Семейство се натрови с гъби от столичен хипермаркет

Те са под постоянен лекарски контрол, състоянието им е стабилно
Обновена: 15 юни 2016 19:42 | 15 юни 2016 19:23,
24
Семейство се натрови с гъби от столичен хипермаркет
Снимка: архив, Reuters

Тричленно семейство се натрови с култивирани гъби, закупени от столичен магазин на Kaufland. Това става ясно от доклад на Българската агенция по безопасност на храните.

Сигналът за случая е подаден днес следобед от Столична Районна здравна инспекция. Там пък са получили информация от директора на "Александровска" болница.

Две жени от семейството са приети за лечение в болницата, а мъж е пренасочен към "Пирогов". И тримата пациенти са консултирани от токсиколог в "Пирогов" и е изяснено, че най-вероятно става въпрос за натравяне с гъби, съобщава Нова тв.

По информация на лекарите преди два дни семейството е яло заешка яхния с гъби, закупени от магазинa в София.

Състоянието на натровилите се е стабилно и са под постоянен лекарски контрол.

От Агенцията по безопасност на храните са забранили на веригата да продава култивирани гъби и са изискали да бъде изтеглено цялото количество от обектите си в страна.

Инспектори към Агенцията са изискали от търговската верига документите за произход, годност и качество на всички видове гъби предлагани във веригата. Предстои изследване на иззетите гъби.

От Kaufland България изпратиха официално становище, в което посочват, че на този етап нямат данни натравянето действително да е предизвикано от продукт, закупен от тяхната верига. 

"Въпреки че БАБХ наложи забрана за изтегляне от обектите на Kaufland само на количествата култивирани печурки, до изясняване на случая Kaufland България взе решение от продажба да бъдат спрени всички видове гъби, налични в нашите хипермаркети", написаха още от компанията. 

От там съобщиха още, че производителят на гъбите, които са поставени под възбрана от БАБХ, е полската фирма East Mushrooms SP. z.o.o. Фирмата е с дългогодишен опит и специализиран доставчик на гъби. Другата фирма доставчик е "Русев и Русев Син" ЕООД.

В периода от 11 юни до 15 юни са продадени ориентировъчно 14 000 кг. от поставените под възбрана гъби.

"Ориентировъчното количество гъби спрени от продажба е около 6 000 кг. От този производител зареждаме от 5 години. До този момент подобни случаи с отровени от гъби не са регистрирани", написаха от Kaufland. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Кауфланд преди години купих замразен, нарязан, готов за готвене спанак с пясък и повече там не стъпвам!
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то в тази държава някой контролира ли нещо особено пък храните.
14
9
 
0
 
! Отговори
ставри преди 7 години
Къде?В Кауфланд-не може да бъде.Там всичко е добро.
13
2
 
20
 
! Отговори
ан преди 7 години
Че толкова гъби се продали и само те натровени едва ли е от гъбите а може би в къщи не са ги съхранили правилно ако не се съхраняват правилно гъбите много бързо се развалят
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се учудвам, колко пъти сме попадали на гъби видимо негодни за ядене в малки и големи магазини.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - а тъщата умрела от удар , що не искала да еде от гъбете.кой я удари?
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а тъщата умрела от удар , що не искала да еде от гъбете.
9
4
 
5
 
! Отговори
тои преди 7 години
никои нищо не казва тия дето са яли тази храна ИМАТ ли алергии към такива храни ,магазина не им е виновен .ГОЛЯМА ТОЧКА Е ТОВА.
8
2
 
11
 
! Отговори
11 преди 7 години
Чакайте сега - заешка яхния с гъби ли са купили или само гъби? И тая фирма Русев и не знам кво си малко ме съмнява. Да не се окажат шведи ...
7
1
 
22
 
! Отговори
53087 преди 7 години
Не че искам да вземам страна, но съм длъжен да попитам - какво стана, Кауфланд не плащат ли? Кога умря идеята за правата?
6
1
 
31
 
! Отговори
53087 преди 7 години
Този коментар не е мой, но мисля същото, за това правя копи/пейст. Човека, който го е написал, е с ник ..................Нещо не мога да разбера. Преди няколко години писахте за вафли и шоколади, приготвени с опасно сухо мляко, но не споменахте коя е марката. За да не нарушите правата на производителя! Преди няколко месеца или година писахте за "краве масло" от палмово масло, вода и т.н. И пак нито дума за производителя! Само преди няколко седмици ни надухте главите със сирената, които не отговарят на стандартите. И пак не казахте кой ги произвежда! А сега - Кауфланд продава отровни гъби! Не
5
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
гьбите са от полша
4
2
 
20
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
Няма такъв вариант да се натровят от култивирани гъби. Или хората са яли и други гъби,или Кауфланд или производителя са направили някоя мошенгия
3
2
 
9
 
! Отговори
нов ред преди 7 години
Kaupfland да ге май,на.
2
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой знае какви неграмотни селяни са и колко време са ги държали на жега. Не съм фен на никоя голяма корпорация-акула, но това ми изглежда много по-вероятно, отколкото да са им продали отровни гъби.
1
13
 
45
 
! Отговори
квартален магазин преди 7 години
Покрай Кауфланд минавам с колата минимум на 3-та скорост