Откриха я! "Витоша" с помощта на... Господа и ЕС

Зелена, новичка, че и с мозайки - новата метростанция
Обновена: 20 юли 2016 14:24 | 20 юли 2016 13:00, Веселина Йорданова
49

Снимка: Dnes.bg

Новата "зелена" станция на метрото в София – "Витоша", която е част от втория лъч, бе официално открита от премиера Бойко Борисов, столичния кмет Йорданка Фандъкова и министри навръх Илинден.

"Без Господа нищо не може да се направи, аз мога да прибавя само, че и без ЕС", заяви премиерът.

Метростанцията ще работи за гражданите и гостите на София от 14 часа и по традиция в първия ден пътуването е безплатно.

Борисов подчерта, че един километър метро в София излиза средно с 80 млн. евро по-евтино, отколкото в Европа, при еднакви материали и системи за сигурност.

Той посочи, че е видял много "римски мозайки" в станцията и се пошегува, че вижда намеса на министър Вежди Рашидов, който "прави сметка след няколко хиляди години, като ги намират археолозите, да викат по времето на тези и тези фараони са направили мозайките".

Очаква се с откриването на "Витоша" пътниците в метрото да се увеличат с 15-20 хил. души на ден. Цената на станцията е 21 млн. евро без ДДС, а разстоянието до най-близката "Джеймс Баучер" е 1.3 км.

Бойко Борисов обяви още, че през септември ще бъде пусната и Западната дъга, която ще свърже Северната тангента, като така "имотите на хората ще станат по-скъпи, а те – по-богати".

Премиерът благодари на софиянци за търпението, защото "пак сме разкопали, този път по диагонал, София".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че от днес столичното метро има над 40 км подземен релсов път с 35 метростанции. Очаква се най-бързият и екологичен транспорт на София да спестява 75 хил. тона вредни емисии годишно.

Фандъкова посочи, че проектът е първият, който е получил еврофинансиране в новия програмен период и продължава с бързи темпове. Очаква се през 2019 година София да има нови най-малко 12 км метро с 12 метростанции от третия лъч.

Столичният кмет подчерта, че преди около 2 години общината е започнала да строи метростанция "Витоша" с общинско финансиране, а второто правителство на Борисов е работило, за да се строи с европари.

Облагородяването на района продължава и се очаква да приключи до края на годината, като по новия булевард тежкият трафик ще се извежда директно на Южната дъга, съобщи Фандъкова.

Транспортният министър Ивайло Московски посочи, че проектът за метрото е доказателство за успешното партньорство между министерството и Столичната община и връчи разрешението за ползване на метростанция "Витоша" на директора на "Метрополитен"-а Стоян Братоев.

Между метростанциите "Витоша" и "Сердика" ще се пътува 9 минути. В пиков час интервалът между влаковете е 6 минути, съобщи Братоев и допълни, че с метрото дневно ще пътуват над 350 хил. души.

Според ръководителя на Представителството на ЕК Огнян Златев проектът е един от най-ярките примери за европейска солидарност.

Метростанцията беше осветена, а духовниците, които отслужиха водосвет, предадоха благословията на Българския патриарх Неофит новата придобивка да се ползва без инциденти.

На официалната церемония по откриването бяха връчени грамоти на строители и архитекти, работили по станция "Витоша".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
19
 
! Отговори
ПАРАЛЕЛИ преди 7 години
2016: "Без Господа нищо не може да се направи, аз мога да прибавя само, че и без ЕС." /Боце Борисофф/1945: "За българския народ дружбата със съветския съюз е тъй жизнено необходима, както слънцето и въздухът за всяко живо същество." /Г.Димитров/Ротфронт, другаре герберастливи!
12
3
 
23
 
! Отговори
До българина преди 7 години
Много е интересно откъде знаете, че станцията е открита с неправомерно присвоени суми.
11
16
 
15
 
! Отговори
Работник в склад преди 7 години
Селян'ти са кефат, все едно са ударили джакпота....... оххх - 1.60 лв.
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам кой е правил дизайна на новия вариант на сайта, ама така си е оставил ръцете, че ако беше къща, да се е срутила цялата. Грозна работа.
9
14
 
16
 
! Отговори
българина преди 7 години
Когато придобивката е за сметка на други няколко млн българи, се казва кражба. Когато Турция придобие част от Южна България с помощта на ЕС и нато, ще честитя на придобилите. Мисля че българите от юга вече усещат топлата ислямска прегръдка, дано *** е жив за да открие новопреместената граница.
8
5
 
18
 
! Отговори
ЙО преди 7 години
Еее Бокича стига е скромничал, за всичко трябва да се поздрави само първия !!!Днес е преломен момент в човешката история !!! Бог построи 1.3 км метро !!!!
7
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак се намериха кутевски помиярчетаа да плюят...Толкова ли не можете да се зарадвате на новата придобивка, червени боклуции?
6
20
 
19
 
! Отговори
българина преди 7 години
Откриха я за сметка на еврофондове предназначени за страната и откраднати от София, мизерията в страната е страшна за сметка на София и още 2 града, щом е така София скоро ще си гука сама но в територия извън България да видим тогава от кого ще краде!
5
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грехота е да са слагат Господ и ЕС под един знаменател!
4
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво е това тъпо заглавие на статията? Това, че премиерът е семпъл не означава, че трябва да натоварвате читателите с глупости. Факт е, че се открива нова метростанция, което е сериозен плюс за жителите на близките райони. Толкова!
3
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, Лудият с ножиците...
2
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да е честита новата придобивка на софиянци и да си я ползват със здраве!
1
10
 
14
 
! Отговори
taka преди 7 години
""Без Господа нищо не може да се направи, аз мога да прибавя само, че и без ЕС""I bez maika ti, Boko. Dobre che beshe taq jena da te rodi..