Бизнес за милиони: Гърци на опашка за кремация у нас

В Гърция изгарянето на покойника е забранено. А в България?
10 юни 2016 08:36,
18
Бизнес за милиони: Гърци на опашка за кремация у нас
Снимка: Булфото, архив

Всяка сутрин пред крематориума в София има опашка от катафалки с гръцки номера. Хиляди покойници се изгарят в България и така е от години.

Йонас е от Солун и придружава свой приятел, чиито близък е починал: "В Гърция църквата не приема кремацията на покойниците и превръщането им в прах. Православната църква иска полагането на покойниците в земята. Затова сме тук".

"Гърция е единствената държава, където православието е държавна религия и затова се налага това становище, което го има и у нас и във всички православни църкви – редно e покойникът да бъде погребан", обяснява отец Васил Коцев пред bTV.

Православието отрича кремацията, но при острата липса на места в гробищните паркове на големите градове у нас, се превръща в единствена възможност. Директорът на "Крематориум София" АД Димо Петров коментира, че в големите градове има все повече кремации. На първо място – заради изчерпване на парцелите в гробищните комплекси.

Отец Васил Коцев признава, че "нуждата налага да се пренебрегнат правилата на църквата в някои отношения", тъй като липсата на места за погребване на покойниците е станала урбанистичен проблем.

Заради наплива на гърци и все повечето българи, които избират тази процедура за своите починали близки, понякога се чака с дни за кремация.

Каква услуга избират от южната ни съседка? "Това, което те предпочитат е кремация, при която прахът на покойника се получава до 8 часа. Струва 1089 лева", отговаря Петров.

Превозването на гръцките покойници в България е канал, разработен от гръцките погребални агенции. Нито един от служителите на гръцки агенции не се съгласява да разкаже за бизнеса.

Софийският крематориум, който е единствен у нас, работи на пълни обороти. Тази печеливша монополна услуга, генерираща милиони левове годишно, е била 100% собственост на Столична община. Но без конкурс е станала 80% частна собственост.

Директорът Петров обяснява: "Това се е случило през 2001 година. Софиянски е бил кмет, пристъпили са към учредяване на АД, в което са поканили италиански акционери и, съобразно акционерния договор, са разпределили участието и така се е получило".

Големите приходи от гръцки покойници за софийския крематориум скоро ще спрат. Необходимостта е накарала и гръцката църква да отстъпи от канона. "В Гърция вече се строи крематориум и скоро няма да е необходимо гърците да идват тук. До два-три месеца гръцкият крематориум ще е готов", осведомява ни Йонас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
7
 
! Отговори
Дядо Поп преди 7 години
Да бе да. Гърците са толкова по - зле от нас, че искат да идват и живи за да ги горим тук.Скоро ще опея и последния българин, а може би той мене!
14
4
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Абе хората имат нужда от религия ама като се намеси в ежедневието стават точно такива глупости. Тая религия отрича това, другата друго, а всички религиозни табута са толкова безсмислени в наше време че да се чуди човек от къде са им дошли. Не съм вярващ и не давам уклон на вярващите, но би трябвало да е и обратното. След като не искат да ги погребват защо да не могат да ги изгарят, този обичай предшества повечето религи и без това.
13
2
 
1
 
! Отговори
плд преди 7 години
в пловдив затова ще се строи един.
12
3
 
7
 
! Отговори
СУПЕР преди 7 години
Тикволандия номер едно дестинация за турситическа смърт !
11
1
 
1
 
! Отговори
@ художника преди 7 години
такива коментари отнесоха тия с рекламната си кампания , толкова се отписаха от страницата им , че едва ли ще си помислят пак за подобни *** кампании , щели да празнуват деня на дявола с евтини очила хахах :D
10
2
 
9
 
! Отговори
@ жудожника преди 7 години
Кой те излъга тебе , че гърците са беден народ ? Това , че хитруват и шикалкавят не ги прави бедни , можеш да кажеш , че Гърция е бедна държава (например България е "бързо развиваща се стабилна икономика" в превод това е глад и смърт за народа и) , но народа на Гърция никак не е беден и мога да те убедя , че си прекарват доста по-добре от много западни народи. Колкото до църквата , абсолютно държат на религията си , имаше реклама на някви испански очила оня ден 06.06.16 и уж ден на дявола ,
9
15
 
12
 
! Отговори
крамация - ужас преди 7 години
Четете какво представлява процеса на кремация: умрелия се изгаря в температура от 1 000 градуса. После понеже костите не изгарят (те са 60% негоримо вещество) те се смилат със специални пръти. Всичко става на черни сажди, смесени със саждите на други кремирани хора, които след това се боядисват в бяло и дават на роднините буркан с бял прах (за да изглежда по-добре). Повръща ми се дори само като го пиша...
8
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, че в Гърция няма кремация! Дано и тук изчезне тази възможност. Това да изгориш покойника си и от него да не останат дори кости е голяма гавра. Покойниците трябва да се погребват по християнски, а който не е християнин да прави каквото иска - всеки си отговаря за последствията
7
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До ИванПрочети чл.13 (3) от Конституцията!
6
0
 
10
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
Германия, Великобритания, Норвегия, Дания, Швеция, Швейцария, САЩ, са протестантски.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Относно православието, явно никой тук не е чел член 13 ал. 3 от конституцията ни, то даже политиците не се интересуват от нея каму ли хората. Както и да е, в много държави са решили този проблем като са приели закон покойниците да бъдат погребвани в населените места където са родени или близките им да платят безбожно висока такса за парцел в населено място по избор, според мен подобна практика ще реши проблема и тук.
4
13
 
17
 
! Отговори
художника преди 7 години
Забелязвате ли, че няма богат православен народ. Богатите народи изповядват католицизма.Странно, но е факт. Скоро в един спор установих тази аномалия, но нямам отговор...и продължавам да търся причината.
3
13
 
8
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Православната религия не е официалната вяра само в Гърция. Вижте и Кипър. А защо не и в България да не стане официална религия? Вижте кои са плюсове от това една държава да има официална религия (с толерантност разбира се към други - всеки е свободен да вярва в каквото си желае!). Но в примера на Кипър където аз съм работил 6 години, това, че имат официална, държавна или водеща вяра имат много по-малко проблеми с мюсюлманите и други - да не говорим за турска партия и депутати.
2
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Гърция кремация искат комунисти и безбожници.
1
2
 
18
 
! Отговори
м дааа преди 7 години
Всички се редят на опашка за да влязат в България, само българите гледат да са по далеч. ( от север румънците за регистрация на колите , от запад кандидат-българи ,от изток руснаците и т.н,)