Откриха селище на 8 хил. години в София

Археологическата находка се намира в квартал Слатина
30 юни 2016 22:32,
35
Откриха селище на 8 хил. години в София
Снимка: bTV

Селище с къщи на 8 хил. години откриха археолози в София. Находката потвърждава тезата, че в днешните български земи се е развила първата европейска цивилизация.

Къщите впечатляват с размерите си – 20 м. дължина на стената. Колоните са от дървени колове, а стената - от глина и плет.

Селището е в квартал Слатина и след приключване на разкопките ще бъде направен археологически парк, в който неолитните къщи ще бъдат изградени в реален размер.

"Отново потвърждаваме налагащата се преди две десетилетия теза, че българските земи са в центъра на първата българска цивилизация, че цивилизацията на Европа тръгва именно от източните Балкани към Средна и Западна Европа", посочи проф Васил Николов пред bTV. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
Моят покоен приятел и археолог Георги Китов разказваше, че в Гърция за всеки що годе оформен камък се създават легенди например: тук е седял Прометей или тук пикал Ахил Така се изкарват пари от туристите. Нашата държава и археологическите обекти са многократно разрушавани. Каквото е останало трябва да се пази. Това ми напомня как на нос Калиакра беше открит общ гроб на мъж и жена живели в средновековието. Те бяха прегърнати и завити с позлатен воал. Всичко се унищожи от археолозите.
24
1
 
5
 
! Отговори
ме преди 7 години
Ооо, сега пак ще има реставрация, с любимите ни червени и бели тухли. Щото те в древността само това са ползвали, видиш ли. Важното е общината да усвои едни милиони, да се прережат лентичните и да се даде работа на т.нар. малцинства (щото изобщо не са толкова малко вече). А това че се унищожават българските археологически паметници с техните смешни възстановки, на никой не му пука. Ми и хубаво, и този обект няма да посетя, също както не съм посетила Сердика. Това е обида за древните цивилизации.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПРОКЛЯТИЕСерго, ще те гази баба Меца. Още утре си умрял с отровният чадър!
22
29
 
4
 
! Отговори
Hans Rus преди 7 години
Е да, България естествено е била центъра на цивилизацията... Всъщност България е едно бедно племе съставено от бедни, злобни и завистливи хора. Те не са виновни обаче - на тях винаги им е виновна държавата. Поздрави от Америка!
21
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сега ще се появят и наследници с план за мол
20
5
 
15
 
! Отговори
sfgds преди 7 години
Само да не го направят като пред ЦУМ - чисто нов античен град.
19
10
 
2
 
! Отговори
Девил преди 7 години
Ае стига с тиа глупости!!! Тиа глезотий са са богатите дъжави. При нас е по-добре да не зияносват площа и да построя нещо. Къщя за *** или моу.
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А сега предлагам да се построи МОЛ,
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха такааа....и под перамида в Египет намериха кирка с инициали ***, което погрешно се свързва с нещо от Юръп, а си е нашенско. Това така, защото не се признава факта, че архитекта и изпълнителите на тези съоръжения са българи!!!
16
8
 
10
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 7 години
Открили са първата шопска цивилизация-африкански сламени колиби и съдове за счукване на лук в оцет както и плочи с надписи на старошопски език.
15
6
 
2
 
! Отговори
ПРОКЛЯТИЕ преди 7 години
До Мучачос Скоро ще си затриеш семейството!
14
4
 
31
 
! Отговори
Petar, NY преди 7 години
Ето тия са истинските кореняци софиянци. А не тия дето реват всеки дълъг уикенд, че селяните си тръгвали.
13
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз ли съм *** или журналистите. Това селище го от криват всяка година. Абе хора, живея срещу разкопките от пет години, когато го откриха за първи път. 2013 година общината сложи на оградите около него красиви постери със снимки на артефактите. По стар български обичай, плакатите бяха нарязани в рамките на месец. Миналата зима пък направиха навеси над разкопките, за да не ги унищожава снега и студа. Четете бе Валерийкв преди да пишете, защото вече някой го е написал преди вас. И то преди години
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Феноменално. И сега гърците ще пият менмилх!
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Долно Белево е първата цивилизация, това всеки го знае. Не там у дупката София
10
1
 
15
 
! Отговори
мечо пух преди 7 години
До Ttokattaселото е македонско бе ***
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези разкопки са още от 1982 година
8
3
 
36
 
! Отговори
открили още преди 7 години
И сцената на която е пяла Лили Иватова
7
3
 
15
 
! Отговори
:=) преди 7 години
много ясно, че е тук няма да е оня хомосексуален кло.зет Гърция
6
3
 
4
 
! Отговори
bros преди 7 години
Изнамерили са останките на най-стария сеемдве и първите кубинки на прадядо му на Жълтия. Вероятно и първия архипазар за дини, както и първата двайска на коуелото ;) Вероятно и най-първия публичен дом в близост до преисторическото ПЖИ :) Сичко с времето си! ;)