Показват сърцето на Вазов през юли в София

Стъкленицата ще бъде изложена в къщата на поета от 2 до 9 юли
30 юни 2016 09:44,
22
Показват сърцето на Вазов през юли в София
Снимка: Булфото, архив

Стъкленицата със сърцето на Иван Вазов ще бъде показана от 2 до 9 юли в къщата на поета в София, където се съхранява. Реликвата не е излагана от 25 години насам и ще може да се разгледа при извънредно работно време от 10 до 19 часа, съобщиха от Националния литературен музей.

На 9 юли, рождения ден на народния трибун, ще бъдат поднесени венци и цветя в 11 часа пред паметника му на улица "Г. С. Раковски" в столицата.

Патриархът на българската литература издъхва в семейната трапезария от масивен инфаркт в ранния следобед на 22 септември 1921 година. Сестра му Въла Вазова описва подробно последните мигове на поета. На следващия ден, при направената аутопсия от д-р Кубрат Каракашев, в присъствието на д-р Стоянов, сърцето и мозъкът са затворени и съхранени в стъкленици. Тялото е балсамирано и изложено за всенародно поклонение в храма "Света Неделя" от 24 до 28 септември.

От литературния музей отбелязват, че домът на Вазов още приживе на поета се превръща в поклонническо място за българите. И до днес го посещават стотици деца и възрастни, които искат да се потопят в съхранената атмосфера. Идват и мнозина, обзети от всевъзможно, често нездраво любопитство, за да разпитват за твърде личните подробности, с които обраства всеки национален мит, какъвто несъмнено е и Иван Вазов.

В навечерието на 166-годишнината от рождението на патриарха и по случай 90-я юбилей на къщата музей литературните историци искат да удовлетворят любопитството около сърцето в стъкленицата.

"Едва ли ще сложим край на множеството спекулации и непочтителния интерес към живота и смъртта на Иван Вазов, който продължава да бъде "любим обект" и на жълтата преса. Тя описва, дописва, измисля и обругава кощунствено живи и мъртви. Желанието ни е различно и навярно е в съгласие с желанието на Вазовите близки и съвременници, които са взели решението да запазят и част от тленната плът заедно с нетленността на Словото. Скръбта на 22 септември 1921 година е била толкова всеподавяща и огромна, защото народът в своята първозданна и чиста наивност е усещал, че осиротява без своя Поет. Показвайки сърцето на Иван Вазов, ние искаме да покажем, че тази сиротност не свършва и днес, че и сега сме част от нея, защото сме част от Вазовия словесен безкрай", отбелязват от Националния литературен музей пред "Стандарт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
dmx преди 7 години
Добре, журналитсчета гадни, чия е тази идея? Цялата ви работа е недовършена, глупава, безсмислена и безполезна. Знаят се имената на тези *** и не са държавна тайна. Защо ги криете?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
звучи гадно!
15
1
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Какво е това идолопоклонство, бре! Не можете ли да сте просто нормални хора, които имат уважение към живота и смъртта? Задължително ли трябва да се уподобяваме на египтяни, ацтеки и руски болшевици?
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГЕРБ foreverТехния собствен нов живот.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бяха сложили в стъкленица и члена му . Нали сърцето му е спряло докато е правил любов с ученичка. Така поне ще има логика в излагането на реликви. Да пази Бог от *** които правят реликви от човешки органи за публичен показ и разглеждане..България е гнездо на *** !
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На това са способни само безбожници. Хора които нямат вяра в Бог могат да балсамират мъртви тела, сърца, мозаци и да ги показват пред населението. Още си спомням когато бях ученичка в трети клас учителката ни заведе в мавзолея на Георги Димитров. От тогава до сега са минали 60 години но в моето съзнание остана жълтия цвят на ръцете на мъртвия човек. Какво бяхме виновни ние децата, да ни показват тялото на мъртвец умрял преди много години ?
11
0
 
5
 
! Отговори
T преди 7 години
Е, това не го разбирам. Ще цопнат едно сърце там - хората да му се любуват. Имайте малко уважение! Егати...
10
0
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 7 години
Добро начинание.Сърцата на всички наши политици от прехода също трябва да бъдат изложени в стъкленици след *** им в Народноти събрание от благодарност за нечовешкия труд,който са положили за да изградят Новият живот!
9
0
 
15
 
! Отговори
Край преди 7 години
Имайте уважение - погребете сърцето в гроба му и повече не разнасяйте тленни останки пред хората. Що за варварство.
8
0
 
6
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Съгласен съм с пишещите под мен. Грозно, ужасно, направо гротеско. Кому е нужно да гледа сърцето на Вазов?
7
0
 
15
 
! Отговори
боян преди 7 години
това не е неморално, това е ИЗВРАТЕНO!като оная изложба на трупове преди няколко години...
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ми се струва неморална работа....
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма да сложат черновата на романа му "под игото", известна като "под присъствието", ами ще му излагат органите!
4
0
 
14
 
! Отговори
Sofia преди 7 години
Срамно, много срамно. Лишено от смисъл
3
0
 
8
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Не знаех че е запазено.
2
0
 
9
 
! Отговори
А.Б. преди 7 години
Едно време се слагаха круши и домати в буркани !!!
1
0
 
20
 
! Отговори
Умник преди 7 години
А далака няма ли да покажат? Или поне жлъчката?