Ремонтът в Борисовата приключва до 15 август

1.3 млн. лв. се заделят и за подновяване на зоопарка
22 юли 2016 12:04, Петя Славова
2
Ремонтът в Борисовата приключва до 15 август
Снимка: архив, Булфото

Ремонтът на детската площадка със слончето в Борисовата градина трябва да приключи до 15 август. Това каза зам.-кметът на София Мария Бояджийска по време на проверка на ремонта на площадката.

Ремонтът започна на 6 юлии до този момент строително-монтажните работи се изпълняват в срок, съобщава "Фокус".

 Проектът включва изграждане на два основни сектора от детски съоръжения, единият за малките от 0 до 3 години, а другият - за големите деца над 3-годишна възраст.

Зам.-кметът уточни, че фигурите на слона и на костенурката ще бъдат запазени. Експерти от Музея на София ще предприемат действия по реставрацията им, тъй като са силно увредени от времето, имат сериозни пукнатини и трябва да бъдат репарирани и възстановени.

Мария Бояджийска подчерта, че двете фигури ще бъдат запазени и няма да бъдат премествани от местата, на които всички сме свикнали да ги виждаме.

Столична община предвижда и ремонт на всички алеи, които започват от централния вход на Борисовата градина, с обща площ около 20 дка. Конструктивно алеите ще бъдат изпълнени с паваж от двете страни и асфалтова ивица по средата. Ролята на паважа е да изпълнява дрениращи функции за отвеждане на повърхностните води.

Зам.-кметът посочи, че ремонтът на алеите ще бъде изпълняван на 8 етапа, за да бъдат сведени до минимум неудобствата за гражданите. Първата алея, която ще бъде ремонтирана, е намиращата се в ляво от централния вход. Срокът за изпълнение на проекта е 80 календарни дни, а строителната площадка ще бъде открита на 22 юли (петък).

Мария Бояджийска уточни, че в средата на октомври се очаква целият проект да бъде завършен. Тя допълни, че изграждането и ремонтa на тоалетната, която се намира в непосредствена близост до детската площадка със слончето, е приключил. Зам.-кметът се извини на гражданите за неудобствата и обясни, че хората, които често посещават Борисовата градина знаят, че тя се нуждае от това възстановяване.

Всяка година Столична община отделя около 200-300 хил. лева за охрана и видеонаблюдение на Борисовата градина. С проекта за осветлението са поставени над 40 броя видеокамери, които се следят в центъра за видеонаблюдение. От Общинското предприятие "Паркове и градини" има допълнителна охрана, която е денонощна.

Според Мария Бояджийска въпреки това вандалските прояви продължават. Тя подчерта, че усилията на общината в тази посока са свързани с допълнителна охрана, работа с полицията, разчита се и на сигнали на граждани, които могат да сигнализират на телефоните на общината.

Още по темата

Приблизително 350 хил. лева е стойността на проекта за детската площадка в Борисовата градина. 1 млн. 350 хил. струва ремонтът на алеите. Зам.-кметът обясни, че инвестициите на общината в зелена система и парковете продължават с редица проекти в крайградските зони.

Ремонтира се паркът в Бухово, както и зелени площи и паркови пространства в квартал „Овча купел 2". Предстои ремонт в Южен парк 2 и изграждането на осветление. Има готов проект и за реконструкцията на Западен парк. Мария Бояджийска заяви, че това е мащабна инвестиционна програма за следващата година, която изисква изключително много координация и взаимодействие между всички звена на общината.

По време на проверката на ремонта на детската площадка със слончето стана ясно, че 1,3 млн. лв. са предвидени за извършване на цялостен ремонт на столичния зоопарк в сектор „Хищници".

В сектора ще бъдат изцяло ремонтирани външните клетки на животните, за да им бъдат осигурени изискваните по закон и по наредба пространства. По думите на зам.-кмета проектът трябва да приключи в срок от 90 календарни дни, за да има в края на годината обновен сектор. Подготвен е и проект за реконструкция на маймунарниците. Мария Бояджийска поясни, че се изготвя проект за цялостна реконструкция на зоопарка на стойност приблизително 8 млн. евро, който да бъде финансиран по програма JESSICA. По думите й цялостната реконструкция на зоопарка ще се изпълнява поетапно, без да се създава дискомфорт за животните и гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Свещеникпогрижи се за твоя.Него не го мисли