен палат. Това е данък смет, а не нещо друго. Първо да образоваме себе си и да се научим да мислим, после да имаме претенции. Иначе няма какво да се сърдим, че управниците ни били прости.
30
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ми се струва, че идеята е най-много да плащат най-бедните? Две семейства, натъпкани в панелка, ще платят повече данък от двама човека в три-етажен палат. Това нормално ли е? Защо законите се извъртат все така, че се свалят три кожи от бедния и да се облекчи богатия?
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Атаката започна, на СО хич не й се иска да сме нормална страна, защото сега събира от фирмите и заможните, а не от който цапа. Да, ама и ЕК каза стига толкова, няма вече мърдане! Ще се плаща колкото *** правим, а не според жилището, това е най-доброто за всички и съм сигурен, че за повечето хора ще е по-малко.