Храсти и фиданки за 1,3 млн. ще забодат из София

Бюджетът за поддръжка на зелените площи e 22 млн. лева
15 авг 2016 08:30,
8
Храсти и фиданки за 1,3 млн. ще забодат из София
Снимка: архив, Булфото

Амбициите на чиновниците от "Московска" 33 към озеленяването на столицата стигнаха нов връх. Столичната община ще даде за нова растителност 1 344 000 лв., сочи обществена поръчка от началото на седмицата.

Сумата е предвидена за озеленяване на София от т.г. до края на 2019 г. С нея изпълнителят трябва да достави на града фиданки от декоративни иглолистни и широколистни видове, както и декоративни храсти, включително рози. В какви количества са различните растения и по какви цени ще ги купува общината обаче, не е посочено.

Печелившият ще е само един, тъй като поръчката не е разделена на обособени позиции. Мотивът на Столичната община е, че "при доставката на растителността от един изпълнител ще се добие максимално съотношение качество/цена", пише "Сега".

От оформлението на поръчката става ясно още, че от фирмите не се изисква да посочат какво е икономическото и финансовото им състояние. Достатъчно е през последните три години кандидатът да е изпълнил поне една обществена поръчка с еднакъв или сходен предмет.

София от години плаща на външни изпълнители за озеленяването на града, въпреки че си има собствени дружества, отговорни за зелените системи. За разходите около новия, по-цветен облик на столичните градинки има изключително оскъдна информация. Една справка за подобна поръчка отпреди няколко години показва впечатляваща "инфлация" на цените в тази дейност. За периода 2011-2013 г. например доставката на дървесна и храстова растителност е с прогнозна стойност по 75 хил. лв. годишно. Отделно Столичната община доставя цветя и тревен чим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
В онлайн разсадник гарденпарадайз, разсадник зелена пролет и т.н цените на храстите са от 3.00 лв до 5.00 лв. Та колко броя храсти и по каква цени ще се засадят в София? Изглежда за 1,3 млн. лева няма дя остани незасадено място в столицата, бре! :))
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да крадат все пак София изглежда много по- добре в сравнение с преди 10-15 години. Не е лошо да се помисли и за кварталите обаче, защото ако в блока няма шепа ентусиасти отпред обикновено е кална поляна с дълбоки бразди от паркиращите коли.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия фиданки дето ги садихте миналата есен на много места в София вече са изсъхнали. За какво хвърляте пари?
3
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Един храст или фиданка трябва да струват не повече от 10 лв. Значи 130000 храсти или фиданки. И кой е този разсадник, който има такова количество?
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Берлинкухата , крива кратуна явно я ползваш само за равновесие
1
4
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Ако един храст или фиданка струва 50 лв., би трябвало да забодат 26000 парчета. Ако са по-малко, значи парите са откраднати. :)